Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Parkeren in Etterbeek

De Parkeerdienst staat in voor de uitvoering van het Parkeerplan in de hele gemeente. De dienst beheert de parkeermeters op de openbare weg, organiseert samen met de parkeerstewards de controle op het betalend parkeren in de straten van de gemeente en reikt inwonerskaarten uit aan de Etterbekenaars.
Om uw eigen bewonerskaart te verkrijgen moet u zich aanmelden op het loket van de Parkeerdienst. Zorg ervoor dat u volgende zaken bij zich heeft :

  • een bewijs van verblijf in de gemeente (identiteitskaart, aanslagbiljet belasting op de verblijven ander dan het hoofdverblijf)
  • een bewijs van gebruik van het voertuig (inschrijvingsbewijs van de wagen op uw naam, in het geval van een bedrijswagen vragen wij het inschrijvingsbewijs en een attest van de werkgever).
  • 5 waarborg (die u terugkrijgt wanneer u de kaart inlevert).

De drie eerste bewonerskaarten die u aanvraagt, zijn gratis. Voor het gebruik van een 4de kaart (en voor elke bijkomende kaart) betaalt u per kaart een jaarlijkse belasting van 250.


De bewonerskaart moet om de drie jaar vernieuwd worden. Beschikt u over een bewonerskaart, dan hoeft u geen ticket af te halen aan de parkeermeter in de groene zones, behalve in de straten die op de grens van twee gemeenten liggen. De bewonerskaart kan niet gebruikt worden in rode parkeerzones en op de zogenaamde ‘minuutparkeerzones’. Mindervaliden met een parkeerkaart voor gehandicapten, die  uitgereikt werd door een officieel organisme, krijgen de toelating om gratis en zonder tijdslimiet te parkeren op parkeerplaatsen uitgerust met parkeermeters. Wel zijn zij verplicht om de officiële parkeerkaart op een zichtbare plaats achter de voorruit van de wagen aan te brengen.


Het parkeerplan in het kort :

Het Parkeerplan van de gemeente Etterbeek werd ingevoerd in 2002. Het hoofddoel bestaat erin om Etterbekenaars voorrang te geven op parkeergelegenheid in de wijken die het meest te maken krijgen met ‘wildparkeren’.

De gemeente is ingedeeld in twee soorten zones :


  • groene zones : Etterbekenaars die in het bezit zijn van een bewonerskaart mogen hier gratis parkeren. De parkeerplaatsen in deze zone zijn betalend voor niet-Etterbekenaars, die een ticket moeten afhalen aan de parkeermeter. Elke houder van een bewonerskaart kan 2 uur gratis parkeren aanbieden aan zijn bezoekers. Dit geldt eveneens voor inwoners die geen wagen hebben : zij kunnen een kaart aanvragen waarmee hun bezoekers twee uur lang gratis kunnen parkeren.
  • rode zones: parkeren in deze zone is betalend voor iedereen (ook voor Etterbekenaars). Deze parkeerzones liggen enkel in de buurt van de belangrijkste winkelzones.

Het eerste kwartier parkeren is gratis voor iedereen, zowel in groene zones als in de rode zones. Het basistarief bedraagt 1,50 voor een uur parkeren. Wie niet betaalt in de rode of groene zones, krijgt geen boete maar moet een gemeentebelasting van 25 betalen. Dit bedrag moet binnen een termijn van 5 dagen vereffend worden.


Klik hier voor meer informatie over het Parkeerplan van de gemeente Etterbeek.

 

Parkeerdienst

St-Pieterssteenweg 124
(naast het politiecommissariaat)
Tel : 02 / 627 25 23
Fax : 02 / 627 25 30
E-mail : parkeren@etterbeek.be

Document acties

Vorige maand februari 2019 Volgende maand

februari
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test