Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Neem deel aan het politieke leven in jouw gemeente

Het is een primeur in Brussel! Dankzij het recht op burgerinitiatief kan een project dat de steun krijgt van 750 Etterbekenaren voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

Heb jij concrete ideeën om de openbare ruimte in te richten? Heb jij een voorstel voor de herbestemming van een openbaar gebouw? Dat kan vanaf nu, maar je moet wel overtuigend zijn.

 

Etterbeek heeft namelijk onlangs een recht op burgerinitiatief ingevoerd. Dat is een nieuw inspraakinstrument dat inwoners de kans geeft om een project voor te leggen aan de gemeenteraad, die een standpunt zal moeten innemen over het dossier.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

 

  • De eerste stap is een dossier met het voorstel en de 750 handtekeningen van inwoners. Dat dossier wordt gericht aan de burgemeester en overhandigd aan het Gemeentesecretariaat (1e verdieping van het gemeentehuis, Oudergemlaan 113). Onder “inwoners van de gemeente” verstaat men elke natuurlijke persoon van minstens 16 jaar oud die is ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente.

 

  • Het college onderzoekt vervolgens het dossier en gaat na of het project ontvankelijk is, dat wil zeggen dat het wel degelijk onder het lokale niveau valt, dat het geen inbreuk maakt op de fundamentele rechten en dat het geen racistisch, seksistisch of xenofoob karakter heeft.

 

  •  De gemeenteraad onderzoekt het voorstel:

 

  • Ofwel is de stemming positief: er wordt akte genomen van de vraag en het project kan concreet vorm krijgen.
  • Ofwel wil de raad het oorspronkelijke project wijzigen: de raad heeft een jaar de tijd om dat te doen in overleg met de projectdragers.
  • Ofwel is de stemming negatief (of krijgt het tegenvoorstel niet de goedkeuring van de meerderheid van de ondertekenaars): de gemeenteraad moet zijn weigering dan motiveren. In geval van een weigering moet de raad ook beslissen om al dan niet een burgerraadpleging te organiseren over het voorstel. In het geval van een ongunstige stemming moet de gemeenteraad uitvoerig motiveren waarom hij het project niet aanneemt.

 

Ontdek het reglement van de gemeenteraad  in verband met het recht op burgerinitiatief.

 

Info: Dienst Participatie: 02 627 23 81 – participatie@etterbeek.be

Schepen van Participatie: Karim Sheikh Hassan op het nummer 0474 57 36 76

 

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand april 2020 Volgende maand

april
MaDiWoDoVrZaZo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test