Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Erfgoed

Borstbeeld van architect Edmond Serneels

Het borstbeeld van architect Edmond Serneels (1875 - 1934), die de plannen van de Sint-Antoonkerk tekende, werd gemaakt door Edmond de Valériola. Het staat op het Sint-Antoonplein en werd in 1935 ingehuldigd.

Borstbeeld van Edmond Thieffry

In de Boileaulaan, aan het kruispunt van de Edmond Mesens- en Nestor Plissartlaan, bevindt zich een arduinen voetstuk met daarop het borstbeeld van Edmond Thieffry, de eerste vliegenier die in 1925 een luchtverbinding tussen België en Kongo tot stand bracht. Een koperen plaat toont het traject dat hij aflegde.
Naast zijn befaamde vlucht naar Kongo zal hij ook de geschiedenis ingaan als de enige Belgische "ace" die met een Spad (oorlogsvliegtuig) gevlogen heeft. Edmond Thieffry overleed op 11 april 1929 ten gevolge van een vliegtuigongeval op de oevers van het Tanganyikameer. Zijn borstbeeld werd op 10 juli 1932 ingehuldigd.

Fontein "Waterstèles"

Deze kringvormige fontein die zich op het Sint-Pietersplein bevindt, werd op 22 mei 2002 ingehuldigd. Het kunstwerk bestaat uit dertig kolommen in blauw gewapend beton, met een hoogte tussen 1,10 en 2,98 meter. Deze monolieten van de hand van de kunstenares Charlotte Marchal zijn afwisselend met waterfonteinen opgesteld in een boog, langs weerszijden van de tramsporen die het plein doorkruisen.

Monumentale muurschildering

Deze monumentale muurschildering bevindt zich in het Keith Haringpark (de vroegere Solidarnoscsquare"), langs de Sint-Pieterssteenweg. Ze werd door de schilder Charles Delporte geschonken ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de verzustering tussen Etterbeek en de Franse stad Fontenay-sous-Bois.

Monument ter nagedachtenis van de Loopgraafartilleristen

Dit monument ter ere van de Loopgraafartilleristen (1914-1918), dat zich op de Prinses Jean de Mérodesquare langs de Tervurenlaan bevindt, werd ingehuldigd op 6 mei 1934. Het is het werk van beeldhouwer Waucquiez en bestaat uit twee bronzen panelen en het beeld van een gevleugelde vrouwenfiguur die een kroon draagt.

 

Eerbetoon aan Louis Schmidt en het 5e Bataljon TTr

Dit kleine monument aan het uiteinde van de Le Marinellaan werd opgericht door het 5e Bataljon Transmissietroepen en aan de gemeente geschonken. Het werd in 1980 geplaatst en bestaat uit een kalksteen afkomstig uit de Maas en twee panelen die herinneren aan de belangrijkste data in het leven van burgemeester Louis Schmidt en het embleem van het 5e Bataljon TTr. Dit is het bataljon waarvan de gemeente Etterbeek van 1966 tot 2003 het peterschap waarnam.


Monument ter ere van de gesneuvelden voor het vaderland tijdens de 1ste wereldoorlog

Dit monument dat zich aan nr. 193 van de Sint-Pieterssteenweg bevindt, op de hoek met de Kolonel Van Gelestraat, is het werk van beeldhouwer Bernard Callie.

Monument ter nagedachtenis van de in dienst gevallen politieagenten van de gemeente Etterbeek.

Dit monument bevindt zich in het Keith Haringpark (de vroegere Solidarnoscsquare"), in de Sint-Pieterssteenweg, achteraan het gemeentehuis.

Monument ter ere van de gesneuvelden van het 2 de Regiment Lanciers

Dit beeldhouwwerk, gelegen op de hoek van de Generaal Jacqueslaan en de 2e Regiment Lancierslaan, is het werk van Jacques Marin. Het werd ingehuldigd op 26 oktober 1930.

Monument ter ere van de gesneuvelden van het Transportkorps (1914 - 18 en 1940 - 45)

Dit beeldhouwwerk, aan de kruising met de Ruiterijlaan en de Luchtmachtlaan, op de 2e Regiment Lancierslaan, is het werk van Dolf Ledel (1893-1976).

Houtsculptuur

Dit kunstwerk in Afrikaans irokohout bevindt zich in de voetgangerszone aan het Jourdanplein en is van de hand van kunstenaar Gérard Dederen. De massieve, ronde vorm symboliseert de zoektocht naar een dialoog tussen volume en ruimte. Het Cultureel Centrum van Etterbeek ziet het als het symbool van zijn openheid, zijn wil tot wisselwerking en de respect waardoor zijn cultuurbeleid gekenmerkt wordt.

Standbeeld van de "Zittende vrouw"

Dit kunstwerk in koperplaat van beeldhouwer Pierre Bertrand, laureaat van de Louis Schmidtprijs in 1955, stelt een zittende vrouw voor. Het bevindt zich in het midden van het huizenblok gevormd door de Baron de Castro- en de Commandant Ponthierstraat,  de Vrijwilligerslaan en de Louis Schmidtlaan, dichtbij de school "Le Paradis des Enfants".

De Kleine Zeemeermin

Dit werk bevindt zich op het Leopoldstadsquare en is een replica van het beeldje dat in 1940 met de pakketboot Baudouinville vergaan is. Het kunstwerk is van de hand van de beeldhouwer Dolf Ledel (1893 - 1976), een kunstenaar die monumentale werken maakte en meer dan veertig jaar in de gemeente gevestigd was.

De Boogschutter

Dit bronzen beeld van Kongolese inspiratie, vooraan het Vier Augustusplein, is het werk van beeldhouwer Arthur Dupagne (1895 - 1961). Het werd ingehuldigd in 1962.

Standbeeld van Constantin Meunier

Dit standbeeld bevindt zich op het Acaciaplein en werd in 21 juni 1931 ingehuldigd door Prins Leopold en prinses Astrid.
Het is een huldebetoon van beeldhouwer Edmond de Valériola aan kunstenaar Constantin Meunier. Meunier was een schilder en beeldhouwer die geboren werd in Etterbeek op 12 april 1831 en overleed in 1931.
Hij bekleedt een ereplaats in de Belgische kunstgeschiedenis. Als schilder, maar vooral als beeldhouwer kreeg hij internationale erkenning. Hij was docent aan de Academie voor Beeldende Kunst te Leuven en was medestichter van de Vrije Genootschap der Beeldende Kunsten. Een belangrijk deel van zijn werk is geïnspireerd door het leven van het arbeidersproletariaat.

Een aan hem gewijd museum, met ongeveer 700 stukken, bevindt zich op nummer 59 van de Abdijstraat te Elsene, waar hij aan het einde van zijn leven zijn atelier ingericht had.
De gemeente Etterbeek heeft hem gehuldigd door de Kunstacademie van Etterbeek naar hem te vernoemen. Er werd een herdenkingsplaat aangebracht op de gevel van zijn geboortehuis op de Etterbeeksesteenweg 172.

Standbeeld van de Heilige Maagd

Dit standbeeld bevindt zich op de hoek van de Felix Hapstraat en de Deken Boonestraat. Het is een werk van beeldhouwer Lesigne.

 

Beeld van Sint-Agnes

Dit beeld bevindt zich in de Louis Hapstraat 143, tegen de gevel van de katholieke Sint-Agnesschool. Het is een werk van beeldhouwer Harry Elstrøm. Elstrøm was een kunstenaar van Deense oorsprong die geboren werd in Berlijn in 1906 en zich in Etterbeek vestigde in 1934.

Voertuigenarsenaal

Aan de kruising van de Waversesteenweg en de Louis Schmidtlaan ligt het oude Voertuigenarsenaal. De bouw ervan begon in 1884 en verliep in drie fasen. De laatste fase werd pas in 1946 voltooid. De twee tweelingvleugels van het Arsenaal werden opgericht tijdens de eerste bouwfase, in een Neo-Tudorstijl. Zij staan aan weerszijden van een ruime binnenplaats. Tot in 1976 werden deze gebouwen gebruikt voor het onderhoud en de herstellingen van militaire voertuigen, later ook van motorvoertuigen. In 1989 liet het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest de loodsen renoveren en ombouwen om ze gebruiken als onthaalruimte voor KMO’s. Men vindt er onder meer de befaamde lederbewerker Delvaux. Vandaag de dag is de hele site bebouwd. Er werden appartementen opgetrokken langs de Vrijwilligerslaan en aan de zijde van de Louis Schmidtlaan staan nu kantoorgebouwen. In het centrale gedeelte van het huizenblok werd een openbare ruimte aangelegd.

Site van de oude Rolinkazerne

Vlak tegenover het Arsenaal, aan de kruising van de Waversesteenweg en de Louis Schmidtlaan bevond zich vroeger de Rolin Artilleriekazerne. Zij werd van 1877 tot 1903 in Neo-Tudorstijl opgetrokken voor het Ministerie van Oorlog en maakte toen deel uit van de grote campagne van Leopold II voor de bouw vier kazernes langs de oude "Militaire laan". De Rolin Artilleriekazerne lag naast de twee andere ruiterijkazernes: de Kazerne Luitenant Generaal Baron de Witte de Haelen en de Majoor Géruzetkazerne, langs de Generaal Jacqueslaan. Zij bleef in dienst als kazerne tot aan de tweede Wereldoorlog. Sinds 1976 is ze eigendom van de Gewestelijke Woningmaatschappij.

Een plan voor de bouw van sociale woningen, gemiddelde en luxewoningen, kantoren en handelsruimten is er in uitvoering. Iets meer dan 500 woningen, zowat 18.000m2 kantoorruimte en de aanleg van nieuwe, met groen beplante wegen: er verrijst m.a.w. een volledig nieuwe wijk die een bijkomende bevolking van ongeveer 2000 aanbrengt.

Tuinwijk Joët-Rey

Dit huizenblok, gelegen tussen de Generaal Henrystraat en de Landbouwersstraat, op een paar stappen van de Jacht, is een weinig gekende plaats, behalve dan voor de Etterbekenaren. Het is ook één van laatste tuinwijken die onze grote steden nog bezitten.

De wijk werd tussen 1909 en 1910 opgericht door de "Hospices de Bruxelles", en telt tweeëndertig huisjes die voor bejaarden bestemd waren. Deze huisjes zijn de eerste sociale woningen van Etterbeek. Het zijn sobere gebouwen in baksteen, die soms met polychrome sierelementen opgesmukt werden. Bemerk bijvoorbeeld de nummers 213 en 225 in de de Haernestraat of de huizen met Art Déco-inspiratie op de nummers 72 tot 76, in de E. de Thibaultlaan.
De site beleeft nu een nieuwe jeugd: drie vzw's die zich bezighouden met sociaal kwetsbare personen in Etterbeek hebben er hun intrek genomen ("Les Trois Pommiers", de "Jardins du béguinage" en "Aremis").

 

Sint-Antoon van Paduakerk

Deze kerk werd tussen 1905 en 1935 op het Sint-Antoonplein opgetrokken door de architecten Edmond Serneels en Georges Cochaux, die een gebouw in neogotische stijl ontwierpen met de ogiefstijl van het einde van de 13de eeuw en de ideeën van  Viollet-le-Duc, die erg in trek waren in de 19e eeuw.
De kerk heeft geen transept, maar werd voorzien van een klokkentoren aan de rechterkant van de hoofdgevel. De gevels zijn bekleed met blauwe breuksteen van Namèche. Binnen heerst een combinatie van rode baksteen en witte steen. De glasramen in het koor zijn van Edouard Steyaert, die in de zijbeuken van meester-glazenier Colpaert.

 

Felix Haptuin

Dit mooie parkje op nr. 510 van de Waversesteenweg, met een oppervlakte van circa één hectare en twintig are, gelegen tussen de Waversesteenweg en de Louis Hapstraat, staat bekend als de "Felix Haptuin".
Het werd in 1804 gekocht door de burgemeester van Etterbeek, Albert Joseph Hap. Het eigendom omvatte toen een kasteel in Vlaamse renaissancestijl (van de XVIe eeuw), waarvan er nog enkele sporen overblijven, en een vijver die gevoed wordt door de Broebelaar, een bijrivier van de Maalbeek.
François Louis Hap liet in 1860 op nummer 508 van de Waversesteenweg een huis bouwen. Het huis werd in 1905 vergroot en omgebouwd door architect Thoelen. De eetkamer op de begane grond werd versierd met zes muurschilderingen van Edouard Navez (1840-1910), die oude zichten op Etterbeek voorstellen, onder meer de vroegere Sint-Gertrudiskerk en de molen van de Koninklijke Jacht.
In 1959 stelde Jean Hap de tuin open voor het publiek (maar slechts enkele uren per dag en enkele maanden per jaar). De officiële opening bleef uit tot 1971. Het park, dat na de dood van Jean Hap in 1988, eigendom van de gemeente werd, wordt door de gemeente onderhouden en beheerd. De gevel, de inkomhal en het dak van het huis zijn sinds 1995 beschermd.
De aangename en rustige tuin is opgebouwd rond enkele bezienswaardigheden: de resten van het vroegere kasteel, een vijver, een kiosk en een oranjerie, die ook dienst deed als paardenstal en nu een beeldhouweratelier huisvest. Het park is één van de laatste overblijfselen van wat ooit de groene Maalbeekvallei was. > De openingsuren

Cauchiehuis

Het Cauchiehuis bevindt zich op nr. 5 van de Frankenstraat en werd in 1905 gebouwd door de architect, schilder en decorateur Paul Cauchie (1875 - 1952).
Dit huis met atelier is een bijzonder goede illustratie van de inbreng van de muurschilderingen in de Art nouveau. De met graffiti versierde voorgevel is één van originele kenmerken hiervan. Het bovenste gedeelte bevat een grote voorstelling van vrouwelijke allegorieën die de kunsten symboliseren: de schilderkunst, de muziek, de beeldhouwkunst, de architectuur, de goudsmeedkunst ...
Het huis werd rond 1990 opmerkelijk goed gerestaureerd en wordt beschouwd als één van de mooiste werken van de Art Nouveau in Brussel.

Het is open voor het publiek op het 1ste weekend van elke maand, van 11.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur, of voor groepen na reservatie. Inlichtingen kan men verkrijgen op het nummer 02 733 86 84. Bekijk ook de pagina van het Cauchiehuis .

Baronie

De Baronie, gelegen op de nummers 56 - 58 van de Sint-Pieterssteenweg, is de oudste woning van Etterbeek. Zij dateert van 1680 en was toen de residentie van baron Diego Enriques de Castro, aan wie Karel II in 1673 de baronie Etterbeek toevertrouwd had.
Zij werd in barokstijl opgetrokken loodrecht op de verkeersweg, en bezit een gevel met een oculus "rond venster" dat doet denken aan de herenhuizen op de Grote Markt van Brussel. Samen met het "vijverhuis" (Waversesteenweg nr. 458) is dit de enige overblijvende getuige van de architectuur van de XVIIe en XVIIIe eeuw in Etterbeek.

Koning Overwinnaarplein

Dit ellipsvormige plein in postmodernistische stijl werd ingehuldigd op 23 februari 1936, naar aanleiding van de tweede verjaardag van het overlijden van Koning Albert I.
Voor de aanleg ervan besloot het gemeentebestuur een architectuurwedstrijd uit te schrijven, om er een reeks hedendaagse woningen te bouwen die aansloten bij het oudere karakter van de omliggende wijken. Architect Paul Posno kwam als winnaar uit de bus. Zijn ontwerp, een geheel van gevels in gele baksteen (typisch voor de bouwstijl van de jaren 30) werd pas in 1958 afgewerkt.
Op het oostelijke gedeelte van het plein, langs de as van de Frontlaan, werd er een monument ter ere van burgemeester Louis Schmidt geplaatst. Het omvat een halfrond platform in blauwe arduinsteen, onderbroken door een voetstuk dat het bronzen borstbeeld van Louis Schmidt draagt.
Het werd verwezenlijkt door architect Henri Derée, beeldhouwer Jules Bernaerts en aannemer Armand Detry en ingehuldigd op 14 september 1947.
Een bronzen "Waterdraagster" bevindt zich achteraan het monument .
Dichtbij vindt men ook een stèle ter nagedachtenis van alle verzetslieden van Etterbeek, die op 7 mei 1976 ingehuldigd werd.

Document acties

Vorige maand maart 2021 Volgende maand

maart
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test