Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Een engagement op meerdere niveaus

Gemeentebestuur

Concrete initiatieven

Onze gemeente heeft de voorbije jaren tal van initiatieven genomen op het vlak van duurzame ontwikkeling : duurzaam intern aankoopbeleid, ecolabel van het gemeentehuis, geleidelijke opvolging en verbetering van de energieprestaties van de gemeentelijke gebouwen, oprichting van een energieloket, aankoop van elektrische dienstvoertuigen (en zelfs een vuilbak op zonne-energie), aanleg van gedeelde moestuinen, volwaardig informatie- en sensibilisatiebeleid gericht op duurzame ontwikkeling, de campagne ‘Warmhartige Handelaars’, toekenning van premies voor de installatie van zonnepanelen, zonnecollectoren en groendaken, enz. Een lange lijst die maar blijft aangroeien.
De gemeente heeft zich daarnaast ook aangesloten bij het platform ‘ça passé par ma commune’.

Info: http://www.capasseparmacommune.be
 

Een Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling

Etterbeek heeft een adviesraad voor duurzame ontwikkeling opgericht. Deze bestaat uit verkozenen, inwoners, en afgevaardigden van verenigingen. De raad brengt adviezen uit over het duurzaam-ontwikkelingsbeleid van de gemeente. Hij komt minstens drie maal per jaar bijeen en zijn leden worden benoemd voor een periode van twee jaar.
De leden die deel uit maken van deze raad worden ‘ambassadeurs van de duurzame ontwikkeling’ genoemd. Het zijn stuk voor stuk actoren en personen die een sleutelrol spelen in de gemeente (inwoners of afgevaardigden van verenigingen). Deze ambassadeurs, die verenigd zijn in werkgroepen doen actievoorstellen rond verschillende thema’s. Zo hebben zij bijvoorbeeld actief bijgedragen tot de opmaak van een lijst met inwonerengagementen of tot de oprichting van een energieloket op de gemeente.
Wilt u ook optreden als adviseur of sleutelpersoon inzake duurzame ontwikkeling, neem dan contact op met ons.

 

Een Lokale Agenda 21

Dit is de nieuwe – en belangrijkste – uitdaging van onze gemeente op het vlak van duurzame ontwikkeling. Steunend op een zo breed mogelijke participatie een eigen Lokale Agenda 21 uitwerken.
 

Etterbeekse collectieven

In 2008 kwamen tal van lokale instellingen, verenigingen, ondernemingen en andere groeperingen samen in de raadzaal van het gemeentehuis om er gezamenlijk het Charter van de Duurzame Ontwikkeling te ondertekenen. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om het publiek te informeren over de verbintenissen die ze aangegaan zijn met het oog op een duurzame ontwikkeling.

 
Bent u een school, een vereniging, een wijkcomité, een onderneming, een handelszaak, een instelling of om het even welke groep inwoners of actoren, dan kunt u hetzelfde doen en u op basis van uw eigen voornemens concreet inzetten voor duurzame ontwikkeling.
U kunt het charter hier bekijken en ondertekenen.

De lijst van personen en instellingen die het Charter ondertekend hebben evenals de verbintenissen die ze zijn aangegaan kunt u hier bekijken.


De burger

De beginselen van duurzame ontwikkeling omzetten in de praktijk en zich nog meer inspannen voor het welzijn van de toekomstige generaties is niet enkel de verantwoordelijkheid van de overheid. Ieder kan naar eigen vermogen een steentje bijdragen.
Zo heeft de Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling van Etterbeek een lijst met verbintenissen opgesteld. Deze bevat vijftien handelingen die op het eerste gezicht simpel en onbeduidend lijken, maar toch zeer nuttig kunnen blijken indien we een duurzame houding willen aannemen.
U kunt deze engagementen hier raadplegen.

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test