Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Algemeen Nood- en Interventieplan

Wanneer er zich een incident voordoet, is het de bevoegdheid van de burgemeester om te beslissen over de activering van een algemeen nood- en interventieplan (ANIP). Een dergelijke beslissing kan enkel gemaakt worden indien het een noodsituatie betreft.

Een noodsituatie kan verschillende vormen aannemen, zoals ontploffingsgevaar door een gaslek, een chemische vervuiling die risico’s inhoudt voor de volksgezondheid, of een grootschalige ramp.

Het plan bestaat uit drie afzonderlijke en progressieve fases die in werking treden naargelang de aard en omvang van het incident: de gemeentelijke fase, de provinciale fase en de federale fase. Bij activering van het plan worden twee aanvullende coördinatiestructuren opgezet: de operationele coördinatie (verzekerd door de diensten die het gevaar rechtstreeks bestrijden) en de strategische coördinatie (deze wordt verzekerd door de gemeente en omvat alle taken ter ondersteuning van de operationele coördinatie: bijstand aan slachtoffers, informatie aan de bevolking en pers, installatie van een opvangcentrum, enz.).

De verschillende (gemeentelijke en niet-gemeentelijke) diensten die ingezet worden bij activering van het plan worden ingedeeld in 5 disciplines die elk betrekking hebben op een specifiek interventiedomein:

  • discipline1: hulpdiensten (brandweer en civiele bescherming / MUG);
  • discipline 2: medische, sanitaire, en psychosociale hulp;
  • discipline 3: politie;
  • discipline 4: logistieke steun (civiele bescherming);
  • discipline 5: informatie.

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test