Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Milieuoverlast

Overlastklachten

De gemeentelijke dienst Leefmilieu beheert de klachten die ingediend worden door inwoners wegens milieuoverlast (lawaai, geur- of rookhinder).

  • geluidsoverlast of andere vormen van overlast veroorzaakt door handelszaken en inrichtingen (garages, wassalons, bakkerijen, slagerijen, concert- of toneelzalen, drukkerijen, transformatoren …);
  • geluidsoverlast of ander vormen van overlast die niet veroorzaakt worden door ingedeelde inrichtingen;
  • overlast veroorzaakt door bouwplaatsen naast de openbare weg (niet-naleving van uren, belemmering van doorgang, niet-naleving van het traject voor werfverkeer, enz.). Opgelet: overlast door werken op de openbare weg of door een gemeentelijke inrichting moet gemeld worden aan de dienst Openbare Werken.
  • niet-naleving van leveringsuren;
  • luchtvervuiling en geurhinder. Opgelet: overlast veroorzaakt door afval of vuilniszakken moet gemeld worden bij de dienst Openbare Werken. Deze dienst is ook het aanspreekpunt voor vragen over de ophaling van dergelijk afval.

 

Beheersing van de duivenpopulatie

De gemeente beschikt over een dienst die duiven vangt. Deze dienstverlening is gratis. De gevangen duiven worden in een duiventil geplaatst waar ze in betere omstandigheden leven. Om een beroep te doen op deze dienst kunt u bellen naar: 02 627 27 76 of 02 627 27 77.

 

Verdelging van knaagdieren

De gemeente beschikt ook over een gratis dienst voor rattenverdelging. U kunt contact opnemen met de dienst op het nummer 02 627 27 76 of 02 627 27 77.

U kunt ook gratis vergiftigd aas verkrijgen aan de gemeentelijke opslagplaats op het Rinsdelleplein (Rinsdelleplein 24, alle dagen geopend van 7 tot 12 uur en van 14 tot 15.30 uur).

Hier zijn alvast een aantal tips om ongewenst bezoek van knaagdieren te vermijden:

  • Houd kelders, binnenplaatsen, tuinen en terrassen proper (sla geen huisvuil op) en onderhoud uw overlopen door ze te spoelen met helder water;
  • Plaats rattenvergif op mogelijke schuilplaatsen (kelders, daken, zolders…);
  • Voeder geen duiven of andere buitendieren. Zo trekt u ook ratten aan;
  • Dicht alle holtes (muren, kapotte ramen…) waarlangs ze de woning zouden kunnen binnendringen of doorgangen zouden kunnen maken tussen huizen;
  • Zet geen vuilnisbakken op de openbare weg buiten de toegelaten uren.

 

Raadpleeg ook de fiche Om ratten te verdelgen moeten we ze beter leren kennend! (in pdf-formaat): de fiche bevat een reeks tips om komaf te maken met een rattenplaag.

 

Zwerfkatten

De gemeente werkt samen met de vzw ‘Chats Libres’, die achtergelaten katten opvangt, laat steriliseren en vervolgens weer op hun ‘territorium’ uitzet. Zo voorkomt men de problemen die gepaard gaan met hun hoge vruchtbaarheid.

ASBL Chats Libres

Bollandistenstraat 34

1040 Brussel

Tel.: 02 736 80 58

Permanentie: dinsdag van 11 uur tot 14 uur

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test