Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Gemeentelijke premies gelinkt aan Covid-19

In het kader van de huidige gezondheidscrisis heeft de gemeente verschillende premies ingevoerd om sectoren in moeilijkheden te helpen. Hier zijn de details.

Artiesten en culturele organisaties

 

De gezondheidscrisis heeft ervoor gezorgd dat heel wat culturele evenementen in onze gemeente dit jaar geannuleerd werden. De gemeentelijke overheid heeft beslist om de budgetten die voorzien waren voor deze evenementen te gebruiken om de artiesten en culturele organisaties in onze gemeente te helpen. Deze premie is bedoeld om de kosten voor creaties van artiesten te dekken en op die manier de toegang tot cultuur voor iedereen te verbeteren en de creativiteit te ondersteunen. Afhankelijk van of de aanvrager een culturele organisatie met residentiefunctie, een professionele erkende artiest of een andere artiest is varieert het bedrag van deze steun tussen de €250 en de €1000.

 

Voorwaarden:

 

De premie wordt toegekend aan artiesten of organisatie die beantwoorden aan de volgende voorwaarden :

 

 • Gedomicilieerd zijn of zijn sociale zetel hebben in Etterbeek
 • De creaties moeten in Etterbeek gemaakt worden

 

Deze premie wordt slechts 1 keer toegekend per aanvrager. Na kennisname van het reglement over de toekenning van deze premie, moet u een aanvraagformulier invullen en opsturen samen met de gevraagde bijlages aan de dienst Nederlandstalige aangelegenheden voor 31 december 2020.

 

Dienst Nederlandstalige aangelegenheden

02 627 23 05

nederlandstaligeaangelegenheden@etterbeek.be

Reglement 

Premie 

Handelszaken

 

Naast de financiële steunmaatregelen op federaal niveau en op het niveau van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de gemeente beslist om de volgende maatregelen te nemen om handelszaken, kmo's en zelfstandigen te steunen:

 • Premie voor handelszaken

  De gemeente wil ook zeker de vele andere “niet-essentiële” handelszaken niet vergeten die eveneens de deuren moesten sluiten of hun activiteiten moesten beperken. Het is belangrijk om alle lokale ondernemers te steunen zodat zij deze crisis kunnen doorkomen en zodat honderden jobs in verschillende sectoren niet in gevaar komen. Voor die handelszaken voorziet de gemeente een bedrag van 400 euro als aanvulling op de steunmaatregelen van het Brusselse Gewest.

  Aanvraagformulier 

  Reglement 

   

 • Uitbreiding van de “upgrader”-premie voor de plaatsing van een beschermende voorziening

  Deze premie behoort tot de nieuwe financiële steunmaatregelendie sinds februari worden aangeboden aan kmo's en ambachtslui in de gemeente om de buurthandel te valoriseren. Ze is bedoeld voor kleine werken of renovaties die worden uitgevoerd om een handelszaak op te waarderen en kan voortaan worden gebruikt door handelszaken die een beschermende voorziening in plexiglas hebben geplaatst of willen laten plaatsen.

   

  Het bedrag van de premie werd vastgelegd op 60% van de totale kostprijs van het project met een maximum van 1.000 euro. Dat bedrag kan verhoogd worden met 50% (waardoor de premie 1.500 euro bedraagt) als het project bijdraagt aan de ontwikkeling van eerlijke handel of de ontwikkeling van de digitale economie of als de handelaar zich ertoe verbindt om werknemers met een handicap aan te werven.

 • Vrijstelling van de gemeentebelastingen voor terrassen, uithangborden en etalages tijdens de sluitingsperiode van de handelszaken

Middenstandsloket

02 627 23 24 - 02 627 24 41

middenstand@etterbeek.be

Sociale Cohesie

 

De gemeente heeft een systeem van “Covid-19-solidariteitspremies” in het leven geroepen voor verenigingen die actief zijn binnen de sector van de sociale cohesie. Die premie (tot 1000 euro per vereniging ) kan worden gebruikt om een bijdrage te leveren in de kosten om bijvoorbeeld thuiswerk mogelijk te maken, activiteiten op afstand te organiseren of lokalen in te richten volgens de veiligheidsmaatregelen in het kader van de gezondheidscrisis.

 

Op die manieren wil de gemeente de activiteiten van vzw’s uit de socialecohesiesector valoriseren en een nieuwe dynamiek te geven.

 

Hoe de premie verkrijgen? Nadat je het premiereglement hebt gelezen, vul je het aanvraagformulier in. Dat stuur je samen met de bijlagen naar de dienst Sociale Cohesie (picetterbeek@mlett.brussels), die je daarna zal contacteren.

 

Dienst Sociale Cohesie

Jules Maloulaan 57, 1040 Etterbeek

02 609 16 71

picetterbeek@mlett.brussels

Formulier 

Reglement

OCMW - Vergoeding van maskers

 

Het OCMW ondersteunt gezinnen die zijn getroffen door de Covid-19-crisis

 

Door de heropflakkering van het coronavirus deze zomer, is het verplichte dragen van een mondmasker veralgemeend om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De verplichting om een mondmasker te dragen op straat, in winkels, op het werk of op school is voor gezinnen een steeds grotere kost geworden.

 

Daarom besliste het OCMW van Etterbeek om de Etterbeekse gezinnen met een laag inkomen te ondersteunen door hen de kosten voor de aankoop van mondmaskers terug te betalen tot een bedrag van€ 50 per volwassene en € 75 euro voor leerlingen en studenten in voltijds onderwijs.

 

U kunt een terugbetaling van uw mondmaskers bekomen door zich, voorzien van het aankoopbewijs, vanaf 1 september tot 30 november 2020 te wenden tot het OCMW. Deze bijstand is toegankelijk voor personen die al door het OCMW worden bijgestaan, is ook beschikbaar voor inwoners van Etterbeek met een laag inkomen.

 

Dit initiatief vormt een aanvulling op de materiële of sociale bijstand die het OCMW aanbiedt om mensen te ondersteunen die financieel worden getroffen door de gezondheidscrisis: bijstand voor huisvesting, bijstand inzake energie, psychosociale bijstand, bijstand inzake gezondheid, financiële bijstand, schuldbemiddeling enz. Deze bijstand is niet enkel voor begunstigden van het recht op maatschappelijke integratie, maar is bestemd voor iedereen die lijdt onder de gevolgen van de COVID-19-crisis. Ze zal worden toegekend aan behoeftige personen na een individueel onderzoek.

OCMW van Etterbeek

0800 399 32

Info@cpas-etterbeek.be

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand februari 2021 Volgende maand

februari
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test