Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Orgaandonatie

De Belgische wet bepaalt dat organen en weefsels die bestemd zijn voor transplantatie verwijderd mogen worden uit het lichaam van elke overleden persoon die langer dan zes maanden ingeschreven staat in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister, behalve als de overledene hiertegen gekant was of als de naasten dit weigeren. De wet baseert zich dus op het solidariteitsbeginsel en op het vermoeden van instemming. De wet bepaalt ook dat de anonimiteit tussen de donor en de ontvanger en de kosteloosheid van de donatie nageleefd moeten worden.

 

Iedereen die zich uitdrukkelijk als donor wilt opgeven of in het tegenovergestelde geval: die zich verzet tegen het verwijderen van organen en weefsels, moet langsgaan op het gemeentebestuur met zijn identiteitskaart en er het formulier ‘Verklaring van de wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden’ invullen. Vervolgens wordt de persoon opgenomen in het rijksregister om de wens van de aanvrager te eerbiedigen, zelfs als hij later van adres verandert. Belangrijk: de instemming of het verzet kunnen op elk moment ingetrokken worden.
Iedereen die zelf wil bepalen hoe hij begraven wordt, kan hiervoor een document invullen dat verkrijgbaar is op het gemeentebestuur. Deze keuze wordt ook vermeld in het rijksregister.


Deze verrichtingen zijn gratis en kunnen vervuld worden aan loketten 3 en 4 van de dienst Bevolking.


Voor meer info over orgaandonatie: www.beldonor.be

 • Nationale vereniging van hart- en longgetransplanteerden
  Website: www.angcp.be
  E-mail: donsdorganes@angcp.be
   

 • Belgische Vereniging ter Bevordering van Orgaan- en Weefselschenking (ABDOT/BVBOW)
  Wereldorganisatie voor Informatie over Orgaan- en Weefselgift.
  Contactpersoon: mevr. Betty Van Haelewijck
  Waterloosesteenweg 550/11
  1050 Brussel
  E-mail: omidot@swing.be
  Tel./Fax: 02 343 69 12

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test