Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Jachthof 2019

© Asymétrie et BAEB

 

Een nieuw administratief centrum en woningen

De re-urbanisatie van het Jachthof (tussen de Kazernenlaan, de de Haernestraat en de Beckersstraat) is op dit moment het meest ambitieuze project van de gemeente Etterbeek.

 

De bouw van een nieuw administratief centrum waarin het gemeentebestuur, het OCMW en het politiecommissariaat samengebracht worden is de hoeksteen van het project.

 

De site beslaat in totaal echter een oppervlakte van 3 hectare en zal eveneens plaats bieden aan 250 woningen gespreid over meerdere gebouwen, ondergrondse parkings, een crèche, een participatiehuis, nieuwe lokalen voor het Centre d’Aide à l’Enfance en een groene ruimte die toegankelijk is voor het publiek. Vlak bij de Jacht zal dus een volledig nieuwe wijk uit de grond rijzen.

 

© Asymétrie et BAEB

Het is in 2006 dat het college van burgemeester en schepenen beslist om een project te lanceren voor de re-urbanisatie van het Jachthof.

 

Er wordt een eerste ontwerpschets gemaakt in 2007 waarna een gespecialiseerd studiebureau de financiële haalbaarheid van het project verzekert. In 2011 wordt de lancering van het project definitief bevestigd met de uitreiking van de stedenbouwkundige en milieuattesten en het groene licht van het Brussels Gewest. Op de site beginnen de eerste afbraakwerkzaamheden: de paviljoenen van het oude ziekenhuis van Etterbeek worden in 2013 met de grond gelijkgemaakt en de “gele bakstenen” van het OCMW volgen in 2014. De stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van het administratief centrum wordt uitgereikt in 2016 en in maart 2017 stelt het college de aannemer aan die de werken zal uitvoeren.

 

Het officiële startschot van de bouw van het administratief centrum wordt gegeven op 23 augustus 2017. Sindsdien gaan de werkzaamheden op de Jachthofsite goed vooruit en op dinsdag 29 mei 2018 heeft het gemeentebestuur de eerste steen van het nieuwe gebouw gelegd.

© Asymétrie et BAEB

Het nieuwe administratief centrum is het belangrijkste onderdeel van het Jachthofproject. Bijzonder is dat het gemeentebestuur, de diensten van het OCMW en een politiecommissariaat er op één plaats worden samengebracht. Het gebouwen zal volledig passief zijn, zes niveaus tellen (benedenverdieping + vijf bovenverdiepingen) en een oppervlakte van 15.000 m² hebben. Ondergronds biedt het plaats aan 300 parkeerplaatsen en een multiconfessioneel funerarium, een nieuwe dienst die de gemeente ter beschikking stelt van haar inwoners in samenwerking met een privé-uitbater.

 

De hoofdingang van het nieuwe administratief centrum bevindt zich op de Kazernenlaan. Voor de ingang wordt een groot plein aangelegd. Niet enkel de architectuur van het nieuwe gebouw zal verschillen van het huidige gemeentehuis op de Oudergemlaan. In tegenstelling tot nu zal het publiek er bijvoorbeeld enkel toegang hebben tot de benedenverdieping en de eerste verdieping (onthaal en loketten). Er wordt namelijk een duidelijk onderscheid gemaakt tussen frontoffice en backoffice en de bovenverdiepingen worden beveiligd. Dat is een voordeel voor de burger. Hij zal zich immers niet langer naar de gewenste dienst moet begeven. Het is de ambtenaar die de burger zal tegemoetkomen op de benedenverdieping of de eerste verdieping. We voegen er nog aan toe dat het onthaal versterkt wordt en dat de lokettenzaal veel ruimer wordt dan ze nu is. Op de bovenverdiepingen worden de kantoren ingericht volgens het “open space”-principe.

© Asymétrie et BAEB

In het kader van het project wordt ook een appartementsgebouw met zevenendertig woningen en een horecaruimte op de benedenverdieping opgetrokken. Dat wordt (gelijktijdig) naast het administratief centrum gebouwd. Binnen het huizenblok wordt een mooie groene ruimte ingericht die toegankelijk zal zijn voor het publiek. Bezoekers die het gebouw binnenkomen via de hoofdingang aan de kant van de Kazernenlaan kunnen dat park ook bereiken door de benedenverdieping van het gebouw over te steken.

 

De oude kapel op enkele tientallen meters van het nieuwe gebouw is het enige overblijfsel dat bewaard wordt op de site. Ze wordt volledig gerenoveerd en omgebouwd tot participatiehuis.

© Asymétrie et BAEB

LDe volledige duur van de bouwplaats (administratief centrum + woongebouw) wordt geschat op 450 werkdagen. De werkzaamheden zijn in augustus 2017 van start gegaan. Begin 2020 zouden het gemeentebestuur, het OCMW en het politiecommissariaat dus samengebracht moeten zijn op het Jachthof.

© Asymétrie et BAEB

De kostprijs van het administratief centrum van Etterbeek en het aangrenzende appartementsgebouw wordt geschat op 35,2 miljoen euro exclusief btw. De gemeente Etterbeek financiert die investering met eigen middelen, zonder subsidies. Voor de uitvoering van het project heeft een gespecialiseerd studiebureau de financiële haalbaarheid onderzocht en verzekerd dat het geen tekort met zich zal meebrengen. Er worden namelijk verschillende appartementsgebouwen gebouwd op de site en de gemeente, die eigenaar is van het terrein, zal inkomsten ontvangen uit alle vastgoedoperaties. En aangezien we het hier toch over het ontstaan van een nieuwe wijk hebben: de komst van nieuwe inwoners brengt ook extra inkomsten met zich mee.

© Asymétrie et BAEB

De gemeente Etterbeek is de bouwheer van het project. De architecten zijn de bureaus Jaspers-Eyers Architects en BAEB. Het eerste bureau heeft zich vooral toegelegd op het ontwerp van het nieuwe administratief centrum terwijl het tweede bureau vooral gewerkt heeft aan het ontwerp van het appartementsgebouw naast het administratief centrum. De tijdelijke handelsvennootschap CIT Blaton – CFE is de onderneming die de werkzaamheden zal uitvoeren.

 

Document acties

Vorige maand december 2018 Volgende maand

december
MaDiWoDoVrZaZo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test