Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Duurzame voeding

vzw Stadsboerderij

Sinds 2009 staat het thema “duurzame voeding” centraal in het beleid van het schepenkantoor Duurzame Ontwikkeling omdat onze voedingskeuzes een rechtstreekse impact hebben op het milieu, de economie en het maatschappelijke aspect, drie pijlers van duurzame voeding.

De huidige productiemethoden maken gebruik van intensieve teelt, geïndustrialiseerde landbouw, chemische pesticiden en meststoffen en serreteelt. De productieketens zijn langer en complexer geworden. Er zijn geen geografische of seizoensgrenzen meer. De voedingswaren worden verwerkt (additieven, kant-en-klaargerechten, vacuüm verpakte gewassen en gesneden groenten, miniporties, oververpakking, verspilling …) met een negatieve impact op het milieu en onze voedingswijzen.

Door te kiezen voor de duurzame voedingsketen zetten we in op een landbouw die in staat is om de natuurlijke hulpbronnen en zijn werknemers respectvol te behandelen. Met alles wordt rekening gehouden: het water, de bodem, het ritme van de seizoenen, de biodiversiteit, de kwaliteit van de producten, besparing bij transport, arbeidsomstandigheden. En we herontdekken hoe ons voedsel echt smaakt!

Om de zichtbaarheid van de twee grote bewustmakingsdoelstellingen (namelijk de promotie en de ondersteuning van artisanale landbouw en het aannemen van nieuwe gewoontes bij de consumptie en de aankoop van voedingsmiddelen) te versterken, heeft de gemeente Etterbeek de vzw “Stadsboerderij” opgericht

In het kader van deze vzw worden er regelmatig activiteiten georganiseerd voor het publiek zoals kookworkshops, filmvoorstellingen, conferenties, studiedagen op de boerderij, ontmoetingen en uitwisselingen en allerlei activiteiten die ons kunnen doen nadenken over duurzame voeding.

Alle informatie over de (toekomstige) activiteiten alsook recepten en tips en trucs voor een duurzame keuken zijn te vinden op de website http://www.communefermealaville.be/?lang=nl

 

Overzicht van de activiteiten die georganiseerd worden door de diensten Duurzame Ontwikkeling en Leefmilieu.

 

 

 

De kit “duurzaam tafelen onder buren”

Dit instrument werd ontwikkeld met de financiële steun van Brussel Leefmilieu. De bedoeling is om de bevolking gevoelig te maken voor de voordelen van duurzame voeding en om de banden tussen inwoners te versterken. De kit, die de Etterbekenaren gratis kunnen ontlenen, heeft de vorm van een koffertje met daarin al het materiaal en de nodige informatie om een etentje te organiseren dat in het teken staat van duurzame voeding.

 

Geïnteresseerden zullen op voorhand moeten reserveren (ongeveer een maand) om de kit te ontlenen zodat zij voldoende tijd hebben om zich de inhoud eigen te maken en de verschillende voorbereidingsstappen die voorafgaan aan het etentje waarop zij enkele buren en vrienden uitnodigen tot een goed einde te brengen.

 

De gastvrouw of gastheer is de drijvende kracht van dit originele culinaire experiment. Naast het voorbereidende werk met de leden van de dienst Duurzame Ontwikkeling (informatie inwinnen, keuze van het thema en het menu, planning van het evenement, enz.) staat zij of hij immers ook in voor het goede verloop en de timing van de avond.

 

Op de grote dag zal er ook een duurzamevoedingscoach aanwezig zijn om tips te geven, ervaringen te delen met de deelnemers en hen te begeleiden tijdens de “kookworkshop”.

 

Alle kosten voor de organisatie van het etentje (aankoop van de ingrediënten, vergoeding van de coach, enz.) zijn voor rekening van de gemeente. Na afloop vertrekt elke deelnemer ook met een schat aan informatie, praktische tips in verband met duurzame voeding en enkele handige accessoires (notieboekje, seizoenskalender groenten en fruit, enz.).

 

Challenge duurzame voeding

De “Challenge duurzame voeding” is een origineel experiment om Etterbeekse gezinnen bewust te maken van de verschillende aspecten van duurzame voeding. De bedoeling van deze uitdaging is om gezinnen die vrijwillig deelnemen ertoe te brengen dat ze andere gewoontes aannemen op het vlak van consumptie en aankoop van voedingsmiddelen. Indirect is het ook de bedoeling om de hele bevolking te sensibiliseren aan de hand van verschillende communicatiemiddelen (website, boek van de gezinnen, reportageboek, tentoonstelling…).

Concreet nemen een twaalftal gezinnen gedurende zes maanden deel aan een reeks activiteiten: kooklessen, voedingscoaching, boerderijbezoek, filmvoorstelling, moestuinactiviteit… Tijdens het parcours worden de gezinnen onze ambassadeurs van de duurzame voeding in Etterbeek.

In 2012 werd een pilooteditie gelanceerd met de steun van Brussel Leefmilieu en in september 2013 ging een tweede editie van start.

 

Ook nog dit:

- Ontdek of herontdek de tentoonstelling “Histoire d’un Défi” die van 3 tot 14 september 2012 tentoongesteld werd in De DoorGang van het gemeentehuis. Ze toont foto’s van dit culinaire en menselijke experiment.

- Het boek van de gezinnen van de eerste editie van de “Challenge duurzame voeding” bevat recepten en tips en trucs voor een duurzame keuken. Het is beschikbaar bij de dienst Duurzame Ontwikkeling (duurzaam.etterbeek.be of 02 627 27 73) of kan gedownload worden op de website www.communefermealaville.be (enkel in het Frans).

- Op de website www.communefermealaville.be vind je ook tal van video’s over de activiteiten, de culinaire avonturen van de tweede editie, info, recepten en tips voor een duurzame keuken. Je kunt je ook inschrijven voor onze mailing list om de informatie over onze activiteiten “in primeur” te ontvangen.

 

Adresjes voor duurzame voeding

 

Om tegemoet te komen aan de doelstelling van de vzw “Stadsboerderij” om de artisanale landbouw te steunen, proberen wij om regelmatig een kaart van het grondgebied up te daten waarop de verschillende systemen voor alternatieve consumptie (de korte ketens) terug te vinden zijn die bestaan in de gemeente Etterbeek.

Maar wat is een korte keten? Het is een systeem waarbij landbouwproducten ofwel rechtstreeks tussen producent en consument verhandeld worden, ofwel onrechtstreeks, via een minimum aan tussenpersonen. Het basisprincipe: lokaal geproduceerde voeding kopen en verkopen binnen een zo klein mogelijke straal rondom de producent. Korte ketens bestaan in verschillende vormen die zich van elkaar onderscheiden in functie van het engagement tussen de producent en de consument. Zo kun je er fruit en groenten kopen, maar ook andere boerderijproducten zoals zuivelproducten, vleeswaren, broodwaren of bereide maaltijden.

 

Hier zie je een overzicht van de verschillende systemen:

  • directe verkoop op de boerderij of de markt: dit systeem heeft het voordeel dat je de producent rechtstreeks kunt ontmoeten.
  • kruideniers en/of biowinkels: hier kunnen klanten op elk moment en naargelang hun behoefte producten kopen die afkomstig zijn van lokale landbouwers. Maar opgelet: dit is niet altijd zo. Om zeker te zijn kan je altijd de handelaar aanspreken en vragen of zijn producten al dan niet van lokale oorsprong zijn.
  • afhaalpunten van biomandjes: dit zijn plaatsen waar voedingsproducten geleverd worden die geproduceerd zijn door een producent, een coöperatief bestaande uit verschillende producenten of een soortgelijk platform. De afhaalpunten kunnen kruidenierszaken zijn, een restaurant of een wijkhuis. Vaak moeten ze enkele dagen op voorhand besteld worden en over het algemeen zijn de afnemers niet verplicht om elke week een bestelling te plaatsen.
  • leveringen aan huis: sommige producenten, coöperatieven of platforms bieden huis-aan-huisleveringen aan.
  • aankoopgroepen (AG): ook gekend als gemeenschappelijke aankoopgroepen, solidaire aankoopgroepen, solidaire aankoopgroep van artisanale landbouw. Een aankoopgroep is een groep burgers die zich rechtstreeks verenigen met een producent om op regelmatige basis en op lange termijn seizoensproducten bij hem af te nemen. Hoewel elke aankoopgroep volgens zijn eigen regels werkt, berusten deze doorgaans op hetzelfde principe: er wordt een samenwerkingscontract afgesloten en ondertekend waarin vastgelegd wordt dat de producent op voorhand betaald wordt (een maand, een semester, een trimester of een jaar) en hoe vaak er geleverd wordt. (elke week, om de twee weken of elke maand). Alle leden krijgen een taak toebedeeld binnen de groep (spreekuur, bestellingen, ontmoetingen…).

 

Ontdek de adresjes voor duurzame voeding in Etterbeek

 

En wat met de biologische landbouw?

Het label Biologische Landbouw is geen verplichting voor alle producenten van korte ketens. Toch zijn sociale en ecologische aspecten een must voor korte ketens die een gezonde, lokale, milieuvriendelijke en menselijke voeding garanderen. Tal van producenten sluiten zich ook aan bij het charter van de Artisanale Landbouw, een landbouwconcept waarin criteria als duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en bevordering van het sociale weefsel centraal staan.

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test