Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Parkeerplan

Algemeen

Het idee om een parkeerplan in te voeren ontstond toen bleek dat het vroegere systeem van bewonerskaarten niet naar behoren functioneerde. Er moest een nieuw systeem gevonden worden, dat in de eerste plaats parkeergelegenheid biedt aan Etterbekenaars in wijken waar langdurig geparkeerd wordt. Daarnaast moest het nieuwe systeem ook meer beperkingen opleggen voor niet-Etterbekenaars en vooral in de praktijk beter te controleren zijn. Al deze criteria werden verenigd in het Parkeerplan, dat de gemeente in 2002 in werking zette.
Het Parkeerplan werd unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad, oppositie inbegrepen. Het is echter geen statisch plan. Het wordt op regelmatige basis geëvalueerd en bijgesteld rekening houdend met de ondervindingen van de inwoners. Het Etterbeekse Parkeerplan is trouwens een inspiratie gebleken voor het parkeerbeleid in tal van andere gemeenten (in het Brussels Gewest en elders).
Concreet gezien verdeelt het Parkeerplan de gemeente in drie soorten zones:


GROENE ZONES

Deze zones bevatten parkeermeters waar enkel niet-Etterbekenaars een parkeerticket moeten betalen. Elke parkeermeter biedt de mogelijkheid om een ticket af te drukken voor een kwartier gratis parkeren. Etterbekenaars die over een bewonerskaart beschikken kunnen er gratis parkeren.

Elke houder van een bewonerskaart kan twee uur gratis parkeren aanbieden aan zijn bezoekers. Dit geldt ook voor inwoners die geen voertuig hebben. Zij kunnen een ‘bezoekerskaart’ aanvragen, die bezoekers eveneens recht geeft op twee uur gratis parkeren in de omgeving van de woonplaats van de kaarthouder. Ook deze bezoekers kunnen steeds gebruik maken van het gratis eerste kwartier).

 

DE RODE ZONES

Dit zijn de handelszones van de gemeente. Ze zijn uitgerust met parkeermeters en betalend voor iederen. Het eerste kwartier is gratis.


GELE ZONES EN MINUUT PARKEERZONES (de vroegere laad-en-loszones)

  • GELE ZONES: elk voertuig dat hier parkeert, moet een belasting van € 50 betalen, behalve bij leveringen waarij de voertuig deuren geopend zijn).
  • MINUUTPARKEERZONES: Wie zijn voertuig hier parkeert, betaalt een belasting van € 50 per halve dag, behalve voor leveringen met de voertuigdeuren geopend, of bij parkeerbeurten van maximaal een kwartier (ticket moet zichtbaar achter de voorruit van het voertuig gelegd worden).

Een van de punten die ons Parkeerplan zo bijzonder maakt, is de wijze waarop het betalend parkeren gecontroleerd wordt. Deze controle wordt niet langer uitgevoerd door hulpagenten, maar door ‘parkeerstewards’ die zich uitsluitend met deze taak bezighouden. Bestuurders zonder parkeerticket, die geparkeerd staan op plaatsen waar een ticket verplicht is, betalen voortaan een ‘gemeentebelasting’ in plaats van een ‘boete’. Deze gemeentebelasting bedraagt € 25 en moet binnen een termijn van 5 dagen betaald worden.

 

 

Parkeerplaats voor personen met beperkte mobiliteit

 
De onderstaande kaart geeft een overzicht van alle parkeerplaatsen die voorbehouden zijn aan personen met beperkte mobiliteit op het grondgebied van Etterbeek.
 

 
Om een nieuwe parkeerplaats voor personen met beperkte mobiliteit aan te vragen in de buurt van uw woning of werk, neemt u contact op met de dienst Mobiliteit.

Document acties

Vorige maand januari 2020 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test