Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Etterbeek reglementeert het gebruik van gemotoriseerde deelfietsen

De nieuwe politieverordening die werd goedgekeurd door de gemeenteraad is officieel in werking getreden op 24 februari.

 

Op 18 november 2019 heeft de gemeenteraad een politieverordening goedgekeurd die het gebruik van elektrische steps en andere gemotoriseerde vrije vloot deelfietsen regelt. Dat nieuwe reglement is officieel in werking getreden op 24 februari. We stellen de grote lijnen van dat reglement hier voor.

 

De nieuwe gemeentelijke verordening wil de strijd aanbinden met ongepast of zelfs gevaarlijk gedrag van sommige gebruikers van gemotoriseerde deelfietsen. Ze wil ervoor zorgen dat die voertuigen op een verantwoordelijke manier worden gebruikt, maar wil ook de veiligheid van voetgangers, en in het bijzonder die van de meest kwetsbaren zoals kinderen, ouderen en personen met een handicap, versterken.

 

Concreet zal elk onaangepast gedrag op een dergelijk vervoermiddel voortaan bestraft kunnen worden met een administratieve boete. Om de overgang vlot te laten verlopen, werd er van 10 tot 22 februari een overgangsperiode gepland waarin de medewerkers van de dienst Preventie het publiek gesensibiliseerd hebben aan de hand van een flyer waarop de nieuwe regels voor het gebruik van een elektrische step of gemotoriseerde deelfiets (en vooral ook de bijhorende boetes in geval van niet-naleving) werden toegelicht.

 

Enkele voorbeelden van gedrag dat voortaan kan worden bestraft*:

 

  • Op het voetpad rijden als je je sneller dan stapvoets voortbeweegt;
  • Parkeren op een voorziening voor slechtzienden of op of in de buurt van een oversteekplaats voor voetgangers of op een andere plaats waar voorbijganger gehinderd kunnen worden;
  • Passagiers vervoeren (deelfietsen zijn voorbehouden aan gebruik door één persoon);
  • Vernieling of beschadiging van een vervoersmiddel waarvan het technisch defect een gevaar kan vormen op de openbare weg.

 

Welke tarieven voor elke overtredingen?

 

De bedragen van de boetes die voorzien zijn in het kader van de nieuwe ordonnantie vallen onder de overtredingscategorieën uit het algemeen politiereglement dat in Etterbeek van kracht is:

 

  • In geval van overtredingen in verband met gevaarlijk gedrag: maximaal 250 euro voor meerderjarigen en 125 euro voor minderjarigen met de volle leeftijd van 14 jaar.
  • In geval van parkeerovertredingen: van 55 tot 110 euro.
  • Wanneer het wegslepen van een vrije vloot deelvoertuig gerechtvaardigd is doordat het een gevaar vormt voor andere gebruikers van de openbare ruimte wegens een zichtbaar of vastgesteld technisch defect, bedraagt de belasting 100 euro.

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand juli 2020 Volgende maand

juli
MaDiWoDoVrZaZo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test