Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Groot project op de Sint-Michielswarande

Meer groen, een gerestyled kantoorgebouw, appartementen en een verbinding tussen de wijken: dat zijn de grote lijnen van het project dat werd voorgesteld aan de buurtbewoners.

De Sint-Michielswarande is een perceel van vier hectare dat tussen de Pater de Dekenstraat, de Stationstraat en de Grote Haagstraat ligt. Sinds lange lange tijd is de bank ING er gevestigd.

 

Het gebouw werd onlangs echter overgekocht en ING heeft aangekondigd er in 2023 te vertrekken. Er staat nu een nieuw project op stapel waarbij het centrale gebouw zal worden verbouwd, er nieuwe woningen zullen worden gebouwd en de groene ruimten zullen worden uitgebreid. Dat project is het resultaat van een samenwerking tussen Immobel en BesixRed en werd op 14 september aan de buurtbewoners voorgesteld.

 

Die eerste infovergadering werd georganiseerd omdat burgemeester Vincent De Wolf aan de buurtbewoners had beloofd om een bijeenkomst te organiseren zodra de gemeente op de hoogte zou worden gebracht van een nieuw project. Het is belangrijk om te verduidelijken dat het nog maar om een eerste ontwerp gaat. De gemeente heeft namelijk nog geen enkele officiële vergunningsaanvraag gekregen. Er is dus nog geen sprake van een openbaar onderzoek of werkzaamheden.

 

Het doel van de infovergadering was dat de bouwpromotor de meningen van de inwoners kon verzamelen voordat hij een dossier opstelt om een vergunningsaanvraag in te dienen. Aangezien het over een groot dossier gaat, zal er waarschijnlijk een gelijkaardige bijeenkomst worden gepland wanneer het openbaar onderzoek van start gaat.

 

De drie hoofdlijnen van het project

 

Wat de inhoud betreft, is dit project gericht op drie hoofdlijnen.

 

Ten eerste een vermindering (-13%) van het volume van het kantoorgebouw, waarvan de gevels transparanter en lichter zullen worden en met glas zullen worden bekleed. Daarnaast is ook de bouw gepland van vier appartementsgebouwen (150 woningen) langs de Pater de Dekenstraat met op de benedenverdieping handelszaken, diensten en ruimten voor de uitoefening van vrije beroepen. Die gebouwen zouden niet hoger zijn dan vier niveaus langs de straatkant en zouden tot acht verdiepingen (benedenverdieping + 7) tellen binnen het huizenblok.

 

Ten tweede, een aanzienlijke toename van de groene ruimten (de oppervlakte zou verdrievoudigen in vergelijking met vandaag), de volledige heraanleg van het park, de aanleg van een groene weg rond de site en beplanting voor de terrassen en de daken.

 

Ten derde, een verbinding tussen de wijken. Het idee is om een groene stadspromenade te creëren tussen metrostations Merode en Thieffry, maar die vooral de Pater de Dekenstraat met de Grote Haagstraat verbindt.

 

Het feit dat er vanuit de site meer openheid wordt gecreëerd naar de omliggende wijken is een van de belangrijkste kwaliteit die de promotoren naar voren schuiven. Voor de volledigheid vermelden we nog dat het project ook ondergrondse parkeerplaatsen (350 voor de kantoren en 100 voor de appartementen) en 500 plaatsen voor fietsers voorziet.

 

Uiteraard moet het project nog verder rijpen. Als je echter niet aanwezig kon zijn op de infovergadering van 14 september, kan je het document(4.2Mo)   raadplegen dat de bouwpromotoren hebben laten zien of kan je meer informatie vinden op de website www.courssaintmichel.be .

Als je vragen hebt, kan je ook terecht op het volgende e-mailadres: stedenbouw@etterbeek.be.

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand oktober 2020 Volgende maand

oktober
MaDiWoDoVrZaZo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test