Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Het project “stadskippen”

In 2014 heeft de gemeente Etterbeek een projectoproep van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rond het thema duurzame voeding in de wacht gesleept dankzij een origineel project dat de titel “stadskippen” kreeg. De bedoeling van dit project is dat burgers kippen adopteren. Begin 2015 ging het project van start. Dat verliep in twee opeenvolgende fases: een voor de plaatsing van individuele kippenhokken in de tuin van particulieren en een voor de plaatsing van collectieve kippenhokken die beheerd worden door groepen inwoners.

 

Ontdek de praktische gids: stadskippen in Etterbeek

 

Doelstellingen

Wist je dat een derde van de voedingswaren die in de wereld geproduceerd worden in de vuilnisbak verdwijnt? Alleen al in Brussel is die verspilling goed voor meer dan 12% van het totale gewicht van de witte zakken! De helft van dat afval is afkomstig van etenswaren waarvan een stukje gegeten werd, maar waarvan de rest weggegooid wordt. Een vierde van dat afval zijn tafelresten en het laatste vierde zijn producten die weggegooid worden nog voor ze zelfs geopend werden…

 

Het project “stadskippen” wil de strijd aanbinden met die situatie, in het bijzonder door mee te werken aan de verwezenlijking van de volgende doelstellingen:

§  de strijd aanbinden met de voedselverspilling via de waardering van afval;

§  de burgers gevoelig maken voor de terugkeer van de natuur naar de stad;

§  de sociale cohesie en de dialoog tussen de inwoners versterken.

 

Kippen zijn alleseters die bepaalde voedselresten uit de sorteercyclus kunnen halen en tegelijkertijd verse eieren leggen. Ze spelen dus een belangrijke rol!

 

De individuele kippenhokken

Nadat ze zorgvuldig geïnformeerd werden over het goede beheer en het onderhoud van een kippenhok in een stadstuin werden 20 Etterbeekse gezinnen met gevarieerde profielen (alleenstaanden – met of zonder kinderen -, huurders, grote gezinnen, enz.) door de gemeente begeleid tijdens de verschillende fases van de bouw van een hok. Nadien kregen zij twee rosse kippen uit een kwekerij in de provincie Henegouwen.

 

Het kippenhok en de kippen werden gratis geleverd door de gemeente terwijl de deelnemende gezinnen de aankoop van klein materiaal (kippengaas, voederbak, drinkbank, enz.) en het dagelijkse beheer van het kippenhok (voederen van de kippen, eieren rapen, schoonmaak, enz.) voor hun rekening nemen.

 

De eerste fase van dit project (in 2015) was een groot succes, zowel bij de Etterbeekse bevolking die erg gevoelig is voor dit soort initiatieven als bij andere burgers en media die interesse hebben voor een dergelijke actie die ongezien is in het Brussels gewest. Die eerste fase zal binnenkort uitmonden in een boek waarin de deelnemers vertellen hoe zij deze ervaring beleefd hebben.

 

Amper twee maanden na de start kon er met het project “stadskippen” al 230 kg voedselafval gerecycleerd worden en werden er bijna 900 eieren geraapt!”

 

De collectieve kippenhokken

Tijdens de tweede fase van het project (in het voorjaar van 2016) werden dan de twee collectieve kippenhokken geplaatst, het ene in het Happark (ingang via Oudergemlaan 191 of Waversesteenweg 512), het andere in de tuin van de RHoK academie voor beeldende kunsten (Stationstraat 22).

 

Dit keer wagen veertien gezinnen (9 in het Happark, 5 in het RHok) zich aan het avontuur waarvan het startschot gegeven werd tijdens een workshop waarin de kippenhokken gezamenlijk gebouwd werden.

 

Bovenop het nodige materiaal voor de bouw van de hokken en de kippen (8 voor het Happark en 6 voor het RHoK) stelt de gemeente ook de ruimte ter beschikking van de deelnemers. De gezinnen hebben zich geëngageerd om elk om beurten de kippen te voederen en de hokken te onderhouden. Hiervoor hebben zij onderling een beurtrol afgesproken. Ze hebben ook afgesproken hoe zij de eieren zullen rapen en verdelen.

 

Een stapje verder…

Het project “stadskippen” is voor iedereen die de kans kreeg om eraan deel te nemen een positieve ervaring geweest. Bovenop de bewustmaking van de burgers voor de voedselverspilling en de versterking van de sociale cohesie in bepaalde wijken van de gemeente, konden er mooie resultaten geboekt worden op het vlak van afvalwaardering.

 

Om de hele bevolking te laten meegenieten van deze leerrijke ervaring, wilden wij de praktische gids die alle deelnemers bij de start gekregen hebben met iedereen delen. Deze gids bevat tal van tips en praktische informatie die je leren hoe je in de stad onder de beste omstandigheden kippen kunt houden.

 

 

En aangezien een beeld vaak meer zegt dan woorden, nodigen wij je uit om eens te gaan kijken naar de foto’s die genomen werden tijdens de verschillende fases van het project.


Er staat op dit moment nog geen nieuwe editie gepland in het kader van het project “stadskippen”. Het is echter niet onmogelijk dat er in de toekomst een nieuwe editie komt. Heb jij interesse voor een dergelijk initiatief? Neem dan zeker contact met ons op om je in te schrijven op onze wachtlijst!

 

Voor meer informatie over dit project: 02 627 23 02 – duurzaam.etterbeek@etterbeek.be

 

Document acties

Vorige maand maart 2021 Volgende maand

maart
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test