Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Pollutiepiek

Noodmaatregelen

Om de volksgezondheid te beschermen heeft de gewestelijke overheid de noodmaatregelen vastgelegd die gevolgd moeten worden bij pollutiepieken. De maatregelen kunnen jaarlijks van 1 november tot en met 31 maart toegepast worden in de negentien Brusselse gemeenten. Winterse pollutiepieken zijn vooral te wijten aan de ophoping van vervuilende stoffen afkomstig van de uitlaatgassen van voertuigen, en in mindere mate van verwarming van gebouwen en industriële activiteit. Ze kunnen zich voordoen in de winterperiode, wanneer zwakke wind en temperatuursinversie verhinderen dat vervuilende stoffen verspreid worden in de lucht. De luchtkwaliteit verslechtert hierdoor aanzienlijk, met schadelijke effecten tot gevolg. De belangrijkste vervuilende stoffen zijn stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM 10). Ze kunnen ademhalingsproblemen zoals astma veroorzaken en het risico op hart- en vaatziekten doen toenemen.


Voor meer informatie over de gewoonten die je kan aanleren om het risico op vervuiling te beperken: www.pollutiepiek.be


Deze maatregel duurt minstens twee dagen en kan 48 uur op voorhand afgekondigd worden. Daarom wordt er over noodmaatregelen gesproken. Ze zijn vastgelegd en toegepast binnen de 48 uur voorafgaand aan de piek. De bedoeling van de maatregelen is om de concentratie van vervuilende stoffen in de lucht te verminderen en de omvang van de piek te verkleinen. De pieken worden ingedeeld in drie afzonderlijke interventieniveaus, al naargelang de duur en de intensiteit van de piek.


Drie verschillende drempels

Interventiedrempel 1 (kan twee tot driemaal per jaar voorvallen):

geel flag

 • snelheidsbeperking van 90 km/u op de ring van Brussel.
 • Snelheid beperkt tot 50 km/u. op de andere wegen.
 • De politie voert haar controles op in het Brussels Gewest.

 

Interventiedrempel 2 (doet zich slechts om de twee à drie jaar voor):

orange flag

 • toepassing van de maatregelen van interventiedrempel 1.
 • toepassing van het systeem van afwisselende nummerplaten in het hele Brussels Gewest, gedurende 24 uur. Enkel wagens waarvan de nummerplaat eindigt op een even (of oneven) getal, kunnen in Brussel rijden. Gemotoriseerde tweewielers (motorfietsen, motoren, enz.) zijn niet onderworpen aan deze maatregel.
 • Gratis openbaar vervoer op het hele MIVB-net en versterking van haar aanbod (vooral tijdens de spits).
 • Rijverbod voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton tussen 7 u. en 10 u. en tussen 17 u. en 20 u.
 • Verplichting om de temperatuur in kantoorgebouwen te beperken tot 20° C in de kantoorgebouwen.

 

Interventiedrempel 3 (zeer zeldzaam):

Rode flag

 • Rijverbod voor alle voertuigen vanaf middernacht, gedurende 24 uur, uitgezonderd prioritaire voertuigen en openbaar vervoer.
 • Gratis openbaar vervoer op het hele MIVB-net, en versterking van haar aanbod (met name tijdens de spits).
 • Verplichting om de temperatuur te beperken tot 20° C in de kantoorgebouwen.

 

Afwijkingen

Bij pollutiepieken brengt het gebruik van de auto uw gezondheid en die van de hele bevolking ernstige schade toe. Eerst en vooral wordt er dus aanbevolen om een ander vervoersmiddel te nemen. In dit verband nodigen wij u uit de volgende websites te raadplegen:

 

Het gebruik van de fiets wordt afgeraden. Als u uw verplaatsing niet kunt uitstellen of deze op een andere manier doen dan met de auto, dan kunt u een afwijking aanvragen die geldig is voor één dag of gedurende de hele risicoperiode (van 1 november t/m 31 maart). Deze afwijkingen zijn geldig op het hele grondgebied van de negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Document acties

Vorige maand februari 2021 Volgende maand

februari
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test