Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Inspanningen voor een mooie gemeente

Maak het voetpad schoon

De 38 gemeentelijke straatvegers van de dienst Openbare Netheid voeren een dagelijkse strijd om de straten van onze gemeente netjes te houden. Elke dag staan zij in voor het schoonvegen van de 44 kilometer gemeentewegen (op een totaal van 52). Elke straat krijgt gemiddeld tweemaal per week een veegbeurt. Indien nodig komen ze nog eens langs. Opgelet: de straatvegers vegen enkel de rijweg en de rioolkolken schoon. Het onderhoud van de voetpaden is de taak van de inwoners.
De gemeente rekent op de deelname en het fatsoen van de inwoners om onze straten zo netjes mogelijk te houden. Respecteer daarom o.a. het tijdelijke parkeerverbod dat ingevoerd wordt wanneer gemeentediensten de rioolkolken en de watergoten komen schoonmaken. Deze reinigingsbeurten zijn belangrijk aangezien ze verstoppingen en overstromingen bij regenval voorkomen. Wie dit verbod niet naleeft, bemoeilijkt niet enkel de taak van de diensten, maar belet hen ook om hun werk correct uit te voeren.
De openbare vuilnisbakken in de straat dienen om vuil papier, blikjes of ander klein afval in te deponeren. Ze dienen dus niet voor uw huishoudelijk afval! Er bestaan tal van diensten om uw afval te deponeren ongeacht de grootte of het soort afval. U kunt steeds contact opnemen met onze onze diensten voor meer inlichtingen.

Administratieve boetes 

De bevoegdheid om administratieve boetes uit te schrijven biedt de gemeente de mogelijkheid om kleine vormen van vervuiling (blikjes op de openbare weg gooien, hondenpoep achterlaten, spuwen of vuilniszakken buitenzetten buiten de toegestane uren) doeltreffend te bestraffen. Verschillende gemeenteambtenaren die zich in het kader van hun opdracht dagelijks op het terrein begeven werden gemachtigd om deze boetes op te stellen. Het bedrag van de boete varieert (naargelang de aard van de overtreding) en kan oplopen tot € 250.    
In het begin van het jaar 2009 heeft de gemeente een permanente campagne gelanceerd tegen het buitenzetten van vuilniszakken buiten de toegestane tijdstippen. De gemeente werd hiervoor ingedeeld in vijf sectoren. In elke sector worden er eerst stickers geplakt op de onwettige zakken om de eigenaar aan te zetten tot een correct gedrag. Na deze preventieve fase, die vijftien dagen duurt, wordt overgeschakeld naar een repressief beleid. Voor elke zak die aangetroffen wordt buiten de toegestane uren krijgt de eigenaar een proces-verbaal in de brievenbus.

 

Stadsmeubilair en aanplantingen

Sinds een aantal jaren worden er belangrijke inspanningen geleverd om de stedelijke omgeving te verfraaien. Zo houdt men naast de kwaliteit en stevigheid ook rekening met de esthetische aspecten van nieuw stadsmeubilair.
Het volstaat echter niet om smaakvol en bijeenpassend stadsmeubilair uit te kiezen. In Etterbeek wordt er ook extra zorg besteed aan de parken en tuinen van de gemeente. Zodra de aanleg van een terrein dit toelaat, kiest de gemeente ervoor om extra bomen, planten en bloemen bij te planten.

Enkele voorbeelden:

  • Op de middenbermen wordt er niet enkel gras gezaaid, maar worden er ook bloemen geplant.
  • In de lente en de zomer worden er bloemenmandjes bevestigd aan de straatlantaarns.
  • De keuze van plantensoorten voor de aanleg van terreinen wordt bepaald op basis van de omgeving en het uitzicht van de wijk.
     

‘Groene wijken’ : nu is het aan u

U kunt zelf ook bijdragen aan de verfraaiing van uw gemeente! 
Hoe? Door deel te nemen aan de actie ‘groene wijken’ die elk jaar georganiseerd wordt door Inter-Environnement Bruxelles, op initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in samenwerking met de gemeente.
In het kader van een ‘groene-wijkproject’ kunt u bijvoorbeeld:

  • de gevels van uw straat verfraaien;
  • een braakliggend terrein heraanleggen;
  • uw wijk groener maken…


Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website van www.ieb.be
 
Daarnaast kunt u ook terecht bij de dienst Openbare werken voor inlichtingen, advies over aanplantingen of voor hulp bij initiatieven om uw wijk te verfraaien.

Document acties

Vorige maand maart 2021 Volgende maand

maart
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test