Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

0 pesticiden 100% leven

Sinds 1 januari 2019 is het gebruik van pesticiden verboden in alle openbare ruimten in Brussel. Etterbeek heeft daar echter niet op gewacht en gebruikt al sinds 2015 geen chemische producten meer. De inspanningen houden daar echter niet op want met de steun van Brussel Leefmilieu heeft de gemeente een communicatiecampagne over 0 pesticiden op poten gezet.

 

Via die campagne wil Etterbeek drie doelen bereiken:

 • De natuur in de openbare ruimten beschermen om de samenhang van de aanpak te verhogen;
 • De bevolking bewustmaken van het belang van spontane vegetatie;
 • De burgers aanmoedigen om geen pesticiden meer te gebruiken voor het onderhoud van voetpaden en privéruimten.

 

Er worden verschillende acties op touw gezet om die doelen te bereiken:

 • Organisatie van wandelingen met een gids over het thema “natuur in de stad” en workshops over ecologisch tuinieren;
 • Bewustmaking van de inwoners via het gemeenteblad, via affiches en levensgrote foto's van tuinmannen op strategische plaatsen in de gemeente, via stands op evenementen, enz.;
 • Ontwikkeling van pedagogische projecten in samenwerking met de scholen;
 • En vooral de aanleg van “microzones met 100% leven”.

© V.Vanparys

Il s’agit de petites zones délimitées au sein de l’espace public (sur un trottoir, au pied d’un arbre, d’un mur ou d’un poteau, etc.) où la flore sauvage est la bienvenue. Afin de démontrer que cette végétation peut être acceptée tout en étant contrôlée, la commune propose au public – un citoyen, les élèves d’une classe, un commerçant ou toute personne intéressée – de parrainer ces espaces précieux pour la biodiversité urbaine en faisant preuve d’imagination pour les mettre en valeur. Wilt u meedoen? Neem contact met ons op 02/627 27 85 of via duurzaam.etterbeek@etterbeek.be

Etterbeek engageert zich voor ecologisch beheer

In 2014 heeft de gemeente een plan voor een gedifferentieerd beheer van de groene ruimten ingevoerd.

Het plan, dat deels gesubsidieerd wordt door het Gewest, heeft tot doel om niet langer pesticiden te gebruiken, maar de voorkeur te geven aan alternatieve methodes die gezonder en milieuvriendelijker zijn.

Er werd nieuw materiaal aangekocht zodat de gemeente zich kon aanpassen aan de nieuwe onderhoudsmethoden zoals een onkruidbestrijdingsmachine met heet water.

Bepaalde ruimten, zoals de Hansen-Soulielaan, werden aangelegd volgens ecologische principes met grastegels en bloembedden met bodembedekkende planten (zie hieronder).

Voor

Na

 1. Regelmatig borstelen: door regelmatig te borstelen (ongeveer een keer per week van april tot oktober), kunnen planten niet groeien. Het borstelen heeft ook een preventief effect want zo vermijd je dat organisch materiaal zich opstapelt en veeg je de zaden weg die op het voetpad terechtgekomen zijn door de wind.
 2. Uittrekken met de hand: als de scheuten groter dan 5 centimeter zijn, zal borstelen niet volstaan om ze weg te krijgen. Je moet ze dan uittrekken en dat kan gemakkelijk met de hand.
 3. Gebruik mechanisch gereedschap zoals een keukenmes om de wortels van planten te verwijderen of een schoffel of een krabber met een lange steel zodat je je niet moet bukken.
 4. Warm water gieten: dit heeft een doeltreffend effect om onkruid te vernietigen (vooral water waarin pasta of aardappelen werden gekookt en dat zout en/of zetmeel bevat). Een keer water gieten om de 2 à 3 weken zou moeten volstaan tijdens de zomermaanden. Soms kan het toch nodig zijn dat je met de hand schoonmaakt als de planten al aanwezig zijn.
 5. Gebruikmaken van thermische onkruidbestrijding: in sommige tuinwinkels vind je branders, die aangesloten worden op een gasfles. Die methode is discutabel vanuit ecologisch standpunt, houdt een risico op brand in en is ook niet de goedkoopste methode.

Een begaanbaar voetpad

Het is niet nodig om het kleinste sprietje te doen verdwijnen. Het belangrijkste is dat het voetpad begaanbaar blijft. Er mag beplanting aanwezig zijn op voorwaarde dat die de doorgang niet belemmert en de bestrating niet beschadigt.

Voeten als onkruidverdelgers

Vooral aan de voet van gevels en paantjes en ter hoogte van boordstenen groeien er planten. In het midden van het voetpad passeren daarentegen regelmatig voetgangers en dat is voldoende om te verhinderen dat de planten groeien.

Zout en/of azijn: geen goed idee...

Op het internet circuleren onkruid vernietigende recepten op basis van zout of azijn aangelengd met water die zogenaamd milieuvriendelijk zijn. De ingrediënten mogen dan wel “natuurlijk” zijn, ze doden de planten met een chemische reactie en hebben een nefaste impact op het milieu doordat ze de bodem en het grondwater vervuilen. Zelfs in kleine dosissen kunnen ze gevaarlijk zijn voor de ecosystemen.

 1. Planten verzorgen met planten: om bladluizen , mijten en schimmelziekten te bestrijden en gewoonweg om insecten op afstand te houden, biedt de natuur tal van oplossingen. Er bestaan bijvoorbeeld recettes de décoction d’ail ou de purin d’orties  die heel doeltreffend en gemakkelijk te bereiden zijn.
 2. Fysieke barrières plaatsen tegen schadelijke dieren: om die invasie van slakken te stoppen, verkopen tuinwinkels barrières van plastic, maar ook van vilt en koperen stroken. Eierschalen of zaagmeel kunnen ook een natuurlijke barrière vormen hoewel ze minder efficiënt worden als het regent. Je kunt slakken ook verdelgen met behulp van een aftreksel van varenplanten .
 3. De voorkeur geven aan manuele ingrepen: om ongewenste planten of takken die aangetast zijn door bladluizen of andere schadelijke dieren te verwijderen, is een manuele ingreep  meestal het doeltreffendste.
 4. Bodembedekkende planten aanplanten tegen onkruid:de gouden regel is hier om de bodem te bedekken  met schors, houtkrullen, stro, leistenen of beter nog bodembedekkende planten.
 5. Op een natuurlijke manier tuinieren... voor de biodiversiteit: je kunt een tuin aanleggen en daarbij rekening houden met bepaalde natuurlijke mechanismen zodat je zo weinig mogelijk moet ingrijpen: de juiste plant op de juiste plaats planten, resistente inheemse soorten kiezen, inzetten op diversiteit, onkruid tolereren (en het zelfs een plaats geven)... Dat zijn enkele belangrijke basisprincipes van een natuurlijke tuin . Nee zeggen tegen pesticiden, dat betekent ook dat je moet leren om de zogenaamde gevaren van “vijandige” planten te relativeren. Hun overlast is vooral van esthetische aard, maar ze maken gewoonweg deel uit van de biodiversiteit.
 6. Een beroep doen op een milieuvriendelijke tuinonderneming:  : als je het onderhoud van je tuin wil toevertrouwen aan een onderneming, weet dan dat die sector in volle expansie is. Hier vind je een lijst met goede adressen , maar je kunt ook je eigen ecologische bestek opstellen voor tuiniers, die misschien wel heel blij zullen zijn dat ze geen chemische producten moeten gebruiken.

Om je correct en zonder risico's voor het milieu te ontdoen van oude verpakkingen die fytosanitaire producten bevat hebben (dozen, flessen, spuitbussen, enz.), kun je terecht op een van de volgende plaatsen:

 

Enkele interessante brochures:

 

 

Video's:

 

 

Document acties

Vorige maand maart 2021 Volgende maand

maart
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test