Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Covid-19: zes gouden regels, nuttige links en een applicatie

De cijfers die Sciensano en het crisiscentrum de voorbije dagen hebben gecommuniceerd zijn opnieuw alarmerend, niet enkel voor het hele land, maar ook voor het Brusselse Gewest.

 

Daarom lijkt het noodzakelijk om de veiligheidsmaatregelen nog eens te herhalen die moeten helpen om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. We geven ook een overzicht van alle initiatieven die worden genomen om jezelf te beschermen tegen een mogelijke besmetting.

 

 

We kunnen ze nooit genoeg herhalen: de zes gouden regels!

 

  • Respecteer de hygiëneregels.
  • Doe je activiteiten liefst buiten.
  • Denk aan kwetsbare mensen.
  • Houd 1,50 meter afstand van anderen.
  • Beperk nauwe contacten.
  • Volg de regels over bijeenkomsten.

 

Midden augustus heeft de federale overheid ook een grote campagne gelanceerd om de Belgen aan te moedigen om vol te houden en de zes gouden regels te blijven volgen. Onder de titel “11 miljoen redenen” laat die campagne zien dat iedereen wel minstens één goede reden heeft om de regels te respecteren en zo zijn steentje bij te dragen in de strijd tegen de verspreiding van het virus. Ook jij kan meewerken aan die campagne door op de website www.11miljoenredenen.be  jouw eigen reden te delen.

Als je symptomen van het coronavirus hebt (koorts, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden), als je terugkeert uit een risicozone of als je in contact bent geweest met iemand die de diagnose heeft gekregen of in quarantaine is geplaatst, dan is dit het advies:

Het nummer 1710 is een dispatch van huisartsen. Het is 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bereikbaar.

  • Contacteer je huisarts of bel het nummer 1710 al je geen huisarts hebt.
  • Blijf thuis en vermijd onnodige contacten.
  • Als je arts je een medisch attest geeft, moet je dat strikt naleven.

 

Hoewel het belangrijk blijft om de barrièregebaren toe te passen, is het ook belangrijk om een lijst bij te houden van je contacten wanneer je positief test op Covid-19. De GGC heeft onlangs een brochure  gemaakt die de verschillende etappes van de contactopvolging uitlegt en aantoont waarom die contactopvolging zo belangrijk is in de strijd tegen het virus. Die brochure is nog steeds actueel dus ga zeker eens kijken.

Sinds het begin van de pandemie publiceert de federale overheidsdienst Volksgezondheid een heleboel informatie over het coronavirus en de maatregelen in de strijd tegen de verspreiding ervan op de website www.info-coronavirus.be .

 

Heb je vragen of twijfels, surf dan naar die website. De informatie wordt regelmatig geüpdatet en de gezondheidscrisis wordt er vanuit verschillende aspecten besproken.

 

Ook het Brussel Gewest heeft een website online gezet (www.coronavirus.brussels ). Daar vind je informatie over de hygiënemaatregelen en over de specifieke maatregelen die de Brusselse overheid heeft genomen. Je kan er ook terecht voor informatie over de plaatsen waar je je kan laten testen in Brussel.

Door mensen op te sporen die in contact zijn geweest met het coronavirus kan de besmettingsketen snel doorbroken worden en verspreidt het virus zich minder snel. Sinds eind september kan iedereen de applicatie Coronalert downloaden.

 

Op dinsdag 13 oktober hadden al meer dan een miljoen mensen de app geïnstalleerd. De app respecteert de privacy van de gebruikers volledig. Ze verbetert de contactopvolging en via de bluetoothtechnologie verstuurt ze snel een anonieme waarschuwing naar gebruikers die nauw contact (op een afstand van minder dan 1,50 meter gedurende minstens 15 minuten) hebben gehad met een andere gebruiker die positief heeft getest. De gebruiker weet niet met wie, wanneer of waar dat risicocontact heeft plaatsgevonden, maar ontvangt een bericht met de vraag om zich te laten testen.

 

Je kan de applicatie downloaden op https://coronalert.be/nl/ .

 

Sinds maart 2020 heeft het coronavirus ons dagelijkse leven veranderd. We vertoeven ergens tussen angst en ergernis en hopen dat we binnenkort het “normale” leven weer zullen kunnen opnemen: onze verloren vrijheden terugwinnen, opnieuw aan groepsactiviteiten kunnen deelnemen, reizen of het nachtleven herontdekken. Maar in de tussentijd moeten we met het virus leren leven.

 

We kunnen de strijd tegen het virus alleen winnen als we ons blijven inspannen zoals we sinds het begin van de coronacrisis hebben gedaan.

 

En velen van jullie hebben zich vol moed en vastberaden ingespannen, dat kan de gemeente elke dag zien. Daarom sluit zij zich aan bij de campagne “Jij bent een deel van de oplossing”, die onlangs werd gelanceerd door de GGC. Met die campagne willen we werknemers, werkgevers, jongeren, ouderen, gezinnen en alle burgers bedanken die elke dag inspanningen leveren om het coronavirus onder controle te houden door de barrièregebaren te respecteren. Kortom, een positieve boodschap die deugd doet in deze moeilijke tijden.

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand maart 2021 Volgende maand

maart
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test