Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Een bouwaanvraag indienen

De aanvragen voor bouwvergunningen moeten ingediend worden bij de gemeentelijke dienst voor Ruimtelijke Ordening.
Een bouwvergunning is een bestuurlijk besluit dat uitgevaardigd wordt door de gemeente of door het Gewest en waarin toelating gegeven wordt om bepaalde bouwwerken of werkzaamheden te realiseren op een bepaalde eigendom. De vergunning verleent aan diegene die ze verkrijgt het recht om tijdens de geldigheidsduur van de vergunning bepaalde ingrepen of werkzaamheden uit te voeren.
Op de dienst Ruimtelijke Ordening kunt u terecht om de stedenbouwkundige gegevens op te vragen met betrekking tot het goed dat u wilt verbouwen, vergroten of herinrichten. U vindt er informatie over de huidige stedenbouwkundige voorschriften en krijgt er een antwoord op de belangrijkste vragen met betrekking tot uw project.

 

 

Moet u een stedenbouwkundige vergunning aanvragen voor uw project?

Niet alle werken vereisen een stedenbouwkundige vergunning. Indien het om kleine werken gaat die geen grondige wijziging aanbrengen aan de structuur of het uitzicht van de woning, dan is er geen vergunning nodig. Hieronder leest u een aantal ingrepen waarvoor in elk geval een stedenbouwkundige vergunning moet aangevraagd worden: nieuwbouw, heropbouw of afbraak van een gebouw, wijziging van de bestemming van een gebouw, verbouwing door toevoeging of afbraak van een kamer of een dak, wijzing van de constructie of het gebruik van andere bouwmaterialen, kappen van hoogstammige bomen enz.

 

 

Onder welke bestemming is de plaats waar uw eigendom zich bevindt, ondergebracht volgens de geldende reglementaire bepalingen?

 

Op basis van deze informatie kunt u nagaan of uw project niet tegen de wettelijke voorschriften ingaat: welke bestemmingen zijn toegestaan in uw zone en volgens welke verhoudingen? Vereist uw project een advies van de overlegcommissie, een openbaar onderzoek, of beide? Bij openbare onderzoeken kunt u de dossiers komen inkijken op de dienst Ruimtelijke Ordening. Deze is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur. De dossiers kunnen ook geraadpleegd worden op woensdag van 14 tot 20 uur tijdens de politiepermanentie (Sint-Pieterssteenweg 122).

 

 

Bevindt uw eigendom zich in een zone die opgenomen is in een BBP of waarop een verkavelingsvergunning van toepassing is?

 

De BBP’s en verkavelingsvergunningen leggen de regels vast voor de volledige aanvraagprocedure. Binnen dit kader wordt de vergunning enkel door de gemeente uitgereikt. (behalve in geval van afwijking).

 

Is uw eigendom beschermd of opgenomen in de bewaarlijst?

 

Indien uw eigendom wegens bepaalde historische of esthetische architecturale kenmerken volledig of gedeeltelijk beschermd wordt, dan wordt uw bouwontwerp voorgelegd aan de Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen en is het onderworpen aan speciale regels van openbaarmaking (openbaar onderzoek + advies van de overlegcommissie).

 

 

Hebt u een milieuvergunning nodig?

 

Voor bepaalde bestemmingen die overlast kunnen veroorzaken voor de omgeving is er een milieuvergunning vereist. In een dergelijk geval moet u over een stedenbouwkundige- en een milieuvergunning beschikken voordat u met uw project van start kunt gaan.

 

 

Beantwoordt uw project aan de stedenbouwkundige regels?

 

De GSV (gewestelijke stedenbouwkundige verordening) en het GSR (gemeentelijk stedenbouwkundig reglement) bepalen de regels inzake ligging, afmeting, bewoonbaarheids- en toegankelijkheidsnormen, thermische isolatie en zelfs esthetiek.
Om de nodige invulformulieren en de lijst met de samenstelling van het dossier te verkrijgen kunt u langsgaan bij de dienst Ruimtelijke Ordening of hier klikkenen ze rechtstreeks downloaden. Indien u beroep doet op een architect, dan zal hij deze verrichtingen in principe voor u vervullen.
Ter info : de kosten voor de aanmaak van een bouwaanvraag liggen tussen de € 34,50 en de € 124 naar gelang de aard van de werkzaamheden. Hierbij komen nog de zegelkosten (€ 7,50) en een bijkomende belasting van € 0,50 /m² indien de oppervlakte waarvoor de vergunning aangevraagd wordt, groter is dan 300 m²
 

 

Dienst Ruimtelijke Ordening
Gemeentehuis – 5de verdieping
Oudergemlaan 113
Stedenbouwkundige vergunning en de plannen van ruimtelijke ordening:
Tel.: 02 / 627 27 58
Fax: 02 / 627 26 70
E-mail: stedenbouw@etterbeek.be

Document acties

Vorige maand maart 2021 Volgende maand

maart
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test