Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Erkenning

De erkenning is een vrijwillige handeling die ongehuwde ouders de mogelijkheid geeft om de vaderschapsband vast te stellen en de naam van de vader aan het kind te geven. U kunt een kind erkennen voordat het geboren wordt, op het moment van de geboorteaangifte of na de geboorte. Deze administratieve stap gebeurt enkel in het gemeentehuis (zie de modaliteiten hieronder).
 

Opgelet, de gemeente ontvangt enkel nog op afspraak en voor dringende administratieve stappen.

 

Meer info

Openingsuren

Erkenning
Dienst Burgerlijke Stand  

Gemeentehuis
Eerste verdieping
Oudergemlaan 113
02 627 21 11
02 627 24 12
burgerlijkestand@etterbeek.be

Zonder afspraak
Maandag 8.00 u.-12.45 u.
Dinsdag 8.00 u.-12.45 u.
Woensdag 8.00 u.-12.45 u.
Donderdag 8.00 u.-12.45 u.
Vrijdag 8.00 u.-12.45 u.
 

Erkenning voor de geboorte

Bent u niet gehuwd, maar in blijde verwachting? Dankzij prenatale erkenning kunt u de afstamming van de vader of de co-ouder van uw ongeboren kind formeel vastleggen.
 
Die vorm van erkenning wordt sterk aanbevolen. De vader/co-ouder en de moeder moeten zich samen aanmelden op de dienst Burgerlijke Stand van de woonplaats van de vade/co-ouder. De toekomstige moeder moet zwanger en ongehuwd/weduwe zijn sinds meer dan 300 dagen.
 
Documenten die u moet voorleggen:
  • Identiteitskaart van de vader/co-ouder en de moeder;
  • Zwangerschapsattest (met vermelding van de vermoedelijke bevallingsdatum);
  • Geboorteaktes van de toekomstige ouders; 
  • Als de ouders niet ingeschreven zijn in België of als hun burgerlijke staat onbepaald is: een attest waarin hun burgerlijke staat vermeld wordt.
 
Opgelet: als de moeder van het kind gescheiden is, aan het scheiden is of gescheiden woont kunnen er specifieke regels van toepassing zijn waarbij bijvoorbeeld de ex-man als vermoedelijke vader wordt aangewezen. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de dienst Burgerlijke Stand.
 

Erkenning na de geboorte

Als u een kind hebt van wie de afstamming enkel langs moederszijde is vastgesteld, kunt u de afstamming van de vader of de co-ouder laten vaststellen in akte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.
 
De vader/co-ouder en de moeder moeten zich samen aanmelden op de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar het kind geboren is. De aanwezigheid en het akkoord van het kind is vereist als het kind ouder is dan 12 jaar.
 
Uitzonderingen:
  • Aanwezigheid van één ouder volstaat: 
- als er een authentieke akte bestaat van de instemming met de erkenning die opgesteld werd door de moeder van het kind.
- als er een vonnis voor de erkenning van de vader of de co-ouder bestaat zonder de instemming van de moeder.
 
Documenten die u moet voorleggen:
  • Geboorteakte van het kind en van de ouders;
  • Identiteitskaart van de vader/co-ouder, van de moeder en indien nodig van het kind;
  • Andere documenten in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld een gescheiden moeder, scheidende moeder of weduwe sinds minder dan 300 dagen): vraag inlichtingen bij de dienst Geboorten; 
  • In voorkomend geval, het vonnis voor de erkenning van de vader of de co-ouder zonder de instemming van de moeder en een kopie van de betekenis van het vonnis en een attest van niet-beroep ertegen;
  • Als de moeder niet in België is ingeschreven: een attest met betrekking tot haar burgerlijke stand op het moment van de geboorte.
 

Document acties

Vorige maand februari 2021 Volgende maand

februari
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test