Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Etterbeek richt wijkraden op

Een nieuwe opportuniteit voor de burger om deel te nemen aan de politieke debatten en de beslissingen die hem aanbelangen.

Onlangs heeft de gemeenteraad de invoering van wijkraden goedgekeurd. De wijkadviesraden zijn een primeur in het Brusselse Gewest. Ze geven de inwoners van Etterbeek de kans om nog meer betrokken te zijn bij het lokaal beleid.

 

Als pioniersgemeente op het vlak van burgerinspraak is Etterbeek voortdurend op zoek naar innoverende oplossingen om de uitwisselingen tussen inwoners en verkozenen te versterken. Ze heeft nu in nieuwe stap gezet door in zekere zin de agora's uit de oudheid nieuw leven in te blazen. Op de wijkraden komen burgers met verschillende achtergronden samen om te debatteren over politieke onderwerpen en deel te nemen aan beslissingen die hen aanbelangen.

 

Open vergaderingen met een eigen budget

 

De wijkraden bestaan hoofdzakelijk uit inwoners die geloot werden uit de bevolking, maar ook uit vrijwilligers, leden van verenigingen en handelaars die mee beslissingen willen nemen op lokaal niveau. Het zijn openbare vergaderingen die op regelmatige tijdstippen samenkomen op een symbolische plaats in de betreffende perimeter (een school, een culturele ruimte, enz.). Om ervoor te zorgen dat ze kunnen functioneren en concrete projecten kunnen realiseren binnen hun wijk, krijgen de wijkraden een budget toegewezen.

 

De leden van het college en van de gemeenteraad en alle andere betrokken burgers kunnen de bijeenkomsten van de wijkraad bijwonen als waarnemers. Ze mogen ook het woord vragen, maar ze hebben geen stemrecht. Een externe “facilitator”, die gespecialiseerd is in collectieve intelligentie, zal ervoor zorgen dat de debatten correct verlopen. Alle leden van de wijkraad krijgen ook een vrijwilligersvergoedingen. Bovendien zijn samenwerkingen met de andere adviesraden van de gemeente en met externe deskundigen mogelijk.

 

Een ondersteunende en adviserende rol

 

De wijkraden zullen niet enkel nadenken over hun eigen thema's en projecten op touw zetten binnen hun perimeter. Op eigen initiatief of op vraag van de leden van het college of de gemeenteraad zullen ze ook adviezen of aanbevelingen formuleren in verband met bepaalde problematieken. Ze zullen ook steeds geïnformeerd worden over projecten in wording binnen het gemeentebestuur die een impact zouden kunnen hebben op hun wijk.

 

De eerste wijkraden zouden binnenkort opgericht worden, met name in de Jachtwijk en in de wijk rond het Jourdanplein, die een goede weerspiegeling zijn van de diverse bevolking van onze gemeente.

Dienst Participatie

02 627 28 85 – 0474 57 36 76

karim.sheikhhassan@etterbeek.be

 

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand oktober 2020 Volgende maand

oktober
MaDiWoDoVrZaZo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test