Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Kort samengevat

Een gemeente in het hart van het Gewest

Vier metrostations, vijf ziekenhuizen, net geen 30 onderwijsinstellingen van verschillende netten, een Sportcentrum, een zwembad, een voetbalstadion, negen winkelwijken, tal van bedrijven, een cultureel centrum, theaterzalen, een welgekende middeleeuwse markt, tal van braderijen, rommelmarkten en een goedgevulde activiteitenkalender,…Zo zou men in het kort kunnen samenvatten wat de gemeente Etterbeek te bieden heeft; een aanbod dat representatief is voor de vele mogelijkheden die bestaan in het Brussels Gewest.


Mobiliteit

De gemeente heeft een hoge bevolkingsdichtheid en grenst aan tal van grote Europese instellingen. Bovendien wordt ze doorkruist door tal van grote verkeersaders die dagelijks duizenden pendelaars de stad inleiden. Een situatie die de gemeente destijds opzadelde met een aanzienlijk mobiliteits- en parkeerprobleem. Daarom heeft Etterbeek - ondertussen reeds meer dan 15 jaar geleden - als eerste Brusselse gemeente een Verkeersplan uitgewerkt.

 

In 2000 werd dit omgedoopt tot het Parkeerplan, dat de gemeente indeelt in rode en groene parkeerzones. In de eerste zones (de handelswijjken) zijn de parkeerplaatsen betalend voor alle automobilisten. In de groene zones (de woonzones die het meest geconfronteerd worden met langparkeren), betalen enkel de niet-Etterbekenaars. Het toezicht op het betaald parkeren wordt verzekerd door stewards die speciaal voor deze taak worden ingezet. Dat dit parkeerplan zijn doel niet mist, wordt duidelijk aangetoond door het feit dat andere gemeenten, in Brussel en elders, zich door dit voorbeeld hebben laten inspireren.


Huisvesting

Ook op vlak van stedenbouw heeft Etterbeek niet stilgezeten. De gemeente is een onverbiddelijke strijd aangegaan tegen stadskankers. Het resultaat ervan is duidelijk zichtbaar op het terrein. Het bewijst welke hoge prioriteit Etterbeek aan huisvesting toekent. Enkele voorbeelden: het Acaciaplein, de nieuwe Rolin- en Arsenaalwijk, de St-Michielswarande, of de nieuwe appartementen die gebouwd worden tegenover de Belliardstraat. Daarnaast mag men niet vergeten dat de gemeente elke renovatie in goede banen leidt via haar Dienst Grondbeleid. Dit is bijvoorbeeld het geval in de volledige Jourdanwijk..


Sociaal beleid

De initiatieven die de gemeente op sociaal vlak genomen heeft, zijn haast niet meer op te sommen. Zoals steeds zijn deze initiatieven erop gericht de levenskwaliteit van de meest kwetsbare personen te verbeteren.

Zo werd er in Etterbeek een speciale school voor kinderen met leerproblemen opgericht. De gemeente heeft ook een Vrijwilligersdienst opgezet en een Huis voor de kinderen, dat een belangrijk aantal verenigingen herbergt die actief zijn op het vlak van kinderwelzijn.. Verder werd er een nieuw Rust- en Verzorgingstehuis gebouwd (het Home Beauport aan de Waversesteenweg). Tenslotte vermelden we nog de diversifiëring van de dienstverlening van het OCMW (kledinghulp, huisvesting en schuldenbemiddeling, enz…) en de steun aan verschillende sociale verenigingen zoals Abbeyfield, Atoll, l’Arche, enz..).

 

De gemeente voert trouwens sinds enkele jaren een beleid met tal van activiteiten ten voordele van gehandicapte personen. Ze heeft bijvoorbeeld actief deelgenomen aan de opening van de cyberruimte Handiplus in de Tuinen van Fontenay. Ook werd er een gemeentelijke vervoersdienst opgericht voor mindervaliden en werd er een colloquium georganiseerd over de tewerkstelling van gehandicapte personen in gemeentebesturen. Een van de belangrijkste verwezenlijkingen in dit gebied was echter de oprichting van een Adviesraad voor gehandicapte personen. Deze raad bestaat uit verkozenen, ambtenaren en tal van lokale spelers verbonden aan het verenigingsleven. De raad stelt onder andere initiatieven voor die gericht zijn op de verbetering van de levenskwaliteit van gehandicapte personen in Etterbeek. Daarnaast wordt hij ook betrokken bij elk project dat de gemeente onderneemt en waarbij gehandicapte personen direct of indirect bij betrokken zouden kunnen zijn.


Duurzame Ontwikkeling

In 2000 was Etterbeek de eerste Brusselse gemeente (en één van de eerste van het land) die Duurzame Ontwikkeling verhieven tot aparte bevoegheid van een lid van de raad van Burgemeester en schepenen. In eerste instantie was de bevoegdheid ondergebracht bij de post Internationale Solidariteit. Wanneer er initiatieven genomen werden op lokaal vlak, kaderden de belangrijkste projecten rond duurzame ontwikkeling steeds in de samenwerking met de Marokkaanse zustergemeente Essaouira.

 

Vandaag de dag zijn Duurzame Ontwikkeling en Internationale Solidariteit twee afzonderlijke bevoegdheden. Duurzame ontwikkeling, zoals dit tevens het geval is in de meeste gemeentes, is een vaste waarde geworden in het lokale beleid. De principes van de duurzame ontwikkeling hebben de gewoonten en interne werking van het gemeentebestuur op tal van gebieden gewijzigd. Maar de echte uitdaging die de gemeente Etterbeek aangegaan heeft, is om de bevolking actief te mobiliseren. Hiervoor worden op regelmatige basis verschillende acties op touw gezet. Bovendien is de gemeente gestart met de uitwerking van zijn lokale Agenda 21. Een van de belangrijkste stappen in het kader van dit project was de organisatie van de een aantal participatieve workshops tussen maart en juni 2009, die tal van geïnteresseerde inwoners op de been brachten.


Europa en de wereld

Hoewel de Europese instellingen niet gelegen zijn op het grondgebied Etterbeek, is het merendeel ervan wel gevestigd in de onmiddellijke omgeving van onze gemeente. Daarom hebben vele Europese ambtenaren, van allerlei nationaliteiten, ervoor gekozen om zich in onze gemeente te vestigen, net zoals meerdere ambassades en buitenlandse vertegenwoordigingen in het Europese parlement.

 

Bijgevolg is het niet verwonderlijk dat het schepencollege over een schepen van Europese Aangelegenheden beschikt. Onder zijn impuls werd er een adviseraad commissie voor Europese Aangelegenheden in het leven geroepen. Deze commissie verenigt tientallen inwoners van verschillende nationaliteiten die allen vertegenwoordigd zijn in de Europese Gemeenschap. De commissie komt op regelmatige basis bijeen en houdt zich bezig met alle soorten problemen, debatten of voorstellen met betrekking tot de aanwezigheid van de Europeanen in België of Brussel.

Voor de volledigheid stippen we nog eens aan dat Etterbeek zeker niet een gemeente is die zich opsluit achter zijn grenzen. De gemeente beschikt bijvoorbeeld over een dienst Internationale Solidariteit die via tentoonstellingen, culturele evenementen, of solidariteitsacties de Etterbekenaren ertoe aanzet om zich open te stellen voor de wereld.

 

Bovendien heeft de gemeente ook banden gesmeed met andere steden in de wereld. Sinds 1972 is Etterbeek namelijk officieel verzusterd met de stad Fontenay-sous-Bois in de Marnevallei in de buurt van Parijs. Ter illustratie: de geschiedenis van deze eerste link met een buitenlandse stad gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog, toen Franse soldaten uit Fontenay in de Duitse gevangenenkampen vriendschap sloten met soldaten afkomstig uit Etterbeek.

 

In 1977 volgt er een tweede verzustering, dit keer met het Toscaanse Forte-dei-Marmi (Italië) en meer recent een derde (in 2017) met Siemiatycze, een stad in het noordoosten van Polen.

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test