Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Ik ben de ander – Je suis l’autre

Tot 23 januari in De DoorGang: een boeiende tentoonstelling die gewijd is aan de verschillende plaatsen van eredienst in de hoofdstad.

Van 9 tot 23 januari 2017 nodigt de gemeentedienst Franstalige Cultuur je uit om een boeiende fototentoonstelling te bezoeken die gewijd is aan de verschillende plaatsen van eredienst in de hoofdstad: “Ik ben de ander – Je suis l’autre”.

 

De tentoonstelling brengt enkele clichés onder de aandacht die zes fotografen (Delphine Coterel, Karim Abraheem, Luc Tas, Youssef Amchir, Jean Bosco Ndizihiwe en Carlos Theus) een jaar lang verzameld hebben. Op die manier wilden de fotografen de verschillende religieuze gebouwen vereeuwigen die doordringen in het dagelijkse leven van de Brusselaars.

 

Kerken, kathedralen, moskeeën, synagogen… “Ik ben de ander – Je suis l’autre” toont een verrassend beeld van een grootstad die voortdurend in verandering is en een lange geschiedenis boordevol tradities geërfd heeft maar er ook in geslaagd is om zich te vormen met de verschillende migratiegolven die ze doorgemaakt heeft.

 

De tentoonstelling beroert en zet aan tot nadenken over eerder onverwachte aspecten van de culturele (super)diversiteit in Brussel. Tegelijkertijd zetten de teksten en foto’s aan tot een burgerdebat over de fundamentele waarden (vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, tolerantie, enz.) waarop de identiteit van onze stad steunt.

 

“Hoeveel kerken zijn er nog in Brussel? Hoe komt het dat we de overgrote meerderheid van de Brusselse moskeeën in vijf van de negentien gemeenten van het gewest vinden? Twaalf orthodoxe kerken in Brussel… Zijn er echt zoveel Grieken in de hoofdstad? Hoe verklaren we de eerder stille explosie van heel wat evangelische kerken en kerken van de pinksterbeweging in sommige wijken? Welke relaties ontstaan er tussen de inwoners van de wijken en HUN kerk, HUN moskee, HUN bidzaal? Hoe gebruiken de inwoners de voorpleinen, parken, ontvangstruimten die de plaatsen van eredienst omringen? Wat is de impact van al die religieuze bewegingen op de collectieve ruimte? Hoe kan dat religieuze enthousiasme verenigd worden met onze perceptie van de seculiere staat? De foto’s en teksten stellen vragen waarop een debat van de Brusselaars antwoorden moet geven!”

 

De tentoonstelling zal officieel geopend worden tijdens de vernissage op maandag 9 januari om 18.30 uur. Nadien kun je de tentoonstelling nog tot 23 januari bezoeken in De DoorGang (gelijkvloerse verdieping van het gemeentehuis – Oudergemlaan 113) tijdens de gebruikelijke openingsuren van het gemeentehuis (maandag tot vrijdag van 8.30 en 16.30 uur).

 

Voor wie nog verder wil nadenken zal er op vrijdag 20 januari een lezing/debat georganiseerd worden in aanwezigheid van Zaki Chairi (moslim… maar ook humorist, radioproducer, youtuber, activist, scout en overtuigd Brusselaar) en Cécile Vanderpelen-Diagre (docent aan de faculteit Psychologie en Sociale Wetenschappen van de ULB die interesse heeft voor kwesties in verband met cultuur en religie).

 

Meer informatie: 02 627 25 06 – franstaligecultuur@etterbeek.be

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: ,

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test