Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Monumenten, sites en gebouwen

Borstbeeld van architect Edmond Serneels

Borstbeeld van architect Edmond Serneels

Borstbeeld van Edmond Serneels (1875-1934), de architect die de plannen van de Sint-Antoonkerk tekende. Het beeld werd gemaakt door Edmond de Valériola. Het staat op het Sint-Antoonplein en werd er ingehuldigd in 1935.

Borstbeeld van Edmond Thieffry

 

 

Borstbeeld van Edmond Thieffry

In de Boileaulaan, aan het kruispunt van de Edmond Mesens- en Nestor Plissartlaan, staat een een arduinen voetstuk met daarop het borstbeeld van Edmond Thieffry, de eerste vliegtuigpiloot die in 1925 een luchtverbinding tussen België en Congo tot stand bracht. Een koperen plaat toont het traject dat hij aflegde.

Naast zijn befaamde vlucht naar Congo zal hij ook de geschiedenis ingaan als de enige Belgische ‘ace’ die met een Spad (oorlogsvliegtuig) gevlogen heeft. Edmond Thieffry overleed op 11 april 1929 in een vliegtuigongeval op de oevers van het Tanganyikameer. Zijn borstbeeld werd op 10 juli 1932 ingehuldigd.

Fontein "Waterstèles"

Fontein "Waterstèles"

Deze kringvormige fontein op het Sint-Pietersplein werd op 22 mei 2002 ingehuldigd. Het kunstwerk bestaat uit dertig kolommen in blauw gewapend beton, met een hoogte tussen 1,10 en 2,98 m. Deze monolieten door kunstenares Charlotte Marchal zijn afwisselend met waterfonteinen opgesteld in een boog rond de tramsporen die het plein doorkruisen.

 

Monumentale muurschildering

Monumentale muurschildering

Deze monumentale muurschildering bevindt zich in het Keith Haringpark (het vroegere Solidarnoscsquare), langs de Sint-Pieterssteenweg. Ze werd door de schilder Charles Delporte aan de gemeente geschonken ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de verzustering tussen Etterbeek en de Franse stad Fontenay-sous-Bois.

 

Monument ter nagedachtenis van de Loopgraafartilleristen

Monument ter nagedachtenis van de Loopgraafartilleristen

Dit monument ter ere van de loopgraafartilleristen (1914-1918), op het Prinses Jean de Mérodesquare naast de Tervurenlaan, werd ingehuldigd op 6 mei 1934. Het is het werk van beeldhouwer Waucquiez en bestaat uit twee bronzen panelen en het beeld van een gevleugelde en gekroonde vrouwenfiguur.

 

Monument ter ere van Louis Schmidt en het 5e Bataljon TTr

Monument ter ere van Louis Schmidt en het 5e Bataljon TTrDit kleine monument op het uiteinde van de Le Marinellaan werd opgericht door het 5e Bataljon Transmissietroepen en aan de gemeente geschonken. Het werd in 1980 geplaatst en bestaat uit een kalksteen afkomstig uit de Maas.

Het monument bevat twee panelen die herinneren aan de belangrijkste data in het leven van burgemeester Louis Schmidt, en het embleem van het 5e Bataljon TTr. Dit is het bataljon waarvan de gemeente Etterbeek van 1966 tot 2003 het peterschap waarnam.

 

Monument ter ere van de gesneuvelden

Monument ter ere van de gesneuvelden voor het vaderland in de Eerste Wereldoorlog.
Dit monument dat zich aan nr. 193 van de Sint-Pieterssteenweg bevindt, op de hoek met de Kolonel Van Gelestraat, is het werk van beeldhouwer Bernard Callie.

Monument voor de in dienst gevallen politieagenten van de gemeente Etterbeek.

Dit monument bevindt zich in het Keith Haringpark (het vroegere Solidarnoscsquare), in de Sint-Pieterssteenweg, achteraan het gemeentehuis.

Monument ter ere van de gesneuvelden van het 2de Regiment Lansiers

Dit beeldhouwwerk, op de hoek van de Generaal Jacqueslaan en de 2de Lansiers Regimentlaan, is een werk van Jacques Marin. Het werd ingehuldigd op 26 oktober 1930.

 

Monument ter ere van de gesneuvelden van het Transportkorps (1914 - 18 en 1940 - 45)

Dit beeldhouwwerk, aan de kruising met de Ruiterijlaan en de Luchtmachtlaan, op de 2de Lansiers Regimentlaan, is een werk van Dolf Ledel (1893-1976).

 

Houtsculptuur

Houtsculptuur

Dit kunstwerk in Afrikaans irokohout staat in de wandelstraat naast het Jourdanplein en is van de hand van kunstenaar Gérard Dederen. De massieve, ronde vorm symboliseert de zoektocht naar een dialoog tussen volume en ruimte. Het cultureel centrum van Etterbeek ziet het als een symbool voor openheid, uitwisseling en respect, kenmerken die ook van toepassing zijn op zijn cultuurbeleid.

 

Standbeeld van de ‘Zittende vrouw’

Dit kunstwerk in koperplaat van beeldhouwer Pierre Bertrand, laureaat van de Louis Schmidtprijs in 1955, stelt een zittende vrouw voor. Het staat in het midden van het huizenblok gevormd door de Baron de Castro- en de Commandant Ponthierstraat, de Vrijwilligerslaan en de Louis Schmidtlaan, dicht bij de school ‘Le Paradis des Enfants’.

 

De Kleine Zeemeermin

De Kleine Zeemeermin

Dit beeld staat op het Leopoldstadsquare en is een replica van het beeldje dat in 1940 met de pakketboot Baudouinville vergaan is. Het kunstwerk is van de hand van de beeldhouwer Dolf Ledel (1893 - 1976), een kunstenaar die monumentale werken maakte en meer dan veertig jaar in de gemeente gevestigd was.

 

De Boogschutter

De Boogschutter

Dit bronzen beeld van Congolese inspiratie, vooraan op het Vier Augustusplein, is het werk van beeldhouwer Arthur Dupagne (1895-1961). Het werd ingehuldigd in 1962.

 

Standbeeld van Constantin Meunier

Standbeeld van Constantin Meunier

Dit standbeeld bevindt zich op het Acaciaplein en werd in 21 juni 1931 ingehuldigd door Prins Leopold en prinses Astrid.

Het is een huldebetoon van beeldhouwer Edmond de Valériola aan kunstenaar Constantin Meunier. Meunier was een schilder en beeldhouwer die geboren werd in Etterbeek op 12 april 1831 en overleed in 1931. Hij bekleedt een ereplaats in de Belgische kunstgeschiedenis. Als schilder, maar vooral als beeldhouwer kreeg hij internationale erkenning. Hij was docent aan de Academie voor Beeldende Kunst te Leuven en was medestichter van het Vrije Genootschap der Beeldende Kunsten. Een belangrijk deel van zijn werk is geïnspireerd door het leven van het arbeidersproletariaat.

Een aan hem gewijd museum, met ongeveer 700 stukken, bevindt zich op nummer 59 van de Abdijstraat in Elsene, waar hij aan het einde van zijn leven zijn atelier ingericht had.
De gemeente Etterbeek huldigde hem door de Kunstacademie van Etterbeek naar hem te vernoemen. Er werd een herdenkingsplaat aangebracht op de gevel van zijn geboortehuis op de Etterbeeksesteenweg 172.

 

Standbeeld van de Heilige Maagd

Dit standbeeld bevindt zich op de hoek van de Felix Hapstraat en de Deken Boonestraat. Het is een werk van beeldhouwer Lesigne.

 

Beeld van Sint-Agnes

Dit beeld bevindt zich in de Louis Hapstraat 143, tegen de gevel van de katholieke Sint-Agnesschool. Het is een werk van beeldhouwer Harry Elstrøm. Elstrøm was een kunstenaar van Deense oorsprong die geboren werd in Berlijn in 1906 en zich in Etterbeek vestigde in 1934.

 

Voertuigenarsenaal

Voertuigenarsenaal

Aan de kruising van de Waversesteenweg en de Louis Schmidtlaan ligt het oude Voertuigenarsenaal. De bouw ervan begon in 1884 en verliep in drie fasen. De laatste fase werd pas in 1946 voltooid. De twee tweelingvleugels van het Arsenaal werden opgericht tijdens de eerste bouwfase, in een Neo-Tudorstijl. Zij staan aan weerszijden van een ruime binnenplaats. Tot in 1976 werden deze gebouwen gebruikt voor het onderhoud en de herstellingen van militaire voertuigen, later ook van motorvoertuigen. In 1989 liet het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest de loodsen renoveren en ombouwen tot onthaalruimte voor KMO’s. Men vindt er onder meer de befaamde lederbewerker Delvaux. Vandaag de dag is de hele site bebouwd. Er werden appartementen opgetrokken langs de Vrijwilligerslaan en aan de zijde van de Louis Schmidtlaan staan nu kantoorgebouwen. In het centrale gedeelte van het huizenblok werd een openbaar park aangelegd.


Site van de oude Rolinkazerne

Site van de oude RolinkazerneVlak tegenover het Arsenaal, aan de kruising van de Waversesteenweg en de Louis Schmidtlaan bevond zich vroeger de Rolin Artilleriekazerne. Zij werd tussen 1877 en 1903 in Neo-Tudorstijl opgetrokken voor het ministerie van Oorlog en maakte toen deel uit van de grote campagne van Leopold II voor de bouw van vier kazernes langs de voormalige ‘Militaire laan’.

De Rolin Artilleriekazerne lag naast de twee andere ruiterijkazernes: de Kazerne Luitenant Generaal Baron de Witte de Haelen en de Majoor Géruzetkazerne, langs de Generaal Jacqueslaan. Zij bleef in dienst als kazerne tot aan de tweede Wereldoorlog. Sinds 1976 is ze
eigendom van de Gewestelijke Woningmaatschappij.

Een plan voor de bouw van sociale woningen, gemiddelde en luxewoningen, kantoren en handelsruimten is er in uitvoering. Iets meer dan 500 woningen, zowat 18.000 m² kantoorruimte en de aanleg van nieuwe, met groen beplante wegen: er verrijst dus een volledig nieuwe wijk die een bijkomende bevolking van ongeveer 2000 meebrengt.


Tuinwijk Joët-Rey

Tuinwijk Joët-ReyDit huizenblok, gelegen tussen de Generaal Henrystraat en de Landbouwersstraat, op een paar stappen van de Jacht, is een weinig gekende plaats, behalve dan voor de Etterbekenaars. Het is ook een van laatste tuinwijken die onze grote steden nog bezitten.

De wijk werd tussen 1909 en 1910 opgericht door de ‘Hospices de Bruxelles’, en telt tweeëndertig huisjes voor bejaarden. Deze huisjes zijn de eerste sociale woningen van Etterbeek. Het zijn sobere gebouwen in baksteen, die soms met polychrome sierelementen opgesmukt werden. Bemerk bijvoorbeeld de nummers 213 en 225 in de de Haernestraat of de huizen met Art Déco-inspiratie op de nummers 72 tot 76 in de E. de Thibaultlaan.

De site beleeft nu een nieuwe jeugd: drie vzw's die zich inzetten voor sociaal kwetsbare personen in Etterbeek hebben er hun intrek genomen (‘Les Trois Pommiers’, de ‘Jardins du béguinage’ en ‘Aremis’).


Sint-Antoon van Paduakerk

Sint-Antoon van PaduakerkDeze kerk werd tussen 1905 en 1935 opgetrokken op het Sint-Antoonplein door de architecten Edmond Serneels en Georges Cochaux. Ze ontwierpen een gebouw in neogotische stijl, met de ogiefstijl van het einde van de 13de eeuw en de ideeën van Viollet-le-Duc, die erg in trek waren in de 19de eeuw.

De kerk heeft geen transept, maar werd voorzien van een klokkentoren aan de rechterkant van de hoofdgevel. De gevels zijn bekleed met blauwe breuksteen van Namèche. Binnen heerst een combinatie van rode baksteen en witte steen. De glasramen in het koor zijn van Edouard Steyaert, die in de zijbeuken van meester-glazenier Colpaert.

Felix Haptuin

Felix HaptuinDit mooie parkje op nr. 510 van de Waversesteenweg, met een oppervlakte van circa één hectare en twintig are, gelegen tussen de Waversesteenweg en de Louis Hapstraat, staat bekend als de ‘Felix Haptuin’.

Het werd in 1804 gekocht door de burgemeester van Etterbeek, Albert Joseph Hap. Het eigendom omvatte toen een kasteel in Vlaamse renaissancestijl (van de XVIe eeuw), waarvan er nog enkele sporen overblijven, en een vijver die gevoed wordt door de Broebelaar, een bijrivier van de Maalbeek.

François Louis Hap liet in 1860 op nummer 508 van de Waversesteenweg een huis bouwen. Het huis werd in 1905 vergroot en omgebouwd door architect Thoelen. De eetkamer op de begane grond werd versierd met zes muurschilderingen van Edouard Navez (1840-1910), die oude zichten op Etterbeek voorstellen, onder meer de vroegere Sint-Gertrudiskerk en de molen van de Koninklijke Jacht.

In 1959 stelde Jean Hap de tuin open voor het publiek (maar slechts enkele uren per dag en enkele maanden per jaar). De officiële opening bleef uit tot 1971. Het park, dat na de dood van Jean Hap in 1988, eigendom van de gemeente werd, wordt door de gemeente onderhouden en beheerd. De gevel, de inkomhal en het dak van het huis zijn sinds 1995 beschermd.

De aangename en rustige tuin is opgebouwd rond enkele bezienswaardigheden: de resten van het vroegere kasteel, een vijver, een kiosk en een oranjerie, die ook dienst deed als paardenstal en nu een beeldhouweratelier huisvest. Het park is een van de laatste overblijfselen van de groene Maalbeekvallei. > Bekijk hier de openingsuren


Cauchiehuis

CauchiehuisHet Cauchiehuis bevindt zich op nr. 5 van de Frankenstraat en werd in 1905 gebouwd door de architect, schilder en decorateur Paul Cauchie (1875 - 1952).

Dit huis met atelier is een bijzonder goede illustratie van de inbreng van de muurschilderingen in de Art Nouveau. De met graffiti versierde voorgevel is een van de originele kenmerken hiervan. Het bovenste gedeelte bevat een grote voorstelling van vrouwelijke allegorieën die de kunsten symboliseren: de schilderkunst, de muziek, de beeldhouwkunst, de architectuur, de goudsmeedkunst...

Het huis werd rond 1990 opmerkelijk goed gerestaureerd en wordt beschouwd als een van de mooiste werken van de Art Nouveau in Brussel.

Het Cauchiehuis is toegankelijk voor het publiek op het 1ste weekend van elke maand, van 11.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur, of voor groepen na reservatie. Inlichtingen kunt u verkrijgen op het nummer 02/673 15 06. Bekijk ook de pagina van het


Baronie

BaronieDe Baronie, gelegen op de nummers 56-58 van de Sint-Pieterssteenweg, is de oudste woning in Etterbeek. Ze dateert van 1680 en was toen de residentie van baron Diego Enriques de Castro, aan wie Karel II in 1673 de baronie Etterbeek toevertrouwd had.
Het huis werd in barokstijl opgetrokken dwars naast de verkeersweg, en heeft een gevel met ‘oculus’ (rond venster) dat doet denken aan de herenhuizen op de Grote Markt van Brussel. Samen met het ‘Vijverhuis’ (Waversesteenweg nr. 458) is het de enige overblijvende getuige van de architectuur van de XVIIe en XVIIIe eeuw in Etterbeek.


Koning Overwinnaarplein

 Koning OverwinnaarpleinDit ellipsvormige plein in postmodernistische stijl werd ingehuldigd op 23 februari 1936, naar aanleiding van de tweede verjaardag van het overlijden van Koning Albert I.

Voor de aanleg van het plein besloot het gemeentebestuur een architectuurwedstrijd uit te schrijven. De bedoeling was om er een reeks hedendaagse woningen te bouwen die aansloten bij het oudere karakter van de omliggende wijken. Architect Paul Posno kwam als winnaar uit de bus. Zijn ontwerp, een geheel van gevels in gele baksteen (typisch voor de bouwstijl van de jaren 30) werd pas in 1958 afgewerkt.

Op het oostelijke gedeelte van het plein, langs de as van de Frontlaan, werd er een monument ter ere van burgemeester Louis Schmidt geplaatst. Het omvat een halfrond platform in blauwe arduinsteen, onderbroken door een voetstuk dat het bronzen borstbeeld van Louis Schmidt draagt.

Het werd gerealiseerd door architect Henri Derée, beeldhouwer Jules Bernaerts en aannemer Armand Detry en ingehuldigd op 14 september 1947.

Achter het monument staat een bronzen ‘Waterdraagster’.
Dicht bij vindt men ook een stèle ter nagedachtenis van alle verzetslieden van Etterbeek, die op 7 mei 1976 ingehuldigd werd.

Document acties

Vorige maand januari 2021 Volgende maand

januari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test