Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

De Participatieve Tuinen van Etterbeek

 

Het project ‘Participatieve Tuinen van Etterbeek’ omvat twee afzonderlijke delen.

 

 

Plan - Brochure

 

De Participatieve Tuinen van Etterbeek

Het eerste gedeelte van de tuinen werd ingehuldigd in 2010 en draagt de naam Participatieve Tuinen van Etterbeek. De tuin is gevestigd op een terrein van meer dan 2700 m² tussen de spoorweg en de Nieuwelaan. Etterbekenaars en Brusselaars zijn er van harte welkom om de tuin te komen ontdekken en zich in te zetten voor de projecten.

Het project is er gekomen dankzij de nauwe samenwerking tussen een tiental verenigingen. Via deze weg wilden ze een terrein aanleggen dat moet dienen als demonstratieterrein, waar bezoekers ontdekken wat je allemaal kunt doen in een stadstuin, en als ontmoetings- en ontspanningsplek voor Etterbekenaars.

Er worden geregeld activiteiten georganiseerd die toegankelijk zijn voor het grote publiek.

De ingang van het terrein bevindt zich tussen nummer 171 en 173 van de Nieuwelaan. Te beginnen vanaf de ingang kom je de volgende zones tegen:


De ontmoetingszone

Een gezellige plek om rond te kuieren en mensen te ontmoeten… U kunt er even uitblazen, een beetje lezen in de schaduw van de pergola en kennismaken met een grote diversiteit aan planten… Toegankelijk voor iedereen, op weekdagen van 9.30 tot 18.30 uur (van september tot mei) en van 9.30 tot 21.00 uur (in juni, juli en augustus).


De kruidenspiraal

Een border met allerlei geurige planten die u vrij mag plukken. Hebt u zin om mee te werken aan deze ruimte? Besteed een deeltje van uw tijd aan het onderhoud en fleur uw gerechten op met verse tuinkruiden!


De collectieve en educatieve permacultuurtuin

De kringloop en het leven in een niet-omgespitte bodem, de interactie tussen spontaan opschietende planten, gekweekte planten en insecten, enzovoort. Deze experimentele tuin draagt de naam ‘Le chemin’ (De weg) en wordt beheerd door ‘Réseau échange des Savoirs 59’ in samenwerking met de vzw ‘l’Impasse Temps’. De natuur mag er in alle vrijheid tot uiting komen. Zet uw eerste stappen in de permacultuur door deel te nemen aan een workshop uit het aanbod!


De collectieve composthoop

Kom kijken hoe u organisch afval kunt omzetten in mest voor de moestuin dankzij de knowhow van onze compostmeester! U mag gerust uw eigen organisch afval of compost meebrengen en/of u kunt ook deelnemen aan de workshops in samenwerking met de vzw Worms.


Het tuinhok

Dit is de plek waar de tuiniers elkaar ontmoeten. Het afdak biedt ook de mogelijkheid om het nodige regenwater te verzamelen voor het onderhoud van de tuinen.


 

De tuin voor aangepast tuinieren

Deze ruimte is ingericht voor mensen met specifieke noden en is voorzien van verhoogde en hangende plantenbakken, voor de teelt van hangplanten of teelt op ruggen, enzovoort. Lokale verenigingen, Les Trois Pommiers, Canevas en Den Terling komen er telen met hun begunstigden.


 

De moestuinen

Deze gezellige ruimte is opgedeeld in collectieve percelen en is vooral bedoeld voor de bewoners van de omringende flatgebouwen. In de praktijk worden de verschillende ruimten bewerkt door uiteenlopende groepjes: een creatieve moestuin met een mix van kunst, kringloop en cultuur grenst aan percelen met diverse teelttechnieken. De moestuin biedt ook ruimte voor allerlei projecten die zijn opgezet in samenwerking met scholen. Spreekt dit avontuur u aan? De vereniging Logement & Harmonie Sociale is op zoek naar leerling-tuiniers!


Het “biodiversiteit”-talud

Die zone met inheemse struiken werd aangelegd door de vzw Natagora: honingstruiken die gunstig zijn voor de bijenstal, struiken waarin de vogels kunnen schuilen of variëteiten om de strijd aan te binden met invasieve soorten (duizendknoop, vlinderstruik…). De belangrijkste taak van het talud is om de vele rollen van de natuur in de stad te verzekeren!


De collectieboomgaard

Deze boomgaard met ‘laagstambomen’ is bedoeld voor het behoud van oude rassen van appelen, peren, pruimen... en ook ander kleinfruit. Er wordt ook een vierkante experimentele boomgaard aangelegd die ruimte zal bieden aan een moestuin. Er worden praktijkworkshops georganiseerd over de verzorging en het onderhoud van een boomgaard (enten, snoeien, oculeren, opbinden, enz.) in samenwerking met de vzw ‘Flore et Pomone’. U kunt ook deelnemen aan de werkdagen die regelmatig worden gehouden.


De educatieve vijver

Deze waterrijke zone, die is aangelegd en wordt onderhouden door de vzw Natagora, bruist van leven: libellen, waterjuffers, schaatsenrijders,… Het is mogelijk om hier educatieve sessies voor scholen te organiseren over de biodiversiteit van deze biotoop en het belang van waterpartijen in een stedelijke omgeving.


De educatieve bijenstal

Hier produceren drie kolonies honingbijen 100% Etterbeekse honing. Wil u graag meer te weten komen over de bijenteelt? Elk jaar worden leerling-imkers ingewijd in de geheimen van het beheren van een bijenkorf, van het organiseren van de verschillende bijenvolken tot het oogsten van de honing.


 

De beheerders van de verschillende zones:

 • Réseau Echange de Savoirs 59 (RES 59) et Impasse Temps: beheer van de permacultuurzone en delen van kennis over die techniek;
 • WORMS et Les 3 Pommiers: aanleg en beheer van de collectieve composteerzone en compostinitiatie;
 • Les 3 Pommiers, Canevas et Den Terling: beheer van de aangepaste tuin;
 • Logement et Harmonie Sociale: beheer van de moestuinpercelen die onder andere bewerkt worden met de bewoners van de Etterbeekse Haard;
 • Flore et Pomone: beheer en onderhoud van de boomgaard en initiatie tot de kunst van de boomgaard;
 • Natagora: aanleg van de vijver en het struiktalud; onderhoud en animatie
 • Société Royale des Apiculteurs de Bruxelles et Environs (SRABE): inrichting en beheer van de bijenstal; initiatie tot de bijenteelt.

 

De sociale partners

 • Etterbeekse Haard en Logement et Harmonie sociale: huurders van de Foyer sensibiliseren en betrekken bij de verschillende projecten.
 • Preventiedienst: participatie van jongeren bij de versiering van de muur.

 

Ondersteunende verenigingen

 • Flore et Pomone: expertise in het planten van fruitbomen.
 • Histoires de Plantes: opmaak van het grondplan bestaande uit de verschillende projecten.
 • Worms: ondersteuning bij het beheer van de collectieve composteersite.
 • Le Réseau des Jardins Solidaires: advies bij de collectieve opbouw van het project en de netwerkvorming met andere soortgelijke projecten. Opleiding van de tuiniers in 2009
 • Le Début des Haricots: opleiding van de tuiniers in 2010 en hulp bij het collectief beheer van de moestuin

 

Biogroenten uit Etterbeek

Zone voor biologische groente- en fruitteelt

Dit stuk van 1000 m² is volledig bestemd voor de teelt van fruit en groente van het seizoen: allerlei gewassen, serres, kleinfruit,… allemaal op biologische wijze geteeld! Dit project werkt volgens het principe van de korte keten, van riek tot vork: stagiairs in opleiding leren er het vak van groentekweker en de producten worden afgezet via de sociale kruidenier van het OCMW.

 

De partners:

 • AFT Jeunes Schaerbeekois au Travail: beroepsopleiding voor de stagiaires
 • Espace Libellule van het OCMW van Etterbeek: beheer van de sociale kruidenierszaak waar de groenten verkocht worden.

 

Wilt u meer weten of deelnemen aan de activiteiten?

02 627 27 85 of duurzaam.etterbeek@etterbeek.be

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test