Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Uittreksels van de akten van de burgerlijke stand

Een uittreksel van een akte van de burgerlijke stand is een voor eensluidend verklaard afschrift van een akte (geboorte, huwelijk, overlijden, erkenning, nationaliteit) of een vonnis (echtscheiding, adoptie, afstamming) die overgeschreven werden in de registers van de burgerlijke stand.
 
Vraag uw uittreksel van een akte van de burgerlijke stand online via de elektronisch loket van het Brussel Hoofdstedelijk Gewest.
 

IRISBox  

 

Opgelet, de gemeente ontvangt enkel nog op afspraak en voor dringende administratieve stappen.

 

Meer info

Openingsuren

Aanvraag van een uittreksel van een akte
van de burgerlijke stand
Dienst Burgerlijke Stand  

Gemeentehuis
Eerste verdieping
Oudergemlaan 113
02 627 21 11
02 627 24 12
burgerlijkestand@etterbeek.be

Zonder afspraak
Maandag 8.00 u.-12.45 u./14.00 u.-15.45 u.
Dinsdag 8.00 u.-12.45 u./14.00 u.-15.45 u.
16.00 u.-18.45 u. (behalve in juli en augustus)
Woensdag 8.00 u.-12.45 u./14.00 u.-15.45 u.
Donderdag 8.00 u.-12.45 u./14.00 u.-15.45 u.
Vrijdag 8.00 u.-12.45 u.

Hoe uw uittreksel van een akte van de burgerlijke stand aanvragen?

U kunt een uittreksel van een akte van de burgerlijke stand op drie manieren krijgen:
  • Via IRISbox  als u een elektronische kaart hebt. (). Het uittreksel van de akte van de burgerlijke stand wordt u thuis toegestuurd per post (wachttijd: ongeveer 7 werkdagen).
  • Via e-mail (burgerlijkestand@etterbeek.be): gelieve volgende gegevens te vermelden: de reden van de aanvraag, het land van bestemming, de vorm van de akte (akte zonder vermelding van de afstamming, letterlijke akte, internationaal formulier), de naam, de voornaam en de geboortedatum van de betrokkene, het adres waarnaar de akte eventueel opgestuurd moet worden en een kopie van de identiteitskaart van de persoon die de aanvraag doet. Als een akte aangevraagd wordt die betrekking heeft op een minderjarige, wordt ook een volmacht gevraagd wanneer er geen afstamming in rechte lijn is (wachttijd: ongeveer 7 werkdagen).
  • Op de dienst Burgerlijke Stand met uw elektronische kaart. Onmiddellijke uitreiking, behalve als het uittreksel van de akte van de burgerlijke stand gelegaliseerd moet worden door de FOD Buitenlandse Zaken . In dat geval wordt het uittreksel van de akte van de burgerlijke stand uitgereikt binnen een termijn van drie werkdagen.
 

Tarieven en termijnen

De kostprijs van een uittreksel van een akte van de burgerlijke stand bedraagt € 10. 
 
Opgelet, gratis om volgende redenen op vertoon van een bewijs: huwelijk (in België), ziekenfonds, pensioen, kinderbijslag, sociale uitkeringen, zoektocht naar werk (enkel voor werkzoekenden die ingeschreven zijn bij het gewestelijke tewerkstellingsbureau), onderwijs (lager en secundair onderwijs in geval van een minderjarige), werkloosheid, enz.
 
Een uittreksel van een akte van de burgerlijke stand wordt onmiddellijk uitgereikt. Als het gebruikt moet worden in het buitenland, moet het ondertekend worden door de bevoegde schepen en gelegaliseerd worden door de FOD Buitenlandse Zaken. In dat geval is er een wachttijd van minstens 3 dagen. (LINK)
 

Algemene informatie

Goed om te weten: 
Iedereen kan een uittreksel van een akte laten uitreiken zonder vermelding van de afstamming. Slechts enkele personen (die opgesomd worden in artikel 45 van het Burgerlijk Wetboek) kunnen een letterlijk afschrift krijgen.
  • Uittreksels of kopieën van geboorteakten of huwelijksakten worden uitgereikt door de gemeente die de akten opgesteld heeft.
  • Uittreksels of kopieën van overlijdensakten worden aangevraagd bij de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden.
  • Echtscheidingsakten worden uitgereikt door de gemeente waar het huwelijk voltrokken werd. Voor de andere akten: de uittreksels aanvragen in de gemeente waar de akte overgeschreven werd (bijvoorbeeld erkenning van een kind, adoptie, enz.).
 
Stamboomonderzoek 
Op verzoek van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg kan de dienst Burgerlijke Stand ook stamboomopzoekingen doen of een eensluidend afschrift of een uittreksel van een akte uitreiken aan een aanvrager. Dat gebeurt enkel op afspraak. De aanvrager moet hiervoor de specifieke toestemming van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg meebrengen. Voor de procedurekosten wordt een gemeentelijke bijdrage aangerekend van € 40 per uur. 
 

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test