Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Een gemengde commissie om te debatteren over de koloniale tekens in de openbare ruimte

Dat initiatief leggen de partijen van de gemeenteraad in de vorm van een motie voor aan de volgende gemeenteraad.

Wat moeten we doen met de tekens in de openbare ruimte die uitdrukkelijk verwijzen naar het koloniale verleden van België? Die vraag is de voorbij weken brandend actueel.

 

Om ze te beantwoorden, stellen de partijen van de meerderheid (LB, Ecolo-Groen, PS-spa.+) voor om een gemengde commissie op te richten die de taak zal krijgen om alle verwijzingen naar het koloniale verleden in de gemeente op te lijsten, in de juiste context te plaatsen en wijzigingen voor te stellen of ingrepen die meer duidelijkheid kunnen brengen over het verleden.

 

Historisch gezien is Etterbeek een gemeente met militaire kazernes. Ze is dan ook een van de Belgische gemeenten met de meeste erfgoedelementen die herinneren aan de kolonisatie (straatnamen, monumenten, herdenkingsplaten).

 

De commissie moet de inwoners dus de kans geven om hun mening te geven: worden die koloniale tekens bewaard, worden ze in de juiste context geplaatst of worden ze gewijzigd.

Een participatieve commissie

De commissie zal bestaan uit tien verkozenen die de politieke fracties uit de gemeenteraad vertegenwoordigen, twintig inwoners ouder dan 16 jaar die werden geloot en enkele mensen uit de academische of culturele wereld of de overheid die erop zullen toezien dat het werk van de commissie ook een wetenschappelijk karakter heeft. De commissie kan ook de meningen van verenigingen en personen vragen die erkend worden voor hun kennis over het koloniale verleden.

 

Als ze haar taak volbracht heeft, zal de commissie een rapport opstellen met al haar voorstellen voor het college en de gemeenteraad. Die zullen de voorstellen vervolgens goedkeuren en ervoor zorgen dat ze ook daadwerkelijk in de praktijk worden toegepast.

 

Dit participatieve proces ligt in de lijn van de verbintenissen van het gemeentebestuur om te ijveren voor een inclusievere gemeente met een open kijk op de wereld. Ook de straatnaamborden die zijn vernoemd naar bekende vrouwen en de dekoloniale wandelingen die binnenkort worden georganiseerd zijn voorbeelden van dat engagement.

Kabinet van de burgemeester

02 627 23 51

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand oktober 2020 Volgende maand

oktober
MaDiWoDoVrZaZo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test