Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Marc Sleen, striptekenaar en dierenvriend

Het uitzonderlijke en bijzonder productieve werk van het icoon van het Belgische stripalbum in de kijker in De DoorGang van 15 tot 30/12.

Van donderdag 15 tot vrijdag 30 december 2016 loopt er in De DoorGang in de hal van het gemeentehuis (Oudergemlaan 113) een tentoonstelling over het uitzonderlijke en bijzonder productieve werk van striptekenaar Marc Sleen, een van de onbetwiste meesters van de negende kunst.

 

De tentoonstelling “Marc Sleen, auteur de BD et ami des animaux” werd gerealiseerd door het Belgisch Stripcentrum op initiatief van de Stichting Marc Sleen. Het publiek kan kennismaken met meer dan 40 reproducties (panelen van 60 cm x 80 cm, gedrukt in het Nederlands en het Frans) van enkele van de origineelste en meest typerende prenten van de kunstenaar.

 

Zoals de meeste activiteiten die georganiseerd worden in De DoorGang is deze tentoonstelling gratis toegankelijk voor iedereen. De vernissage zal plaatsvinden op donderdag 15 december 2016 om 18.30 uur. Nadien kan het publiek de tentoonstelling bezoeken van maandag tot vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

 

Met vragen over deze tentoonstelling kun je terecht bij de gemeentedienst Franstalige Cultuur op het nummer 02 627 25 06 of via e-mail naar franstaligecultuur@etterbeek.be.

 

 

 

 

BIOGRAFIE VAN DE KUNSTENAAR

 

Marc Sleen werd geboren op 30 december 1922 in de buurt van Gent. Hij start zijn carrière in 1944 als politiek karikaturist bij de krant “De Nieuwe Gids”. Nadat zijn eerste stripalbum “De avonturen van detective Van Zwam” verschenen is, start hij in 1945 met “De avonturen van Tom en Tony” in “Ons Volkske” waaraan hij twee albums zal wijden. Vervolgens nemen “Stropke en Flopke” het over alvorens hij zich waagt aan de humoristische strip zonder woorden. Tot slot zal hij nog werken aan verschillende reeksen waaronder “Oktaaf Keunink”, “De lustige kapoentjes” en “Piet Fluwijn en Bolleke”.

 

Als waar icoon van het Vlaamse stripalbum die gezegend is met een overweldigende geestdrift en een onuitputtelijke portie verbeelding is het uiteindelijk zijn personage “Nero” dat hem bekend zal maken bij het grote publiek. Vanaf 1947 zal Marc Sleen zich bijna uitsluitend concentreren op dat personage. In totaal zal hij bijna 200 Neroverhalen schrijven, wat hem een vermelding oplevert in the Guinness Book of Records!

 

Via de hoofdpersonages van de reeks Nero maken we kennis met zijn vindingrijke geest maar ook met de grote mensenkennis van deze ongeëvenaarde tekenaar. Het werk van Marc Sleen heeft verschillende prestigieuze prijzen gewonnen zoals de Prix Saint-Michel in 1974 voor het album “Het lachvirus” en in 1993 een Gouden Adhemar van het tijdschrift “Stripgids” als waardering voor zijn volledige carrière. Deze prijs draagt overigens de naam van de zoon van zijn personage Nero.

 

In 1995 ontvangt Marc Sleen van de Belgische Kamer van Stripexperten de prijs voor het beste stripverhaal van 1994 voor zijn “How”-trilogie. In augustus 1998 wordt hij door koning Albert II in de adelstand verheven en in de loop van 1999 wordt hij door de koning tot ridder geslagen.

 

De auteur is ook bekend als Afrikakenner. Hij ging er ontelbare keren op safari. In Afrika kan hij zich helemaal wijden aan zijn grote passie voor de natuur en in het bijzonder voor de olifant. Hij heeft een aantal safariboeken geschreven en heeft ook meegewerkt aan verschillende documentaires voor de televisie. Sinds 1984 was hij ook bestuurder van WWF-Belgium.

 

In 2003 neemt hij op 80-jarige leeftijd afscheid van de Neroreeks, waarvan het laatste album de titel “Zilveren tranen” kreeg. In 2009 opent het Marc Sleen Museum in de Zandstraat in Brussel tegenover het Belgisch stripcentrum. Voor de auteur is dit een symbolische terugkeer naar de bron aangezien hij iets meer dan 60 jaar daarvoor in die straat zijn beroemde personage Nero het leven schonk.

 

Marc Sleen, een uitzonderlijk tekenaar en scenarist die zijn stempel gedrukt heeft op een hele generatie lezers, is op 6 november overleden. Hij laat een meesterlijk oeuvre na dat ongetwijfeld van bijzondere betekenis zal zijn in de geschiedenis van het Belgische stripalbum.

 

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test