Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Etterbeek reglementeert het gebruik van elektrische steps

Naar aanleiding van de vele klachten heeft de burgemeester van Etterbeek een politieverordening uitgevaardigd om het gebruik van elektrische steps in goede banen te leiden. Onjuist of gevaarlijk gebruik van die vervoersmiddelen op het grondgebied van Etterbeek kan bestraft worden.

Naar aanleiding van de vele klachten heeft de burgemeester van Etterbeek een politieverordening uitgevaardigd om het gebruik van elektrische steps in goede banen te leiden. Onjuist of gevaarlijk gebruik van die vervoersmiddelen op het grondgebied van Etterbeek kan bestraft worden.

 

Uiteraard steunt Etterbeek de nieuwe vervoersmiddelen, maar ze worden vaak misbruikt en daarom wil de gemeente sancties opleggen om de veiligheid van de zwakke weggebruikers te garanderen.

Ongepast gebruik van elektrische steps, elektrische scooters, hooverboards, eenwielers en segways op het voetpad of op openbare wegen brengt de bestuurders ervan en de andere gebruikers van de openbare ruimte in gevaar.

Ze worden zomaar op het voetpad geparkeerd waar ze kwetsbare weggebruikers zoals personen met beperkte mobiliteit, blinden en slechtzienden of ouders met een kinderwagen hinderen.

Daarom zal op initiatief van burgemeester De Wolf binnenkort een politieverordening in werking treden in Etterbeek om het gebruik van die vervoersmiddelen in goede banen te leiden.   

Verboden en sancties met betrekking tot het parkeren

Zoals de wegcode en de gewestelijke en gemeentelijke reglementen bepalen, mogen deze elektrische steps geen obstakel vormen voor het voetgangersverkeer, in het bijzonder niet voor kwetsbare personen. 

Het is daarom verboden om de vrije vloot deelfietsen en -steps te stallen of te parkeren in een voetgangerszone, in de nabijheid van of op een oversteekplaats voor voetgangers, op blindegeleidetegels of op andere voorzieningen op de grond voor personen met een visuele handicap. Er zijn ook sancties voorzien voor geparkeerde voertuigen die hinder veroorzaken voor de activiteiten van handelszaken.

 

Gestalde of geparkeerde deelfietsen en –steps die voetgangers hinderen of in gevaar brengen worden beschouwd als een overtreding. Het bedrag van de boete is afhankelijk van de overtredingscategorieën die werden vastgelegd in het algemeen politiereglement. Voor een parkeerovertreding van categorie 1 bedraagt de boete 55 euro, voor een overtreding van categorie 2 is dat 116 euro. Als de gebruiker niet bekend is, dan wordt de boete opgelegd aan de operator die het voertuig ter beschikking stelt.

Verboden en sancties met betrekking tot gevaarlijk gedrag

De gemeente wil de gebruikers van elektrische steps daarnaast ook verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen. Ze mogen met hun gedrag geen hinder vormen of gevaar veroorzaken voor de andere gebruikers van de openbare ruimte.

 

Er worden daarom boetes opgelegd wanneer een voertuig door meer dan één persoon wordt gebruikt, wanneer een minderjarige wordt vervoerd, wanneer materiaal wordt beschadigd, wanneer er geen verlichting voorzien is bij lage zichtbaarheid of wanneer er geluidsoverlast wordt veroorzaakt door het gebruik van het voertuig.  

 

Als blijkt dat gebruikers van elektrische steps zichzelf of andere weggebruikers in gevaar brengen, dan kan elke politieagent of gemachtigd ambtenaar een sanctie opleggen.

 

Dergelijke overtredingen worden bestraft met een boete van 250 euro voor meerderjarige personen en 125 euro voor minderjarigen.

Herhaling van de gebruiksregels

Elektrische steps die zich sneller dan stapvoets voortbewegen worden gelijkgesteld met fietsen. Bijgevolg moeten de gebruikers ervan de regels naleven die van toepassing zijn voor fietsers en is het verboden om op het voetpad te rijden.

 

  • De maximumsnelheid van de gemotoriseerde voortbewegingstoestellen bedraagt 18 tot 25 km/u (in werking getreden op 31 mei).
  • Het is niet verplicht om een helm te dragen, maar wel sterk aanbevolen. Vanaf 5 km/u kan een slechte impact immers fataal zijn. Zo heeft 40% van de ongevallen met steps een hoofdletsel tot gevolg.

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test