Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Waar blijf je met je afval?

Raadpleeg jouw kalender met de dagen waarop de vuilniszakken opgehaald worden

 

Respect voor het milieu en netheid, dat begint bij uzelf: let erop dat u uw afval in de juiste zak of op de juiste plaats deponeert. Maak zoveel mogelijk gebruik van de beschikbare recyclagekanalen.

Download de sorteermemo van Net Brussel om u te helpen.

Huishoudelijk- en tuinafval

Mag alleen buiten gezet worden, langs u voorgevel, en dit op dagen en uren van de afvalinzameling!
 

 • In de witte vuilniszakken: niet-gesorteerd huishoudafval
  Deze zak dient voor afval dat niet gesorteerd kan worden omdat het niet recycleerbaar is. Het gebruik van de witte vuilniszak is verplicht sinds april 2003. Houd rekening met de werknemers van de ophaaldienst. Verpak snijdende of scherpe voorwerpen extra goed voordat uze in de witte zak doet. Deze zakken worden tweemaal per week ingezameld.
  Bekijk hier de ophaaldagen in uw straat >

OPGELET: glas moet gedeponeerd worden in de glasbak. Het is verboden om glas in een vuilniszak te deponeren.
  

 • In de gele zak: papier en karton
  Voor al uw droog papier en karton, proper en opgeplooid. De zakken zijn te koop in de supermarkt en sommige kruidenierszaken. Ze worden afwisselend om de week ingezameld.
  Bekijk hier de ophaaldagen in uw straat > 

 

 • In de blauwe zak: blikjes, drankkartons en plastic
  Voor aluminium bakjes, blikjes, conservenblikjes, drankkartons, plastic flessen…droog en proper. De zakken zijn te koop in de supermarkt en sommige kruidenierszaken. Ze worden afwisselend om de week opgehaald. 
  Bekijk hier de ophaaldagen in uw straat > 

 

 • In de groene zak: tuinafval
  U kunt er alle soorten tuinafval in deponeren: dode bladeren, verwelkte bloemen, snoeisel van hagen en struiken, onkruid, afgemaaid gras, enz. Takken moeten samengebonden en naast de zak gelegd worden. Wat niet aanvaard wordt, zijn: stenen, aarde, gaas en metalen draad, metalen palen, stenen, uitwerpselen, stronken, papier en karton, recycleerbare verpakkingen, voedingsafval, enz. De groene zakken zijn te koop in de meeste supermarkten en bij enkele kleinhandels en doehetzelfwinkels. 
  Hier kunt u zien wanneer de groene zak in uw straat opgehaald wordt. >

 

 • Jouw organisch afval in de oranje zakken!

  Sinds 2013 is Etterbeek een voortrekkersgemeente voor de ophaling van organisch afval. Het project is positief geëvolueerd en het systeem van de oranje zakken wordt nu uitgebreid naar het volledige Brusselse gewest.

  Je hoeft je dus niet langer in te schrijven om je oranje zakken buiten te zetten. Die zakken worden op woensdagnamiddag opgehaald in zone 1 en op dinsdagnamiddag in zone 2. De oranje zakken worden verkocht in de supermarkten. Een rol bevat vijftien zakken van 30 liter. De aanbevolen verkoopprijs bedraagt € 1,25. De deelnemers die een container hebben mogen die houden. Hij wordt nog steeds uitgeleend door Net Brussel. De containers worden geleverd aan gezinnen van gemeenten die moeilijkheden ondervinden bij de ophaling (bijvoorbeeld zakken die opengescheurd werden door wilde dieren) om op die manier de openbare ruimte proper te houden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Net Brussel op het gratis nummer 0800 981 81 of via e-mail naar info@arp-gan.be

Composteren

Door te composteren kunt u het volume groen en voedselafval beperken. De gemeente (meer bepaald de dienst Leefmilieu) organiseert composteercursussen. Klik hier voor meer info.


Glas

Glas hoort niet thuis in de vuilniszak. Glas is een van de makkelijkst recycleerbare materialen. De glasbak is altijd de beste manier geweest om uw flessen en bokalen te recycleren. Glas wordt dan ook niet meer aanvaard in blauwe zakken. Wie glas deponeert in witte zakken stelt onze netheidsambtenaren bloot aan een risico op snijwonden.

 • Raadpleeg het Netheidsplan (in pdf)  om te weten waar de dichtstbijzijnde glasbak zich bevindt.
 • Raadpleeg ook de website van Net Brussel voor meer informatie over de recyclage van glas.  

Groot huisvuil

Wat is grof huisvuil? Meubelen, huishoudapparaten, computers, televisietoestellen, gereedschap, vrijetijdsartikelen die te groot zijn voor een vuilniszak …

Wat is grof huisvuil? Meubels, elektrische huishoudapparaten, computers, televisietoestellen, gereedschap, vrijetijdsartikelen die te groot zijn voor een vuilniszak …

Waar blijft u ermee?

 • Indien de voorwerpen zich nog in een goede staat bevinden of gemakkelijk te herstellen zijn: vraag rond of niemand ze kan gebruiken, bied ze aan bij het OCMW van de gemeente of een andere instelling of verkoop ze op een rommelmarkt;
 • Indien ze beschadigd zijn, kunt u ze naar het mobiel containerpark . U kunt ook een ophaling aan huis aanvragen bij de gewestelijke containerparken (3 m³ gratis per jaar en per gezin, in een of meerdere keren) of ze er zelf naartoe brengen (tot 3 m³ per keer, nadien wordt het betalend). Maak zeker ook gebruik van de diensten van het containerpark van de drie gewestelijke containerparken.
 • Wat elektrische apparaten betreft: bij aankoop van een nieuw equivalent toestel in een winkel is deze winkel verplicht om het oude toestel terug te nemen. Meer informatie: www.recupel.be.

 

Ander afval

Bouwafval: 

Dit afval (puin, steenafval, tegels, raamwerk, wc’s en wasbakken, marmer, balken) moet naar één van de twee gewestelijke containerparken gebracht worden

 • Brussel-Noord: Rupelstraat 6 – 1000 Brussel
 • Brussel-Zuid: Brits Tweedelegerlaan 676 – 1190 Brussel

 

Voortaan kunnen de Etterbekenaren ook elke dag van de week terecht in het containerpark van Oudergem:

 • Oudergem: Waversesteenweg 1860 – 1160 Oudergem

 

Als u niet in de mogelijkheid bent om het afval er zelf naartoe te brengen, dan beschikt het agentschap Net Brussel over een dienst die bouwafval thuis komt ophalen (alle dagen, behalve zondag, op afspraak). Net Brussel verhuurt ook containers van verschillende groottes.

Meer info: www.netbrussel.be of 0800 981 81

 

Batterijen:

In de BEBAT-inzamelpunten of aan het onthaal van het gemeentehuis, Oudergemlaan 113 in 1040 Etterbeek.

Chemisch huishoudelijk afval:

Alle resten van detergenten, bleekwater, ammoniak, natriumhydroxyde, ontkalkers, boenwas, spuitbussen die andere dan voedingswaren hebben bevat, ovenreinigers, kwikthermometers, vernis, oplosmiddelen, verven, lijmen, harsen, antiroestmiddelen, afbijtmiddelen, verdunningsmiddelen, ontvlekkers, batterijen, autobatterijen, accumulators, motorolie, antivries, brandblussers, pesticiden, insecticiden, chemische meststoffen, producten van fotolabo's, inkt, producten van kopieerapparaten, radiografieën, injectienaalden verpakt in harde recipiënten met een beetje ontsmettingsmiddel, TL-lampen.
U kunt ermee terecht in de vaste Proxy Chimiks (deelnemende handelszaken)’, die beheerd worden door Net Brussel. Voor een overzicht van de ‘Proxy Chimiks’ kunt u een kijkje nemen op de website van Net Brussel.

Kerstbomen, slachtafval, enz.

U kunt ermee terecht in de vaste Proxy Chimiks (deelnemende handelszaken) of in de mobiele Proxy Chimiks die beheerd worden door Net Brussel. Voor een overzicht van de ‘Proxy Chimiks’ kunt u een kijkje nemen op de website van Net Brussel.
Net Brussel organiseert ook specifieke ophalingen (zoals de kerstboomophaling).

 

Net Brussel in het kort

In Etterbeek en de andere gemeenten van het Brussels Gewest wordt het afval opgehaald door het agentschap Net Brussel. Net Brussel staat in voor de ophaling en verwerking van alle soorten afval.
 
Maar Net Brussel houdt zich niet enkel bezig met de ophaling van vuilniszakken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De organisatie biedt ook een hele reeks diensten aan om u te helpen de natuur te beschermen en uw stad netjes te houden.

 

Voor bijkomende informatie kunt u terecht op de website van Net-Brussel.
Net Brussel
Broquevillelaan 12
1150 Brussel
Tel.: 0800 981 81
Fax: 02 778 08 88 

Document acties

Vorige maand februari 2021 Volgende maand

februari
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test