Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Hoe kies je een mondmasker?

We geven enkele praktische tips van de FOD Economie om een mondmasker te kiezen dat jou zal beschermen en over maskers die je beter vermijdt.

Hoe kies je een mondmasker?

Mondmaskers kunnen we ondertussen niet meer wegdenken uit ons dagelijkse leven. Er circuleren op dit moment verschillende soorten mondmaskers, maar zij beschermen ons en onze medemensen niet allemaal even goed tegen het coronavirus.

 

De mondmaskers die je het meeste tegenkomt in het straatbeeld, zijn de rechthoekige maskers met plooien. Het zijn wegwerpmaskers die in verschillende kleuren (meestal blauw) verkrijgbaar zijn in apotheken of supermarkten.

 

Ook stoffen mondmaskers zie je regelmatig. Er zijn drie categorieën:

  • Een eerste grote groep zijn de community maskers. Die worden gemaakt in serieproductie door je favoriete voetbalclub, je gemeente, een winkelketen, enzovoort en moeten voldoen aan een aantal vereisten. Daarnaast zijn er heel wat huisgemaakte versies te vinden. Die zijn veilig op voorwaarde ze gemaakt zijn volgens de aanbevelingen  van de FOD Volksgezondheid.
  • Tenslotte heb je de groep stoffen maskers die de federale overheid voor elke Belg voorzag en die je kon ophalen in de apotheek.
  • En dan nog een laatste groep: de sjaal of halsdoek. Die zijn toegestaan als je geen mondmasker ter beschikking hebt en als ze bestaan uit minstens twee lagen stof die je mond en neus bedekken.

 

Opgelet: het zogenaamde gezichtsscherm (faceshield), waarbij je volledige gezicht wordt afgedekt, is alleen toegelaten als je om medische redenen geen mondmasker kan dragen. Het houdt eventuele druppels niet volledig tegen. Heb je geen geldige medische reden, dan volstaat dit type masker zeker niet als enige beschermingsmiddel.  Uiteraard kan je een gezichtsscherm wel als aanvulling met een ander geschikt mondmasker dragen.

Maskers die je moet vermijden

Jammer genoeg maken veel mensen gebruik van mondmaskers die werden ontwikkeld voor andere doelen en jezelf of anderen niet beschermen tegen het virus.

 

  • Zo verschijnen er meer en meer mondmaskers met een of twee ventielen op de zijkant. Zij beschermen enkel de drager zelf en laten de uitgeademde lucht en eventuele virusdeeltjes van de drager volledig door. Andere mensen zijn dan helemaal niet beschermd. Dergelijke mondmaskers zijn dus absoluut niet toegestaan in de strijd tegen het coronavirus.
  • Ook plastieken mondmaskers zijn aan een opmars bezig maar beschermen niet voldoende als ze aan de zijkanten nog openingen hebben. De versies met een plastieken deel voor de mond omringd door stof die de mond en neus goed bedekken, zijn wel geschikt.
  •  Dan heb je ook nog de plastieken mondschermen. Zij steunen op de neus of op de kin en zijn aan de andere kanten volledig open. Ook die bieden geen bescherming voor jezelf en anderen.

 

Enkele tips bij de aankoop

  • Kies de juiste maat. Er bestaan verschillende maten (kinderen, mannen of vrouwen) en verschillende manieren om ze vast te maken (achter de oren of achter het hoofd). Een mondmasker met de juiste maat sluit nauw aan op je gezicht. Zakt je mondmasker af terwijl je beweegt of praat, dan heeft het niet de passende maat voor je gezicht.
  • Sta je op het punt een mondmasker te kopen, controleer dan eerst of je het adres en de identiteit van de fabrikant en een referentie kan vinden op het mondmasker of de verpakking.
  • Kijk vervolgens na of er een gebruiksaanwijzing aanwezig is en lees die eerst door. Zo weet je meteen op welke manier je het masker moet dragen, of je het moet wassen voor eerste gebruik, voor welke leeftijden het geschikt is enzovoort.

Nog wat wijze raad voor een correct gebruik

Het masker moet de kin, mond en neus bedekken. Een mondmasker dat je onder je neus draagt, beschermt jezelf en anderen niet.

 

Bewaar je mondmasker in een stoffen zak en niet in je handtas of zak van je jas.

 

Het is normaal dat je het gevoel hebt om minder lucht te hebben als je je mondmasker op hebt. Het betekent dat het masker werkt. Doe daarom zeker geen zware inspanningen als je je masker draagt.

 

Onderhoud je mondmasker op de juiste manier. Volg de wasinstructies die bijgevoegd zijn of gebruik het niet langer dan de aangegeven gebruiksduur.

 

www.info-coronavirus.be 

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand maart 2021 Volgende maand

maart
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test