Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Coronavirus: federale en regionale maatregelen en hun gevolgen voor Etterbeek

Hier vind je de recentste informatie over de impact op het lokale leven.

Sinds het begin van de gezondheidscrisis en zoals voorgeschreven door de Nationale Veiligheidsraad heeft de gemeente Etterbeek haar organisatie binnen haar gebouwen aangepast om er de veiligheid van de bezoekers en het gemeentepersoneel te garanderen. Ze waakt er ook over dat de maatregelen van de federale regering strikt worden nageleefd op haar grondgebied.

 

Binnen het gemeentebestuur en het OCMW

Het is verplicht om een masker te dragen in alle gemeentegebouwen. Er wordt ook alcoholgel ter beschikking gesteld aan de ingangen. De burgers worden enkel op afspraak ontvangen.

 

In de openbare ruimte

De gemeente Etterbeek was de eerste Brusselse gemeente die het dragen van een masker verplichtte in de belangrijkste winkelstraten van de gemeente.

 

In het kader van zijn beleid voor risicobeheer doet de nationale veiligheidsraad een beroep op de individuele verantwoordelijkheid van de burgers. Vanaf 1 oktober is het niet langer verplicht om een masker te dragen in de open lucht, behalve op drukbezochte plaatsen waar de veilige afstand niet kan worden bewaard en op specifieke overdekte plaatsen zoals op het openbaar vervoer, in winkels of bioscopen, ongeacht hoe druk het er is.

 

Burgemeester Vincent De Wolf heeft op maandag 28 september een politieverordening  uitgevaardigd. Die bepaalt op welke drukbezochte openbare en private plaatsen een mondmasker verplicht is tijdens de coronapandemie.

 

Iedereen vanaf 12 jaar moet een masker dragen in de handelszones “De Jacht”, “Tongeren” en “Jourdan”. De verordening geldt ook voor de terrassen die zich in die zones bevinden, ongeacht ze opgesteld staan in de openbare ruimte of in een privé-etablissement. Er is wel een uitzondering voor wie aan tafel zit.

 

Het is ook verplicht om een masker te dragen in een straal van 15 meter rond de ingang van alle scholen in de gemeente.

 

Tot slot moet iedereen op elk moment een mondmasker bij zich hebben op het grondgebied van de gemeente om het te kunnen laten zien op vraag van een bevoegde ambtenaar of om het te kunnen opzetten op plaatsen waar de sociale afstand van anderhalve meter niet kan worden gerespecteerd. Wie deze maatregelen niet naleeft riskeert een gemeentelijke administratieve sanctie tot 350 eur

 

Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel voorzien:

 • tijdens het beoefenen van een sport;
 • bij het uitvoeren van intensief fysiek werk op de openbare weg;
 • voor mensen die door hun handicap geen mondmasker of gelaatsscherm kunnen dragen. 

 

Wanneer het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is omwille van medische redenen mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

 

 

Openbare evenementen

Tenzij de lokale overheid toestemming geeft, mogen er geen openbare evenementen plaatsvinden met meer dan 200 personen binnen of 400 personen buiten.HIn elk geval is een masker verplicht.

 

Blijf ook regelmatig de website www.info-coronavirus.be  raadplegen om op de hoogte te blijven van de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad neemt. 

 

Hier vind je een overzicht van de toepassing van die maatregelen in onze gemeente.


 

 • Als je al wordt geholpen door het OCMW of als je sociale hulp wil aanvragen, dan kan je bellen naar het gratis nummer 0800 399 32. Een sociaal assistent zal je te woord staan.
 • Het Brusselse Gewest heeft een gratis nummer geopend voor vragen in verband met sociale behoeften. Als je het nummer 0800 35 243 belt, krijg je werknemers van een dienst voor bijstand aan personen of van een centrum voor globale sociale actie aan de lijn. Het nummer biedt een luisterend oor en een antwoord op sociale noodsituaties.

  Het gratis nummer 0800 35 243 is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur.
 • Vanaf 29 juli 2020: burgerlijke huwelijken mogen plaatsvinden in het gemeentehuis, maar gezien de capaciteit van de trouwzaal zijn maximaal 42 personen toegelaten (met inbegrip van de echtgenoten). Bovendien moet de sociale afstand van 1,50 meter tussen elke persoon worden gerespecteerd en is het verplicht om tijdens de plechtigheid een masker te dragen (behalve voor kinderen jonger dan 12 jaar). Meer informatie: huwelijken@etterbeek.be – 02 627 24 70
 • Vanaf 29 juli 2020: uitvaartplechtigheden mogen plaatsvinden in aanwezigheid van maximaal 100 personen, maar ook hier moet de sociale afstand van 1,50 meter tussen elke persoon worden gerespecteerd en is het verplicht om een masker te dragen (behalve voor kinderen jongeren dan 12 jaar). Het lichaam van de overledene mag niet worden opgebaard. Meer informatie: burgerlijkestand@etterbeek.be – 02 627 24 63

De gemeente Etterbeek beschikt nog steeds over een voorraad maskers (voor volwassenen en voor kinderen vanaf 3 jaar). Je kan ze op afspraak ophalen in het gemeentehuis. Een afspraak maak je online (www.etterbeek.be) of telefonisch (2 627 21 11).

 

Elke volwassene en elk kind heeft recht op één masker. Per gezin kan één persoon de maskers voor zijn gezin komen ophalen (identiteitskaart meebrengen). Opgelet, we herinneren eraan dat het verplicht is om een masker te dragen in alle gemeentegebouwen. Als je er geen hebt, dan krijg je een wegwerpexemplaar bij de ingang.

 • Brusselaars die geen huisarts hebben kunnen nog tot eind december 2020 terecht op het nummer 1710. Ze komen dan terecht bij een dispatching van huisartsen, die hen zal adviseren en doorverwijzen waar nodig. Dat nummer is 24 uur op 24 bereikbaar. Het is hoofdzakelijk bedoeld voor mensen met symptomen zoals hoest, verkoudheid en koorts die mogelijk besmet zijn met het coronavirus.
 • Hou het nummer 112 vrij voor echt dringende oproepen.

Sinds 30 mei zijn de parken en speelterrein opnieuw toegankelijk voo rhet publiek.

 

Om de veiligheid van iedereen te garanderen, is het aanbevolen om de volgende regels na te leven:

 • Enkel kinderen tot en met 12 jaar mogen gebruikmaken van de speelterreinen.
 • Er mogen maximaal 20 kinderen tegelijkertijd spelen.
 • De kinderen moeten worden begeleid door een volwassene.
 • Volwassenen die de kinderen begeleider respecteren de afstand van 1,50 meter ten opzichte van anderen.

De onthaalzone van de Participatieve Tuinen is opnieuw toegankelijk voor het publiek. De barrièregebaren moeten hier gerespecteerd worden. Het is aanbevolen om een masker te dragen.

De juridische spreekuren die in het gemeentehuis worden georganiseerd worden tot nader order opgeschort.

Voor juridische raadplegingen of de toewijzing van een advocaat vinden alle spreekuren telefonisch plaats van maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 11 uur en van 14 uur tot 16 uur.

Burgers kunnen terecht op deze nummers:

 • 02 519 83 38
 • 02 519 83 37
 • 02 519 83 36
 • 02 519 83 35
 • 02 519 89 56
 • 02 519 83 18 – uniquement pour la matière « droit des étrangers »
 • Het mobiele containerpark is opnieuw open. Er gelden wel bepaalde veiligheidsmaatregelen
 • Het Netheidspunt is enkel beschikbaar op afspraak (0800 25 755).
 • Aan de inwoners wordt gevraagd om geen kleding en schoenen meer te deponeren in de kledingcontainers van Oxfam.
 • Bebat vraagt aan de bevolking om geen gebruikte batterijen meer naar de inzamelpunten te brengen om te vermijden dat die uitpuilen.
 • De Recyparken zijn opnieuw open tijdens de gebruikelijke openingsuren

   

  De inwoners moeten de volgende instructies in de Recypark naleven:

  • een mondmasker dragen;
  • spontaan hun identiteitskaart aan de parkwachter tonen;
  • zelf hun autofkoffer openen;
  • de veiligheidsafstand houden (minimaal 1,5m).
 • De ophaling van grof huisvuil aan huis wordt behouden (enkel na reservering). Opgelet!Ook de uren van het callcenter werden aangepast (0800 981 81): van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.00 uur

 

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand oktober 2020 Volgende maand

oktober
MaDiWoDoVrZaZo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test