Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Een bezetting van de openbare weg aanvragen

opgelet, de gemeente ontvangt enkel nog op afspraak en voor dringende administratieve stappen. Wij vragen daarom om vooraf telefonisch of via e-mail contact op te nemen met de betrokken dienst. Die zal je informeren over de stappen die je moet nemen.

Tijdelijke parkeerverbodsborden

 

 •  Het parkeerverbod is geldig van 7 u. tot 19 u.
 • Kostprijs: € 80 voor twee verkeersborden (voor een parkeerplaats van ongeveer 25 meter of zelfs minder indien de plaatselijke omstandigheden dat vereisen). € 10 per verkeersbord per bijkomende dag.
 • Bij verhuizing naar een adres binnen de gemeente op dezelfde dag moet de bijdrage slechts één keer betaald worden.
 
De aanvraag moet ingediend worden:
 • hetzij via IRISBOX (5 werkdagen op voorhand)
 • hetzij ter plaatse (3 werkdagen op voorhand) op de dienst Openbare Werken (Oudergemlaan 113 – 4e verdieping). Het verschuldigde bedrag moet onmiddellijk betaald worden (enkel mogelijk met Bancontact).
 
Opgelet: u bent verantwoordelijk voor uw aanvraag.
 • U moet de materiële haalbaarheid van uw aanvraag controleren (aanwezigheid van obstakels, garages, bestaande reserveringen, enz.)
 • U moet controleren of er andere parkeerverbodsborden op dezelfde plaats staan, zelfs al vermelden die andere datums. Dit moet u zowel voor uw aanvraag als na de plaatsing van de borden door de gemeentedienst doen. In geval van problemen moet u de dienst onmiddellijk op de hoogte brengen.
 • U moet ook controleren dat de verkeersborden op de juiste plaats blijven staan (de gemeentediensten hebben met vetkrijt markeringen aangebracht op de grond).
 

Bijzonderheid: tijdelijke plaatsing van een container of lift enkel in een parkeerzone

Gedurende de volledige periode van de bezetting van de openbare weg moet de plaatsing van een container of lift aangegeven worden met parkeerverbodsborden volgens de bovengenoemde voorwaarden. Er is geen bijkomende belasting of bijdrage voor die plaatsing.
 
Opgelet:
 • Uw materiaal moet op het einde van de dag systematisch opgeruimd worden en de parkeerplaats moet ’s nachts vrijgemaakt zijn voor de buurtbewoners. Zo niet, dan gaat het om een tijdelijke bezetting van de openbare weg, die onderworpen is aan een speciale vergunning die aangevraagd moet worden via de webinterface OSIRIS.
 • Containers mogen enkel in parkeerzones geplaatst worden. Voor een plaatsing op het voetpad of de rijbaan is een vergunning voor de tijdelijke bezetting van de openbare weg noodzakelijk die aangevraagd moet worden via de webinterface OSIRIS.
 • In een eenrichtingsstraat moet steeds een doorgang van drie meter breed vrijgehouden worden en in een tweerichtingsstraat een doorgang van vijf meter breed. Als de weg te smal is, dan moeten er bijkomende borden aangevraagd worden voor een parkeerverbod aan de andere kant van de weg en om het verkeer te laten uitwijken op de parkeerstrook.
 • In geval van een inbreuk kan de gemeentelijke controleur bijkomende borden opleggen op uw kosten en uw bouwplaatsmateriaal laten ophalen en administratieve boetes opleggen alsook de kosten aanrekenen die veroorzaakt werden door de inbreuk (met inbegrip van de kosten voor het slepen van voertuigen). Hij kan uw bouwplaats ook stilleggen totdat alles administratief in orde is.
 

Vergunning voor de tijdelijke bezetting van de openbare weg

 
Uw aanvraag moet ingediend worden via de webinterface OSIRIS.
De termijn waarbinnen uw aanvraag behandeld wordt is aanzienlijk langer als uw aanvraag betrekking heeft op een gewestweg of een gemeenteweg die onderworpen is aan het advies van de Gewestelijke Coördinatiecommissie van de Bouwplaatsen (Vrijwilligerslaan en Baron de Castrostraat)
 • een gewestweg of een gemeenteweg die onderworpen is aan het advies van de Gewestelijke Coördinatiecommissie van de Bouwplaatsen (link naar de lijst): 4 tot 5 maanden
 • een gemeenteweg die niet onderworpen is aan het advies van de Gewestelijke Coördinatiecommissie van de Bouwplaatsen: 5 werkdagen
 
Hoe uw aanvraag indienen via OSIRIS?
 
In beide gevallen moet u voor elke fase van de bouwplaats het volgende voorzien:
 • een signalisatieplan;
 • een schema van de bezetting van de grond met maatcijfers (met alle afmetingen van de voetpaden, wegen, fietspaden, elementen van de openbare weg, meubilair, enz.);
 • een of meerde mobiliteitsdoorsneden;
gegevens van de aannemer of de bouwheer;
vermelding van de termijnen, fasering en aard van de werkzaamheden en de installaties.
 
Tarieven
 • Voor gewestwegen is er een bijdrage voorzien. Hiervoor moet u Brussel Mobiliteit raadplegen (district@sprb.irisnet.be)
 • Voor gemeentewegen zal u een belasting op de tijdelijke bezetting van de openbare weg aangerekend worden. De kostprijs bedraagt 1,15 euro per m² en per bezettingsdag.

 

Dat bedrag kan naargelang het geval verlaagd of verhoogd worden:

kortingen: de belasting wordt teruggebracht tot 

 • 1,00 euro per m² en per dag indien u uw dossier ingediend heeft in Osiris zonder hulp van de gemeentediensten;
 • 0,75 euro per m² en per dag vanaf de 4e bouwplaatsmaand;
 • 0,75 euro per m² en per dag in geval van een bezetting met een overdekte en beveiligde voetgangerstunnel van minimaal 1,50 meter breed. Geen steigertunnel toegestaan voor zandstraalwerkzaamheden.
 • 0 euro voor bepaalde openbare instellingen.
 
toeslagen: de belasting wordt verdubbeld 
 • indien de gemeentelijke controleur vaststelt dat er meer ruimte in beslag genomen wordt dan aangegeven werd. Verondersteld wordt dat de inbreuk loopt vanaf de start van de bouwplaats tot het moment waarop diezelfde controleur vaststelt dat alles in overeenstemming gebracht werd.
 • indien een bouwplaats gestart werd zonder vergunning vanaf de vaststelling tot het moment waarop de vereiste vergunning verkregen wordt;
 • indien er reclame aanwezig is op de bouwplaats.
 

 

 
Openingsuren

Openbare Werken
Bezetting openbare weg:
4de verdieping
Gemeentehuis Etterbeek
Oudergemlaan 113
Tel.: 02/627 27 56 of 627 27 57 of 02/627 24 98

 

permvoirie@etterbeek.be

 

Geen reserveringen via e-mail

Betalingen worden alleen door Bancontact gedaan

Maandag

8 u. - 12 u. 45 op afspraak

14 u. - 15 u.45 op afspraak

Dinsdag

8 u. - 12 u. 45 op afspraak

14 u. - 15 u. 45 op afspraak
16 u. - 18 u. 45 op afspraak (behalve in juli en augustus)

Woensdag

8 u. - 12 u. 45 op afspraak

14 u. - 15 u. 45 op afspraak

Donderdag

8 u. - 12 u. 45 op afspraak

14 u. - 15 u. 45 op afspraak

Vrijdag

8 u. - 12 u. 45 op afspraak

Lijst van gewestwegen in Etterbeek

Tweede Lansiers Regimentlaan

Oudergemlaan

Belliardstraat

Kazernenlaan

Keltenlaan

Ruiterijlaan

Jachtlaan

Etterbeeksesteenweg

Eudore Pirmezlaan

Galliërslaan

Generaal Jacqueslaan

Graystraat (behalve tussen de Vijverstraat en het Jourdanplein)

Vijverstraat

Louis Schmidtlaan

Maalbeeklaan

Nerviërslaan

Sint-Pietersplein

Sint-Michielslaan

Tervurenlaan

Victor Jacobslaan

Waversesteenweg (behalve tussen de Maalbeeklaan en de Vijverstraat)

IJzerlaan

 

Lijst van gemeentewegen die onderworpen zijn aan het advies van de Gewestelijke Coördinatiecommissie van de Bouwplaatsen

Baron de Castrostraat

Vrijwilligerslaan

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test