Burgerreserve: BRU response

 

Pandemie, oorlog in Oekraïne, terroristische aanslagen, overstromingen... De voorbije jaren hebben de Brusselse overheden en burgers moeten reageren op ongeziene crisissen.

Die hebben laten zien dat het belangrijk is om voorbereid te zijn op het onvoorziene! En dat geldt niet enkel voor brandweer, politie of gezondheidswerkers, maar voor ieder van ons.

In dat kader werd het programma BRU response opgericht. Er werden ook drie burgerbijeenkomsten georganiseerd in Sint-Pieters-Woluwe, Etterbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe om burgers te mobiliseren voor crisisbeheer.

Tijdens die bijeenkomsten kregen de inwoners meer informatie over hoe zij zich het beste kunnen voorbereiden op verschillende crisissen waarmee wij in Brussel zouden kunnen worden geconfronteerd. Ook het project van een gemeentelijke burgerreserve van civiele veiligheid werd er voorgesteld.

Dat is een burgerreserve van vrijwilligers die een opleiding krijgen en actief kunnen meewerken aan oefeningen zodat zij gecontacteerd kunnen worden wanneer zich een noodsituatie voordoet.

Enkele voorbeelden voor situaties waarin een beroep kan worden gedaan op deze burgers: overstromingen, brand, hittegolf... In die situaties kunnen zij bijvoorbeeld slachtoffers begeleiden, maaltijden uitdelen of informatie verzamelen.

Er is een vrijwilligersvergoeding voorzien en de gemeente sluit een verzekering af voor elke vrijwilliger. Een eerste opleiding vindt plaats begin 2024. Nadien vinden nog andere oefeningen plaats.

De gemeente Etterbeek is altijd op zoek naar burgers die zich willen inzetten in een crisissituatie. Als je interesse hebt, vul dan het formulier in (zie Administratieve stappen hiernaast: Lid worden van de burgerreserve BRU response).