Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Wijkraden

 

De gemeente Etterbeek lanceert een nieuw instrument voor de participatieve democratie: de wijkraden. Waarvoor dienen ze? Hoe kan je er deel van uitmaken? Hoeveel zijn er? Wie begeleidt die nieuwe vergaderingen? We leggen het allemaal uit.

 

 

Het zijn burgervergaderingen die tot doel hebben om de democratie te doen leven in de wijken naar het voorbeeld van de agora's in het Oude Griekenland. Ze bestaan uit inwoners die geloot werden uit de bevolking, maar ook uit vrijwilligers, leden van verenigingen en handelaars die mee beslissingen willen nemen op lokaal niveau. Hun zittingen zijn openbaar, open en transparant: iedereen mag ze bijwonen en vragen om gehoord te worden.
Er worden drie wijkraden opgericht in drie verschillende sectoren in de gemeente. De eerste wordt deze winter opgericht in de Jachtwijk. In het voorjaar van 2021 is het dan de beurt aan de wijken Jourdan – Sint-Pieter en Sint-Michiel – Tongeren.
De leden van de wijkraden zullen drie tot acht keer per jaar samenkomen om problemen te bespreken en te praten over projecten die ze graag zouden realiseren in hun wijk. Om die projecten uit te voeren, beschikken ze over een jaarlijks budget van 40.000 euro. Elke wijkraad wordt ook op de hoogte gehouden van gemeentelijke initiatieven die een impact voor hem zou kunnen hebben en zal adviezen of aanbevelingen mogen formuleren voor het gemeentebestuur over dossiers die hen na uw aan het hart liggen.
Een wijkraad bestaat uit 30 leden (inwoners die worden geloot uit het bevolkingsregister, inwoners op vrijwillige basis, handelaars of leden van verenigingen die actief zijn in de sector). Elk lid heeft een mandaat voor drie jaar. Als jij je kandidaat wilt stellen voor een van de drie wijkraden, dan kan je best eerst het reglement lezen. Vervolgens vul je het formulier in dat je ons bezorgt via e-mail naar wijkraad@etterbeek.be.
Een externe “facilitator”, die gespecialiseerd is in collectieve intelligentie, zal ervoor zorgen dat de debatten correct verlopen. Ook de medewerkers van de dienst Participatieve Democratie zijn aanwezig om de vergaderingen in goede banen te leiden. Ook de leden van het college en van de gemeenteraad en alle andere betrokken burgers kunnen de bijeenkomsten van de wijkraad bijwonen als waarnemers. Ze mogen het woord vragen, maar ze hebben geen stemrecht.
Het participatief budget is een deel van de gemeentebegroting. Het zijn de wijkraden die beslissen wat er met dat geld gebeurt. Elk van de drie wijkraden in Etterbeek beschikt over een budget van 40.000 euro om projecten van de inwoners te realiseren.

 

Infoavond over de Participatieve Begroting en de Wijkraden 

Dienst Participatie

02 627 27 61

wijkraad@etterbeek.be

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test