Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Voormalige ziekenhuis Park Leopold verwelkomt opvangcentrum Fedasil

Dat centrum zal in eerste instantie een honderdtal asielzoekers opvangen gedurende 12 maanden (eventueel met een verlenging tot maximaal 18 maanden).

De informatie werd onlangs meegedeeld aan de buurtbewoners en is sindsdien ook in de pers verschenen: tijdens de week van 4 mei opent een opvangcentrum voor asielzoekers van Fedasil de deuren in het voormalige ziekenhuis Leopold Park in de Froissartstraat.

In eerste instantie zal dat opvangcentrum 12 maanden operationeel zijn. Die termijn kan worden verlengd met maximaal 6 maanden. Het is een “open” centrum, wat betekent dat de mensen die er verblijven vrij zijn om het gebouw te verlaten. Het gaat over gezinnen met kinderen, koppels of alleenstaanden die afkomstig zijn uit diverse regio's in de wereld.

Het beheer van het opvangcentrum wordt toevertrouwd aan het bedrijf G4S. In eerste instantie zal het een honderdtal asielzoekers opvangen. Op termijn en na evaluatie van de situatie in overleg met de gemeente kunnen er maximaal 350 mensen worden ondergebracht.

 

Geleidelijke intrek

 

Voor de buurtbewoners werd op maandag 4 mei een online infovergadering georganiseerd. Kan je die herbekijken hieronder.

Burgemeester Vincent De Wolf legde tijdens de vergadering uit dat hoewel de plaats die de federale overheid heeft gekozen (in het hartje van de Europese wijk, vlak bij het Jourdanplein) niet ideaal is voor een opvangcentrum van Fedasil, de gemeente toch gevoelig was voor het feit dat de huidige situatie dringende oplossingen vereist. “Wij hebben ons dus niet willen verzetten tegen die beslissing”, verduidelijkte hij. “Wij hebben er daarentegen wel op aangedrongen dat wij voldoende garanties krijgen op het vlak van beheer en veiligheid, zowel in het centrum als daarbuiten. Bovendien zullen de asielzoekers geleidelijk aan toekomen en zal er overleg gepleegd worden met de gemeente.”

 

Covid-19-tests

 

Nog twee verduidelijkingen. Enerzijds is Fedasil niet de enige die het gebouw zal gebruiken. Ook de privéschool EOS, die op dit moment op de Louis Schmidtlaan in Etterbeek is gevestigd, zal er bij de start van het nieuwe schooljaar in september zijn intrek nemen en dat voor een periode van twee jaar. De school telt op dit moment 130 leerlingen. Anderzijds heeft Fedasil bijzondere maatregelen genomen in het kader van de gezondheidscrisis: de asielzoekers zullen pas hun intrek nemen in het gebouw als zij twee keer negatief hebben getest op Covid-19 en in het gebouw zullen de strikte maatregelen die voor de bevolking gelden zorgvuldig worden nageleefd.

 

De buurtbewoners hebben ook uitvoerige informatie gekregen over de werking en het beheer van het opvangcentrum van Fedasil. Als jij hierover vragen hebt, dan kan je die sturen naar burgemeester.dewolf@etterbeek.be. De betrokken diensten zullen die vragen dan zo snel mogelijk beantwoorden.

 

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand juli 2020 Volgende maand

juli
MaDiWoDoVrZaZo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test