Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Etterbeek roept de klimatologische en ecologische noodtoestand uit

Onder luid applaus van de gemeenteraadsleden werd de motie tot uitroeping van de klimatologische en ecologische noodtoestand goedgekeurd op de gemeenteraadszitting van 14 oktober 2019.

Die motie werd ingediend op initiatief van de fractie Ecolo-Groen en is het resultaat van een samenwerking tussen de partners van de meerderheid Ecolo-Groen, Lijst van de burgemeester en PS-Spa+. De motie werd tijdens de zitting unaniem goedgekeurd.

 

Met dit symbolische document nodigen Vanessa Araujo Miño (Ecolo-Groen), Anne Vandersande (LB), Zakaria Moktar (PS), Françoise Van Malleghem (Ecolo-Groen), Laure-Mélanie Defèche (LB) en Lucien Rigaux (PS) het college uit om een ambitieus klimaatplan goed te keuren.

 

Luisteren naar de bevolking en de wetenschap

 

De motie is een concrete reactie op de vele nationale en internationale klimaatbetogingen en op de herhaaldelijke waarschuwingen van de wetenschappelijke wereld, waaronder de IPCC (Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering). Voor de verkozenen speelt de gemeente immers een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatontregeling doordat het lokaal beleid een rechtstreekste impact heeft op de omgeving.

 

Enkele doelstellingen uit het voorgestelde klimaatplan zijn onder andere de wil om koolstofneutraliteit te bereiken tegen 2050, de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 55% tegen 2030 (in vergelijking met 1990), de verbetering van de energieprestaties van de gemeentelijke gebouwen, een duurzaam karakter voor de “zero koolstof”-aanpak op het vlak van financiële investeringen en de evaluatie van de impact in termen van koolstof bij elke beleidsbeslissing.

 

Die doelstellingen kunnen enkel met een transversale aanpak over de verschillende gemeentelijke en paragemeentelijke bevoegdheden heen vorm krijgen om zo een doeltreffende ecologische transitie teweeg te brengen.

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand augustus 2020 Volgende maand

augustus
MaDiWoDoVrZaZo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test