Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Energieprestatie en Binnenklimaat

EPB-certificaten

Bent u eigenaar van een gebouw – een woning of een kantoor van meer dan 500 m² – in het Brussels Gewest en bent u van plan om het te verkopen of te verhuren? Sinds 2011 moet u hiervoor een EPB-certificaat hebben.

 

Formulieren en documenten i.v. m. vergunningen

 

Het EPB-certificaat dient om kandidaat-kopers of huurders beter te informeren over de energieprestaties van een onroerend goed.


Het certificaat is vergelijkbaar met de energiewaarde die men aangeeft voor koelkasten of vaatwasmachines. Naast de CO2-uitstoot geeft het ook op een schaal aan hoe het gebouw presteert, gaande van A (zeer energiezuinig) naar G (zeer energieverslindend). Het certificaat blijft tien jaar geldig, zolang de energetische kenmerken van het goed niet gewijzigd worden. De EPB-certificaten worden uitgereikt door erkende certificateurs die een opleiding gevolgd hebben die erkend is door Leefmilieu Brussel.


Wanneer een goed verkocht wordt, is de notaris verplicht om Leefmilieu Brussel te verwittigen als het certificaat niet bij de verkoopakte gevoegd is. Als er geen EPB-certificaat beschikbaar is op het moment van de transactie, wordt deze echter niet geannuleerd. Maar eigenaars die de verplichting om een EPB-certificaat op te stellen niet respecteren kunnen hiervoor een strafrechtelijke sanctie krijgen. Deze kan dan  omgezet worden in een administratieve boete, die geïnd wordt door Leefmilieu Brussel.


Deze informatie is afkomstig van de website van het BIM, waar u meer informatie vindt over de wetgeving over EPB-certificaten en een lijst met erkende certificateurs.

EPB-werken

Sinds 2008 moet al wie bouw- of renovatiewerkzaamheden wilt uitvoeren waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is, de EPB-voorschriften voor de energieprestatie en de ventilatie van zijn gebouw naleven. Woningen die de nieuwe wetgeving naleven kunnen tot 72% minder energie verbruiken dan een oude, niet-geïsoleerde woning.

De EPB-voorschriften hangen af van het soort werken en de bestemming van het gebouw. Ze zijn van toepassing op aspecten van het ontwerp, thermische isolatie, technische eigenschappen van de installaties, energieproductie, ventilatie, enz.

Verwarming EPB

Sinds januari 2011 moet elke eigenaar van een verwarmingsketel van meer dan 20 kW, ongeacht of hij zijn goed huurt of bewoont, de nieuwe regelgeving naleven en zijn installatie regelmatig laten controleren. Eigenaars moeten nieuwe of gerenoveerde installaties ook laten opleveren.

Er wordt geschat dat de inwerkingstelling van deze nieuwe regelgeving voor verwarming een vermindering meebrengt van 6,10 % van de aan gebouwen gelinkte uitstoot en een vermindering van 3,79 % van de rechtstreekse uitstoot in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Bovendien bespaart u op uw verwarmingskosten: door uw verwarmingsketel regelmatig te onderhouden kunt u energieverlies met 5 tot 10% verminderen.

Document acties

Vorige maand december 2020 Volgende maand

december
MaDiWoDoVrZaZo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test