Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

De Etterbeekse Sportverdienste

In december 2009 besloot de gemeente, na een jarenlange onderbreking, om de uitreiking van de Etterbeekse Sportverdienste nieuw leven in te blazen. Op deze manier wilde ze haar sportlui, teams en clubs die zich op een of ander manier onderscheiden hebben in het voorbije seizoen.

De plechtigheid wordt om de twee jaar georganiseerd in de raadzaal van het gemeentehuis. De prijzen zijn ingedeeld in verschillende categorieën en alle sportlui, of ze nu een individuele of collectieve sport beoefenen, kunnen hun kandidatuur indienen mits naleving van een aantal voorwaarden, zoals vermeld in het reglement.

 

De laatste winnaarslijst van de Etterbeekse Sportverdienste (2017) ziet er als volgt uit:

 • Sportverdienste: Christophe DEPAUS – Aïkido (dojo REN SHIN KAN) > In 2017 behaalde hij op 43-jarige leeftijd als tweede jongste Belg ooit de graad van 6e dan in aikido.
 • Belofte van het jaar: Iliev ALEXSANDAR – Tennis (Tennis Etterbeek Fun Sport) > kampioen van Brabant, winnaar van het criterium voor -14-jarigen en finalist van de Masters van de Franstalige tennisfederatie (2e plaats).
 • Ploeg van het jaar: Meisjesteam (U19) – Basketbal (U.A.A.E) > Zij sloegen in 2017 een historische dubbelslag: de beker van Brabant en het kampioenschap van Brabant.
 • Fair Playprijs: er werden twee Fair Playprijzen uitgereikt in 2017. De eerste ging naar het sportcentrum van Etterbeek voor zijn inzet en welwillendheid ten aanzien van de clubs die actief zijn in het centrum, de tweede ging naar AS Sans Soucis (tafeltennis) voor zijn opmerkelijke seizoen met enkele mooie sportieve gebaren.
 • Speciale vermelding/sportieve erkenning: Ralph Mesquita, 25 jaar, heeft afgelopen zomer Europa al lopend doorkruist (van het noorden van Noorwegen tot het zuiden van Spanje). Een traject van iets meer dan 5.200 kilometer door negen landen dat hij in 75 etappes van ongeveer 80 kilometer heeft afgelegd.
 • Speciale vermelding/bijzondere erkenning: Hij was een meester in het schermen en een olympisch kampioen met een ongelooflijk palmares. In juli 2017 hebben we afscheid moeten nemen van François Dehez nadat hij zijn pedagogische vaardigheden en zijn ervaring als schermer jarenlang ten dienste stelde van de Cercle Royal d’Escrime de Bruxelles, die in Etterbeek is gevestigd.
 • Clubs van het jaar:
  AMS Etterbeek – Zaalvoetbal > De club vierde in 2017 haar veertigste verjaardag
  BRASS – Synchroonzwemmen > Haar teams hebben nog maar eens geschitterd met een gouden medaille in de categorie “gemengde duo’s” en een zilveren medaille op het wereldkampioenschap.
 • Sportvrouw van het jaar: Noussaïba LAZRAK – Karate (Brussels Karaté Club) > De 19-jarige Noussaïba zit in haar tweede jaar geneeskunde. Ze combineert haar studies op een voorbeeldige manier met haar passie voor karate. Ze verdedigde de Belgische kleuren (en die van de gemeente!) met een eerste plaats in haar categorie op het wereldkampioenschap karate in augustus 2017 in Limerick (Ierland).

 

De laatste winnaarslijst van de Etterbeekse Sportverdienste (2015) ziet er als volgt uit:

 • Sportverdienste: Geneviève Wellekens (Karaté Club Etterbeek – 5e Dan – geeft zich volledig voor haar club en voor haar discipline en legt zich er volledig op toe om haar kennis mee te geven met de kinderen en jongeren)
 • Sportman van het jaar: Jean-Philippe Crèvecoeur (student Rechten aan de ULB – beoefent al meer dan 10 jaar Thuy Phap – behaalde de graad van instructeur van gevechtsporten tijdens een wedstrijd in Vietnam)
 • Belofte van het jaar: Raphaël Pol (16 jaar – 4e middelbaar Athénée Royal Jean Absil – lid van de tennisclub Fun Sport Etterbeek – klassement B-4/6)
 • Team van het jaar: 1ste ploeg A.S. Mini-Foot Etterbeek (deze ploeg schopte het tot derde klasse)
 • Club van het jaar: U.A.A.A./ Union des Anciens de l’Athénée d’Etterbeek (opgericht in 1940, daarmee is deze basketbalclub een van de oudste die nog actief is in België – sinds het ontstaan onderscheidt de club zich door het vrijwilligerswerk van zijn leden)
 • Sportieve erkenning: Laurence Lambremont (oprichtster van de BRASS, een van de belangrijkste clubs voor synchroonzwemmen in België die in 2015 heeft deelgenomen aan alle competitiewedstrijden in ons land en elke keer op het podium stond)
 • Fair Playprijs: Sébastian Hryniewicki (19 jaar – lid van de Ju-jitsuclub Etterbeek, hij is altijd erg toegewijd tijdens wedstrijden en stages en toont zich erg fair ten opzichte van zijn partners en tegenstanders)

 

Ontdek hier alle foto’s van de uitreiking van de Etterbeekse Sportverdienste 2015.

 


De vorige winnaarslijst van de Etterbeekse Sportverdienste (2013) ziet er als volgt uit: 

 • Sportverdienste: Royal Judo Etterbeek Sport (deze club vierde zijn 60 jarig bestaan in 2012 en heeft hiervoor de titel ‘koninklijk’ ontvangen van zijne majesteit koning Albert II.
 • Team van het jaar: het 5de team van AS Minifoot Etterbeek (kampioen in zijn categorie – 5de provinciale – in 2012-2013. De ploeg raakte tevens tot in de halve finale in de reservencup van Brabant).
 • Belofte van het jaar: Quentin Flamant (17 jaar – Qwan Ki Do – lid van de gevechtssportenschool ‘Ecole de la Mante Religieuse’, kampioen van België 2013 in de categorie adolescenten).
 • Club van het jaar: Brussels Aquatic Synchro Swimming (BRASS). synchroonzwemclub waarvan de verschillende teams (’Grenouilles’, ‘Cadettes’, ‘Juniors’, ‘Libellules’ en ‘Masters’ – bijzonder mooie prestaties hebben neergezet tijdens het seizoen 2012-2013).
 • Sportieve erkenning: team gemeentelijke olympiades 2013 (Deze ploeg, die enkel bestond uit ambtenaren van het gemeentebestuur van Etterbeek, heeft in juni 2013 de intergemeentelijke olympiades gewonnen in de categorie voetbal.
 • Speciale prijs van het college: comité van de jongerenschool van RRC Etterbeek (het college van burgemeester en schepenen wilde zijn steun betuigen aan dit comité voor inspanningen ter bevordering van de toegang tot voetbal voor Etterbeekse jongeren).

Document acties

Vorige maand maart 2021 Volgende maand

maart
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Leven te Etterbeek - Officieel gemeentelijk maandblad

test