Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

De archieven van het Haphuis geven hun geheimen prijs

Twee workshops en een tentoonstelling om de verborgen schatten te ontdekken die onlangs blootgelegd werden in dit prachtige huis.

Op de Waversesteenweg 508-510 ligt langs het gelijknamige park ongetwijfeld een van de mooiste huizen van de gemeente: het Haphuis. Dat zal binnenkort gerenoveerd worden in het kader van het Duurzaam Wijkcontract “Jacht-Gray”, maar eerst heeft het gemeentebestuur aan twee kunsthistorici (Marie-Pierre Dusausoy en Jean-Marie Bailly) gevraagd om een volledige inventaris te maken van zijn kostbaarheden.

Het huis werd in 1859 gebouwd en staat bekend om zijn prachtige decors met glas-in-loodramen, behang, schilderijen, keramiek en mozaïeken en verbergt tal van historische schatten. Op zolder hebben onze twee kunsthistorici immers archieven bestaande uit foto’s, brieven, boeken, tijdschriften, schoolschriften… maar ook voorwerpen en accessoires (naaimachine, stoffen, sigaardozen…) ontdekt die getuigen van het huiselijke leven in het begin van de twintigste eeuw.

Op dit moment leggen Marie-Pierre en Jean-Marie zich toe op een volledige, digitale inventaris van die waardevolle ontdekkingen. Het archieffonds zou op termijn trouwens opgeslagen worden in de bibliotheek van het Haphuis zelf zodat het publiek het kan ontdekken. Er zullen ook twee workshops (zie kader hieronder) georganiseerd worden op 26 en 30 augustus en een tentoonstelling waarop alle schatten tentoongesteld zullen worden op 16 en 17 september 2017 in het kader van de Erfgoeddagen.


Twee workshops om het lokale geheugen te bevorderen

Op zaterdag 26 en woensdag 30 augustus zijn liefhebbers van de lokale geschiedenis welkom in de Oranjerie van het Happark. Onze twee kunsthistorici maken van de gelegenheid gebruik om de resultaten van hun onderzoek naar het Haphuis en de meubelstukken die ze gevonden hebben voor te stellen. De bedoeling van die bijeenkomsten is ook om met de aanwezigen anekdotes en herinneringen over de geschiedenis van de wijk op te halen. Breng zeker oude foto’s en documenten uit die tijd mee als je die hebt.

Info en inschrijvingen: 0476 87 33 72 – archiveshap@gmail.com

 

Document acties

gearchiveerd onder:

Vorige maand april 2018 Volgende maand

april
MaDiWoDoVrZaZo
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

test