Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Gerealiseerde en geplande projecten

Sinds haar oprichting heeft de Regie van Grondbeleid van Etterbeek tal van renovatie- en heropbouwprojecten verwezenlijkt. Hieronder ziet u een klein overzicht (niet-volledig). 


Nieuwe Hergébibliotheek

De bibliotheek bevindt zich in de Jachtlaan n°211. Het nieuwe gebouw omvat naast de bibliotheek nog 6 appartementen met twee en drie slaapkamers evenals een ondergrondse parking. De nieuwe Hergébibliotheek is ruim, modern en toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Hij werd ingewijd in december 2003, in het bijzijn van Fanny Rodwell, weduwe van de geestelijke vader van Kuifje.

Abbeyfieldhuis

Het Abbeyfieldhuis bevindt zich op de Waversesteenweg n°490 en werd officieel geopend in mei 2004. Het is een origineel concept voor een opvangcentrum voor senioren waarin acht flats, een tijdelijke onthaalkamer en gemeenschappelijke ruimten ondergebracht zijn. De flats worden bewoond door zelfstandige ouderen. Het Abbeyfieldnetwerk telt vele huizen over heel de wereld. In het Brussels Gewest was Etterbeek de eerste gemeente met een Abbeyfieldhuis.

‘Kleine Waversesteenweg’

De gebouwen van het gedeelte Waversesteenweg tussen het Jourdanplein en het Forte Dei Marmiplein werden vanbinnen volledig gerenoveerd en voorzien van alle moderne comfort, zonder dat de gevels gewijzigd werden. De vroegere rijweg die het Jourdanplein met de Maalbeeklaan verbindt, werd omgevormd tot wandelstraat en voorzien van een nieuwe wegbedekking uit natuursteen. Bij mooi weer staat de straat vol met terrasjes. Ze wordt gekenmerkt door het gebouw met grote ingangspoort op de Waversesteenweg ter hoogte van de nummers 344/348. Deze “Etterbeekse Poort” duidt het begin aan van de wandelstraat en staat symbool voor de vernieuwing van de wijk.
Het gebouw gelegen op nummer 366 werd volledig heringericht om er het Cultureel Centrum « Espace Léopold Senghor » in te vestigen. De wondermooie zaal in 1900-stijl die een groot deel van de Espace Senghor inneemt, werd behouden en zorgvuldig gerestaureerd.

Graystraat en Vijverstraat

Op deze plek in het hartje van de Maalbeekvallei lag in de 19de eeuw de grote vijver van Etterbeek. De Regie van Grondbeleid had een rij huizen opgekocht in het huizenblok Gray/Vijverstraat. De huizen waren echter te vervallen en daarom werd besloten om ze te vervangen door nieuwe appartementsgebouwen. De nieuwe gebouwen werden gebouwd rondom een halfopenbare tuin die toegankelijk is voor de buurtbewoners. 

De Ranch (Louis Hapstraat)

In de Louis Hapstraat werden meerdere eengezinswoningen en appartementen gebouwd of gerenoveerd. Op nummer 480 in de Waversesteenweg, een plek waar voordien een bouwvallig gebouw stond dat niet meer te redden viel, werd een nieuw gebouw opgetrokken bestaande uit een twintigtal appartementen. Aan de voorkant van dit gebouw heeft de Regie een kleine ontspanningszone aangelegd met een speeltuin voor de allerkleinsten. Deze plaats wordt “de Ranch” genoemd.

Pandhoflaan

Hier heeft de Regie 7 eengezinswoningen gebouwd evenals nieuwe lokalen voor de pétanqueclub. De totale oppervlakte van de huizen varieert van 125 tot 202 m² en de oppervlakte van de privéterreinen gaat van 1 are tot iets meer dan 2 are. De volumetrie van de gebouwen, met hun eenvoud en strenge meetkundige vormen, is een knipoog naar de “Bauhaus”-stijl. De nieuwbouwwoningen werden te koop gesteld en verkocht volgens het recht van opstal.

Sint-Pietersplein

De gebouwen op nummers 20, 21 en 23 van het Sint-Pietersplein werden volledig gerenoveerd. Op de begane grond bevinden zich twee handelsruimten (van elk 11m²) en op de bovenverdiepingen werden negen appartementen ingericht met een oppervlakte van 67 tot 125m². Zoals in de Pandhoflaan werden deze appartementen verkocht door de Regie van Grondbeleid op basis van het recht van opstal.

In de Jourdanwijk

Ook in de Jourdanwijk heeft de Regie van Grondbeleid een aantal huizen of gebouwen gerenoveerd. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het gebouw op de hoek van de Waversesteenweg (n°455) en de Theuxstraat (n°2). Dit gebouw bestaat uit verschillende duplexappartementen en een handelsruimte op de begane grond. Wat verderop, op de nummers 11-13 in de Morgenlandstraat, heeft de Regie een bouwval omgevormd tot een appartementsgebouw. Een paar honderd meter verder, in de Waversesteenweg, zag de Regie ook toe op de bouw van het nieuwe rusthuis Beauport.  

L’Arche

De Regie van Grondbeleid speelde een vooraanstaande rol bij de oprichting van een dagcentrum voor personen met beperkte mobiliteit in de Chambérystraat (nrs. 23-25). Een project dat ontwikkeld werd door de vzw L’Arche.  De Regie kocht het terrein op (vroeger eigendom van het OCMW van de stad Brussel), leidde de werken en tekende vervolgens een overeenkomst met de vzw waarin de eigendom van het terrein overgedragen werd aan de vzw. Naast het opvangcentrum vindt men er ook twee eengezinswoningen die speciaal aangepast werden aan personen met beperkte mobiliteit. Het complex werd ingehuldigd in maart 2006.

Les Pilotis

Via een huurovereenkomst heeft de gemeente een gebouw in de Oudergemlaan n°187 een gebouw ter beschikking gesteld van de vzw Les Pilotis om er een opvangcentrum voor zwaar afhankelijke gehandicapten in onder te brengen. De renovatie en de herinrichting van de lokalen worden op zich genomen door de Regie van Grondbeleid. Het kostenplaatje wordt geraamd op een kleine 520.000 €. Na de werken zal het centrum beschikken over vijf slaapkamers met sanitair evenals een appartement voor een begeleider.

« Chambre d’autre »

Een ander project met sociale inslag waar de Regie van Grondbeleid haar schouders onder zet. Op nummer 506 van de Waversesteenweg gaat de gemeente een van haar gebouwen ter beschikking stellen van de vzw Chambre d’autre om er een klein, 11 kamers tellend hotel in te richten. Het bijzondere aan dit project is dat het personeel bestaat uit mentaal gehandicapten. Met dit project wil de vzw deze mensen de kans geven om een beroepsopleiding te volgen zodat ze op termijn een job in de horecasector kunnen vinden. Voordat het project kan worden uitgevoerd, zal het gebouw eerst nog grondig gerenoveerd en heringericht worden. Ook deze taak werd toevertrouwd aan de Regie van Grondbeleid.

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test