Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Het DWC in het kort

Eind 2013 werd Etterbeek uitgekozen door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om zijn eerste duurzaam wijkcontract (DWC) te realiseren.

 

Dit houdt in dat de gemeente de beschikking krijgt over een begrotingsenveloppe van 15 miljoen euro (€ 14.675.000 om precies te zijn), waarmee ze verschillende projecten kan uitvoeren om de wijk tussen het Jourdanplein, de Nieuwelaan, de Jacht en het gemeentehuis nieuw leven in te blazen. Om die reden kreeg het duurzaam wijkcontract van Etterbeek de naam ‘Jacht-Gray’.

 

De projecten die opgezet worden in het kader van het DWC hebben ten doel om de leefomgeving te verbeteren en richten zich hoofdzakelijk op huisvesting, openbare infrastructuur en ruimten, leefmilieu, het sociaal-economische en sociale cohesie.

 

Participatie is een drijvende kracht bij de uitvoering van ons duurzaam wijkcontract. Al in 2014 werden verschillende activiteiten georganiseerd waarop zoveel mogelijk sleutelactoren uit de wijk samengebracht werden. Er vonden al een aantel bijeenkomsten plaats, hetzij in de vorm van een algemene vergadering (waarop alle inwoners uitgenodigd waren), hetzij in de vorm van een ‘Wijkcommissie’, bestaande uit een vijftigtal vrijwillige leden, onder wie inwoners, vertegenwoordigers uit het verenigingsleven, de economische sector, de gemeente, het OCMW, het Gewest en andere instellingen.

 

Aan de hand van dit participatief proces werd een programma opgesteld met daarin de verschillende projecten die bedoeld zijn om het leefkader in de wijk te verbeteren en het woningaanbod te verhogen. Het programma werd goedgekeurd door de gemeenteraad in oktober 2014 na afloop van een openbaar onderzoek. Daarna werd het mits enkele amendementen bekrachtigd door de gewestelijke overheid.

 

De voornaamste werven die de komende 4 jaar op het programma staan van het duurzaam wijkcontract Jacht-Gray werden ingedeeld in drie coherente interventiezones, onderling verbonden door een groene link. Daarnaast zijn er nog enkele aanvullende ingrepen in de openbare ruimte en de realisatie van verschillende projecten van socio-economische aard in samenwerking met het verenigingsleven.

 

Gezien de bevoegdheidsoverschrijdende aard van het hele project, wordt het duurzaam wijkcontract aangestuurd door het voltallige college. Burgemeester Vincent De Wolf staat hierbij in voor de algemene coördinatie, terwijl schepen Rik Jellema de follow-up en uitvoering van het programma voor zijn rekening neemt.

 

Inlichtingen:

Wijkpunt Duurzaam Wijkcontract Jacht-Gray

Louis Hapstraat 16

Tel.: 02 649 51 03 of 02 648 95 90

E-mail: duurzamewijk@etterbeek.be

 

 

Document acties

Vorige maand februari 2018 Volgende maand

februari
MaDiWoDoVrZaZo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

 

test