Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Culturele bezienswaardigheden

Museum van de Geïntegreerde Politie

In het midden van de Kazernenwijk verwelkomt de geschiedkundige dienst van de politie u in een museum dat volledig gewijd is aan de geschiedenis van de verschillende Belgische politiediensten sinds de val van het Ancien Régime. Het gros van de collectie bevat verwijzingen naar de vroegere rijkswacht, maar ook de andere politiekorpsen passeren de revue (gerechtelijke politie, oude gemeentelijke politie of burgerwacht). Liefhebbers van oude uniformen, decoraties, wapens, uitrusting en foto’s kunnen er hun hartje ophalen. De toegang is gratis.

Gratis toegang.

visiter_musee

Luchtmachtlaan 33
Tel.: 02 / 642 69 29
E-mail:  museum@polfed.be
Website: www.polfed-fedpol.be

 

 

 

 

Atelier Pierre Majerus

Het atelier van meester-glazenmaker Pierre Majerus ligt aan de Jachtlaan n°54-64, in een gebouw waar vroeger een schoensmeerfabriek gevestigd was. Pierre Majerus werd geboren in Etterbeek in 1941 en heeft een bijzonder origineel en uitgebreid œuvre op zijn naam staan. De passie voor de restauratie van glasramen en Art déco heeft hij doorgegeven aan zijn vrouw en zijn medewerkers. Centraal in hun werk staat een oog voor schoonheid en detail. Het gebouw werd omgevormd tot museum en atelier door de Fondation Pierre Majerus, die er de glasramen uit het vorige atelier van Majerus installeerde. Sinds mei 2007 legt mevrouw Majerus-Nizet zich toe op hedendaagse creaties, de oudheid in glasramen en het geven van opleidingen. Ze heeft het overgrote deel van haar activiteiten overgelaten aan mevrouw Magali Jongen, die de lokalen en werknemers overgenomen heeft en het atelier omdoopte tot Atelier Versicolore.

Majerus

 

 

Jachtlaan 64
Tel.: 02/732 74 99
GSM: 0479/20 70 15
E-mail: info@majerus-vitrail.be
Website: www.majerus-vitrail.be

 

 

 

Cauchiehuis

Het huis dat architect Paul Cauchie in 1095 bouwde, kan beschouwd worden als een van de mooiste voorbeelden van de Art Nouveau in Brussel. Zijn unieke aard onderscheidt het gebouw van andere realisaties uit die tijd, die vooral gekenmerkt werd door het werk van architecten als Horta, Hankar, Blérot, Strauven enz. Terwijl deze laatsten materialen als ijzer, glas op functionele wijze gebruikten, was Cauchie verbazend genoeg de enige architect-decorateur die beïnvloed was door de school van Glasgow. De architect Mackintosh, een lid van deze school, hanteerde het principe van de totale kunst en was zelf beïnvloed door de ontdekking van beeldende kunst uit Japan. Het huis herbergt tal van andere bezienswaardigheden die elk eerste weekend van de maand bezichtigd kunnen worden door het grote publiek. Het oude en ruime atelier werd omgebouwd tot tentoonstellingsruimte voor de meest kenmerkende werken van Paul en Lina Cauchie: documenten, foto’s en doeken geven een goed beeld van hun creaties.

visiter_cauchie

 

 

Frankenstraat 5
Tel.: 02 / 733 86 84
Gsm: 0473 64 26 97
E-mail: info@cauchie.be
Website: www.cauchie.be

 

 

 

Théâtre Saint-Michel

Dit theater werd gebouwd door architect Frans Hemelso en ingehuldigd in 1932. In 1998 werd het volledig gerestaureerd. Het gebouw omvat een grote Art-décozaal met 1.400 zitplaatsen. De houten klapstoelen zijn afkomstig van het paviljoen van Vaticaanstad op de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958. Achter de scène werden negentien loges ingericht. Men vindt er ook nog de originele apparatuur waarmee men de decors en het projectiescherm kon verplaatsen.
Op deze plek vol geschiedenis en magie werden officiële plechtigheden, schoolfeesten en talloze spektakels (toneelopvoeringen, recitals, concerten...) gehouden. Ook nu nog verwelkomt de zaal elk jaar tal van bekende artiesten die hun nieuwste spektakels komen voorstellen in Brussel.

theatre_saint_michel

 

Pater Eudore Devroyestraat 2
Tel.: 02 / 736 76 56
Website: www.theatresaintmichel.be

 

 

L'atelier 210

Deze oude bioscoop uit de jaren 60 is vandaag vooral gewijd aan theater en muziek. Toneelvoorstellingen en concerten wisselen elkaar af in een zeer uiteenlopende programmatie. Het Atelier 210 is ook bekend door de Lundimanches (avonden met gezelschapsspelen en kortfilms), een bar die een ruime keuze aan Belgische bieren serveert, en de vele tentoonstellingen die er plaatsvinden. Het Atelier 210 is tot slot ook een plaats waar men elkaar ontmoeten kan, ervaringen kan uitwisselen en nieuwe zaken kan ontdekken. Het is een artistieke melting pot, die openstaat voor alle genres en doelpublieken.

theatre_atelier210Sint-Pieterssteenweg 210
Tel.: 02 / 732 25 98
E-mail:  info@atelier210.be
Website: www.atelier210.be

 

 

L’Arrière-Scène

De Arrière-Scène programmeert jonge hedendaagse kunstenaars. Het cultuurhuis wil een speciale band creëren met zijn publiek en kwaliteitsvoorstellingen aanbieden. Op die manier blaast het de wijk extra leven in aan de hand van culturele en sociale activiteiten waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten, een babbeltje slaan en elkaar beter leren kennen. De apotheose volgt aan de bar, in een intieme en gezellige setting.

theatre_arriere_scene

 

Chambérystraat 32
Tel.: 0484 / 213 213
E-mail: info@arriere-scene.be
Website: www.arriere-scene.be

 

 

Albert Hall – Le Roseland

Dit enorme Art-décogebouw ligt tussen de Waversesteenweg 651 en de Eudore Pirmezlaan. Het is van de hand van architect Meuleman en dateert van 1932. Het complex bestaat uit twee zalen: de bioscoopzaal ‘Albert Hall’ en de balzaal ‘Roseland’. Een kwarteeuw lang was het een van de meest levendige plaatsen van de gemeente. In 1965 sloten de Albert Hall en de Roseland hun deuren en bleef het complex 30 jaar lang dicht. In de jaren 90 werden beide zalen volledig gerenoveerd en ingericht als multifunctionele evenementenzalen. Vandaag de dag kan men er allerlei soorten evenementen organiseren: bedrijfsfeesten, privérecepties, toneelvoorstellingen, tentoonstellingen, conferenties, seminaries…

theatre_albert_hall

 

Waversesteenweg 649-651
Tel.: 02 / 649 98 89
Fax: 02 / 649 60 54
E-mail: info@albert-hall.com
Website: www.albert-hall.com

 

 

Bouche à Oreille

De Bouche-à-Oreille ligt op een zeer originele locatie: een oud klooster dat volledig gerestaureerd en uitgerust werd. In dit magische decor vinden uiteenlopende culturele activiteiten plaats (theatervoorstellingen, concerten, spektakels), maar je kan er ook terecht om allerlei evenementen te organiseren, zoals een communie, een trouwfeest, verjaardag, colloquium of een seminarie).

theatre_bouche_a_oreilleFélix Hapstraat11
Tel.: 02 / 742 29 21
E-mail: info@bao.be
Website: www.bao.be

 

 

Théâtre Varia

Théâtre Varia ligt vlak naast Etterbeek in de Scepterstraat 78. Tussen 1958 en 1981 deed deze zaal dienst als garage en opslagplaats. In 1982 werd het gebouw opgekocht door de Franse Gemeenschap, die het zijn oorspronkelijke bestemming teruggaf na een grondige herinrichting. Sindsdien is het een van de culturele hotspots van Brussel.

theatre_varia

Scepterstraat 78
Tel.:  02 / 640 82 58
Fax: 02 / 640 88 35
E-mail: reservation@varia.be
Website: www.varia.be

 

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test