Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Opruimen & zero afval

In Etterbeek worden tal van initiatieven genomen om de afvalberg te verkleinen en spullen te hergebruiken: het netwerk van giveboxen, de virtuele weggeefwinkel  (2014), de premies voor de aankoop of de huur van herbruikbare luiers (2010), premies voor de aankoop van een compostrecipiënt (2016), het project “Stadskippen” voor de vermindering van organisch afval (2015).

Partners samengebracht rond een project

Om nog een stapje verder te gaan, heeft de gemeente Etterbeek in samenwerking met het OCMW gereageerd op een projectoproep die in 2017 gelanceerd werd op initiatief van Brussel Leefmilieu in verband met het beheer van de hulpbronnen en het afval. Voor dat project hebben wij ons geconcentreerd op “opruimen & zero afval”.

 

Het doel: de Etterbeekse burgers bewustmaken van de afvalproblematiek door hen “zero waste”-praktijken te leren kennen.  Verschillende partners hebben zich bij dit initiatief aangesloten: de Etterbeekse familie “Zérocarabistouille“, die al enkele jaren de “zero afval”-levensstijl hanteert, en vele andere Etterbekenaren hebben hun kennis en persoonlijke ervaringen met ons gedeeld. De Brusselse kunstenaar Yakana heeft ook humoristische schetsen gemaakt over deze “zero afval”-levensstijl (link naar een of twee illustraties van Yakana).

Een ander initiatief: de zuil voor onderhoudsproducten die in 2017 gemaakt werd in samenwerking met de sociale houtbewerkerij van het OCMW. (Link foto's). De sociale kruidenierszaak biedt ook de verschillende ingrediënten aan om die producten te maken. De gebruikers van het OCMW worden aangemoedigd om hun eigen flacons mee te brengen en zelf hun huishoudelijke producten te maken (zoals allesreiniger, wasproduct en vloeibaar afwasmiddel).

Communicatiemiddelen:

  • De sticker “Hier aanvaarden wij uw propere verpakkingen” nodigt Etterbeekse handelaars uit om op hun winkelraam duidelijk te maken dat zij de inwoners aanmoedigen om de hoeveelheid wegwerpbare verpakkingen te verminderen (link naar de afbeelding);
  • Het kaartspel “zero afval” bevat 52 acties om op een leuke en gemakkelijke manier mee te doen met de “zero afval”-levensstijl; (te bevestigen)
  • De schetsen van kunstenaar Yakana die gemaakt werden tijdens de vertoning van de film “Ma vie zéro déchet” op 15 maart 2017 halen op humoristische wijze een aantal vooroordelen over de “zero afval”-levensstijl neer (link naar de affiches).

Recepten en infobladen:

 

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test