Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Een bezoekje waard

Museum van de Geïntegreerde Politie

In het midden van de kazernenwijk verwelkomt de geschiedkundige dienst van de politie u in een museum dat volledig gewijd is aan de geschiedenis van de verschillende Belgische politiediensten sinds de val van het Ancien Régime. Het gros van de collectie bevat verwijzingen naar de vroegere rijkswacht, maar ook de andere politiekorpsen passeren de revue (gerechtelijke politie, oude gemeentelijke politie of burgerwacht). Liefhebbers van oude uniformen, decoraties, wapens, uitrusting en foto’s kunnen er hun hartje ophalen. De toegang is gratis.


Museum van de Geïntegreerde PolitieLuchtmachtlaan 33
Tel. : 02 / 642 69 29
E-mailmuseum@polfed.be

 

Atelier Pierre Majerus

In de Jachtlaan n°54-64 ligt het atelier van meester-glazenmaker Pierre Majerus, in een gebouw waar vroeger een wasfabriek gevestigd was. Pierre Majerus werd geboren in Etterbeek in 1941 en heeft een bijzonder origineel en uitgebreid œuvre op zijn naam staan. De passie voor de restauratie van glasramen en Art déco heeft hij doorgegeven aan zijn vrouw en zijn medewerkers. Centraal in hun werk staat een oog voor schoonheid en detail. Het gebouw werd omgevormd tot museum en atelier door de Fondation Pierre Majerus, die er de glasramen uit het vorige atelier van Majerus installeerde. Sinds mei 2007 concentreert mevrouw Majerus-Nizet zich op hedendaagse creaties, de oudheid in glasramen en het geven van opleidingen. Ze heeft het leeuwendeel van haar activiteiten overgelaten aan mevrouw Magali Jongen, die de lokalen en werknemers overgenomen heeft en het atelier omdoopte tot Atelier Versicolore.


MajerusJachtlaan 64
Tel. : 02/732 74 99
GSM : 0479/20 70 15
E-mail : info@majerus-vitrail.be
Website : www.majerus-vitrail.be

 

Cauchiehuis

Het huis dat architect Paul Cauchie in 1095 bouwde, kan beschouwd worden als een van de mooiste voorbeelden van de Art Nouveau in Brussel. Zijn unieke aard onderscheidt het gebouw van andere realisaties uit die tijd, die vooral gekenmerkt werd door het werk van architecten als Horta, Hankar, Blérot, Strauven enz. Terwijl deze laatsten materialen als ijzer, glas op functionele wijze gebruikten, was Cauchie verbazend genoeg de enige architect-decorateur die beïnvloed was door de school van Glasgow. De architect Mackintosh, een lid van deze school, hanteerde het principe van de totale kunst en was zelf beïnvloed door de ontdekking van beeldende kunst uit Japan. Het huis herbergt tal van andere bezienswaardigheden die elk eerste weekend van de maand bezichtigdn kunnen worden door het grote publiek. Het oude en ruime atelier werd omgebouwd tot tentoonstellingsruimte voor de meest kenmerkende werken van Paul en Lina Cauchie: documenten, foto’s en doeken geven een goed beeld van hun creaties.

 

visiter_cauchie.jpgFrankenstraat 5
Tel. : 02 / 733 86 84
Gsm : 0473 64 26 97
E-mail : info@cauchie.be
Website : www.cauchie.be

Document acties

Vorige maand februari 2021 Volgende maand

februari
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test