Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Cauchiehuis

Het huis dat architect Paul Cauchie in 1095 bouwde, kan beschouwd worden als een van de mooiste voorbeelden van de Art Nouveau in Brussel.


Door zijn unieke voorbeeldstatus onderscheidt het gebouw zich van andere realisaties uit die tijd, die vooral gekenmerkt was door het werk van architecten als Horta, Hankar, Blérot, Strauven enz. Terwijl zij materialen als ijzer, glas op functionele wijze gebruikten, was Cauchie verbazend genoeg de enige architect-decorateur die beïnvloed was door de school van Glasgow, die het principe van de totale kunst naar voren schoof en strakke lijnen hanteerde.


En dus, in tegenstelling tot de destijds populaire zwierige lijnen die ontleend waren uit de plantenwereld, was de architecturale basis van deze woning strikt geometrisch. Daartegenover staan dan weer merkwaardig genoeg de binnen- en buitenversieringen, die sterk gelijken op de tekeningen in prerafaëlitische stijl.


Het spel van smalle dragende kolommen, die een ingang vormen tussen de straat en het huis, creëert ten gunste van het gelijkvloers een op de achtergrond liggende ruimte.


Volgens hun devies “Par Nous, Pour Nous” in het midden van de gevel hebben Paul Cauchie en zijn echtgenode Lina duidelijk hun stempel gedrukt op deze woning-atelier met hun vele en diverse creaties: schilderingen, decoraties, borduurwerk, meubilair, kroonluchters, en sgraffiti… Cauchie is de onbestreden meester van deze oude techniek, die herontdekt werd op het einde van de XIXe eeuw. Vele honderden sgraffiti in België zijn van zijn hand. De schilderingen die hij ontworpen en uitgevoerd heeft voor zijn eigen woning, zijn van een buitengewone schoonheid.


Deze sgraffiti werden gered door een voorbeeldige restauratie door Marc Henricot en Walter Schudel, die vandaag als beschouwd wordt als een referentie in dit domein.


Het huis herbergt nog vele andere bezienswaardigheden, die elk eerste weekend van de maand bezichtigd kunnen worden. Het oude en ruime atelier werd omgebouwd tot tentoonstellingsruimte voor de meest kenmerkende werken van Paul en Lina Cauchie: documenten, foto’s en doeken geven een goed beeld van hun creaties.


Het Cauchiehuis kreeg zo een nieuw leven geschonken. Vandaag verwelkomt het bezoekers die gevoelig zijn voor zijn boodschap van liefde en schoonheid.
Frankenstraat 5
Tel.: 02 / 733 86 84
Gsm: 0473 64 26 97
E-mail: info@cauchie.be
Website: www.cauchie.be

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test